Csatlakozz a Humusz Szövetség kampányához és mondj nemet a műanyagokra!

Vágólapra másolva!
A Humusz Szövetség idén harmadik alkalommal hirdeti meg márciusi műanyagböjtjét. Akörnyezetvédők egyszerűen betartható tanácsokat adnak, hogy részt tudjunk venni a klímakrízismegoldásában, illetve saját egészségünk megőrzésében, hiszen hetente egy bankkártyányiműanyag jut a szervezetünkbe. Ezenfelül olyan jelenségekre hívják fel a figyelmet, mint anagyvállalatok greenwashing tevékenysége, miközben elismerik, hogy nem lehet manapságműanyagok nélkül élni, de sokkal tudatosabban kell!
Vágólapra másolva!

Nézz körbe magad körül! Mennyi műanyag tárgyat látsz? És vajon mennyi mindenben található még, amiről nem is gondolnád? A műanyagok annyira beszivárogtak az életünkbe, hogy észre sem vettük, de már szinte mindenhol ott lapulnak akarva, akaratlanul. Ideje egy lépést hátra tenni, és új perspektívából ránézni kapcsolatunkra a műanyagokkal!

Ebben kíván terápiás segítséget nyújtani a Humusz Szövetség műanyagböjt kampánya: lesznek szomorú szembesítések, kellemetlen igazságok, de meg fogjuk mutatni azt is, van élet a műanyagokon túl is. Tarts ki, tarts velünk márciusban!

Mi a gond a műanyagokkal?

Nem csak bensőséges, de belsőséges kapcsolatot is ápolunk már a műanyagokkal – hiszen heti szinten egy bankkártyányi mennyiség jut belőle a szervezetünkbe. És nem csak a miénkbe. Mára már minden élőlény ki van téve a műanyagszennyezésnek. A tengerpartokon található hulladékok 85%-a műanyag, így nem meglepő, hogy az előrejelzések szerint 2050-re több lesz a műanyag az óceánokban, mint a hal.

Forrás: Origo

A klímakrízis megoldásában is nagyban segít a műanyaghasználat visszafogása

Hiába az Európai Unió egyszer használatos műanyagokra vonatkozó irányelve, az előrejelzések szerint a műanyagtermelés csak fokozódni fog. Erre a trendre sajnos rásegít a koronavírus járvány is, holott pont most lenne a legnagyobb szükség nem csak beígért, de valós környezetvédelmi intézkedésekre. A COVID-19 válság sajnos elvonta a figyelmet az ökológiai válságról, pedig egyáltalán nem arról van szó, hogy az már nem jelentene akkora fenyegetést, sőt! A környezetszennyezés, az elpusztuló élőhelyek, a biodiverzitás soha nem látott mértékű csökkenése mind-mind melegágyai a világjárványoknak. Ha hozzávesszük azt is, hogy a műanyagok 99%-át fosszilis energiahordozókból állítják elő, akkor máris egyértelművé válik, hogy a műanyaghasználat csökkentése a klímakrízis megoldásában is jelentős szerepet játszik.

A műanyag ezek szerint az ördög műve?

Korántsem gondoljuk így, és nem arról van szó, hogy egységesen rossznak vagy károsnak titulálunk minden műanyagból készült terméket. A műanyagok nagyon sok esetben bizonyulnak nemcsak hasznosnak, de életmentőnek is. Azonban sokkal nagyobb mértékben és mennyiségben használjuk, mint arra valójában szükség lenne. Gondoljunk csak bele: a műanyagok nagy előnye, hogy tartósak, és mégis az előállított műanyagok 40%-a egyszer használatos termék. Csak műanyagzacskókból világszerte percenként egymillió darabot használunk, és 25 perc használat után már kerül is – jobb esetben – a kukába. Műanyag palackokból ugyanennyit fogyasztunk, míg műanyag-szívószálakból félmilliárdot használunk el naponta. Nem nehéz így belátni, hogy míg a problémára óriási, a megoldás nem is olyan bonyolult. Csökkentenünk kell a – főleg egyszer használatos – műanyagtermékek használatát.

Miben segít a műanyagböjt?

A megoldás valóban egyszerű, de a valóságban nagyon sok akadálya van annak, hogy szakítani tudjunk a műanyagokkal. Az információhiány mellett nagy problémát jelentenek még a műanyaglobbi zöldrefestési (greenwashing) kísérletei, valamint azok a tévhitek is, amelyek torzítják a műanyagokról, és főként az azok hulladékkezeléséről alkotott képet. A műanyagböjt kampány elsődleges célja tehát lerántani a leplet a műanyagokról.

Tudjuk azonban, hogy az információ nem elég, mert könnyen eshetünk a tagadás vagy a bénító kétségbeesés csapdájába. Ebből kifolyólag szeretnénk mindenkit arra buzdítani, hogy csatlakozzon a műanyagböjthöz, és nézze meg, hol tud ellenállni a műanyagok kísértésének. Minden lépés számít, és ehhez is adunk majd könnyen megvalósítható tippeket, mutatunk be környezetbarát alternatívákat.

A márciusi műanyaböjt kampányt követni a Humusz Szövetség honlapján, Facebook, valamint Instagram oldalán lehet.