Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke, országgyűlési képviselője ezúttal a vajdasági magyarok ellen intézett támadást. A gyurcsányista politikusnak most éppen azzal van problémája, hogy a magyar kormány a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül támogatja a vajdasági magyar médiát. A támadásai közé egy álhír is bekerült, miszerint a helyi magyar média a Fideszhez köthető, ami egyértelműen hazugság. Vadai továbbá forrásmegvonással fenyegette meg a vajdasági magyar médiát, amennyiben a Gyurcsány-koalíció 2022-ben hatalomra kerül.

A Gyurcsány-párt egyik alelnöke és országgyűlési képviselője, Vadai Ágnes ismét a közösségi médiában keltett gyűlöletet a külhoni magyarok ellen.

Vadai Ágnes és Gyurcsány FerencForrás: MTI/Marjai János

Sajtóinformációkra hivatkozva azt kifogásolta a gyurcsányista politikus, hogy 8 év leforgása alatt egyes szerbiai, vajdasági magyar sajtóorgánumok 4,3 milliárd forintos támogatást kaptak a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül, de az alapkezelő nevét Vadai nem említette meg,  azt a hamis látszatot keltve ezáltal, mintha pályázat nélkül, közvetlenül a magyar kormánytól kaptak volna anyagi forrást az adott sajtóorgánumok. 

(A 4,3 milliárd amúgy nem számít kiemelkedő összegnek, főleg nem egy 2011-2019 közötti lebontásban, ellentétben azzal, amit Vadai sugalmazni próbált.)

Ezt követően a gyurcsányista politikus hamisan azt állította, hogy „ezek az úgynevezett sajtótermékek egyértelműen a Fideszhez köthetők". Vadai ezt azzal próbálta alátámasztani, hogy ezek a sajtótermékek szerződéses alapon együttműködnek a magyarországi Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal (MTVA). 

Ez azonban egyértelműen nem igaz, vajdasági magyar sajtótermékekről van szó, amelyeknek a tulajdonosi köre nem köthető egyetlen magyarországi párthoz, tehát a Fideszhez sem. 

Bár a gyurcsányista politikus nem írta le, de az általa linkelt cikk alapján arra lehet következtetni, hogy a szabadkai székhelyű Pannon Rádió és Televízióra (RTV) utalt. A Pannon RTV pedig a vajdasági magyarság országos kisebbségi önkormányzati szervéhez, a Magyar Nemzeti Tanácshoz kötődik, és nem a Fideszhez, egyébként már 2006 óta létezik. 

Vadai azt sem tette hozzá, hogy a témával kapcsolatosan a Pannon RTV igazgatója, Bodzsoni István azt nyilatkozta, a szerkesztési politikájuk független".  Azt is „elfelejtette" megemlíteni, hogy a budapesti MTVA mellett vajdasági szerb és belgrádi közszolgálati csatornákkal is szerződéses kapcsolatban állnak.

Végezetül  Vadai Ágnes forrásmegvonással fenyegette meg a vajdasági magyar médiát, amennyiben a Gyurcsány-koalíció 2022-ben hatalomra kerül.  A gyurcsányista politikus szó szerint ezt írta: DE most szólok, 2022 után itt is új világ fog jönni!"

Forrás: facebook.com/vadaiagnes

Ez egyértelmű utalás arra, hogy  Gyurcsányék magyarellenes ámokfutásra készülnek 2022-től, amelynek célkeresztjében pedig a külhoni magyarok állnak. 

Ezt támasztja alá az is, hogy Vadai Ágnes néhány napja azt kifogásolta, hogy magyar kormányzati támogatással épült a székelyföldi Marosszentgyörgyön egy műjégpálya. Vadai a témát összekötve a Tisza magyarországi szakaszának a szennyezettségével, kétértelműen arra utalt, hogy „ami Romániából jön, az minden mocsok". Egy másik bejegyzésében pedig – szokásához híven – a kárpátaljai nyugdíjasokat támadta, visszahozva a Gyurcsány-párt unalomig ismert kommunikációs paneljét „az ukrán nyugdíjüzletről", leukránozva ezáltal a kárpátaljai magyarokat.  Erről az Origo itt számolt be.

Korábban a Jobbiknak egy, a Gyurcsány-listára felkéredzkedni vágyó politikusa, Stummer János is megtámadta a külhoni magyarokat, de azt még nem lehet tudni, hogy ezért cserébe vajon ad-e neki Gyurcsány befutó helyet. Vélhetően nem. Vele ellentétben Vadainak azonban biztos helye lehet főnöke listáján. 

Arról, hogy a Gyurcsány-koalíció tagjai az elmúlt években milyen durva magyarellenes kampányt folytattak, az Origo itt írt részletesen.