Fekete-Győr András a bírósági perében már csak olcsó füstgyertyáról beszél, amit két rendőrsorfal közé „ejtett", holott videófelvétel bizonyítja, hogy célzottan füstgránátot hajított a rendőrökre. A Momentum elnöke állítja, mindig vállalja a felelősséget tetteiért, ezúttal azonban úgy tűnik, hogy mégsem - írja a Magyar Nemzet. Megmosolyogtatóan gyáván viselkedik.

Megszeppent első bűntényesekre jellemző testtartással ült a vádlottak padján Fekete-Győr András, a Momentum elnöke párt- és tettestársával, Szarvas Koppány Bendegúzzal együtt a Magyar Nemzet megfogalmazása szerint. A vád lényege szerint 2018-ban a Kossuth téren füstgránáttal megdobálták a rendőrsorfalat, Szarvas még verekedett is, és gázspray-t is használt. Ő a tárgyaláson legalább nem akarta bagatellizálni a történteket, bár azt vitatta, hogy bűncselekményt követett volna el. 

Fekete-Győr azonban a korábbi ígérete ellenére sem vállalta tette következményeit  - írja a Magyar Nemzet.

A bizonyítási eljárás első napján is kijelentette: politikusként éppúgy, mint állampolgárként, vállalja a felelősséget minden tettéért. – Semmilyen bűncselekményt nem követtem el, magatartásom nem volt erőszakos, és nem akadályoztam a rendőröket a munkájuk végzésében – mondta.

Fekete-Győr András 2018-ban a Kossuth térenForrás: horpaczi.david@gmail.com/Horpaczi David

A vád szerint Fekete-Győr lila füstgránátot dobott a Parlamentet védő rendőrsorfalra, a füsttel akadályozva látásukat, mozgásukat. A vádlott Momentum-pártelnök korábban néhány forintért kapható füstgyertyáról beszélt. A tárgyaláson pedig ügyészi kérdésre felelve először tartotta magát ahhoz, hogy 

„háromszoros ejtő mozdulattal" juttatta a sorfal közé a szerinte füstgyertyát, 

azonban mikor az ügyész közbekérdezett, hogy honnan tudta biztosan, hogy senkit nem talál el vele, azt válaszolta: „Célzottan a sorfal mögé dobtam." Egyébként Fekete-Győr feltűnően feledékeny, hiszen nem sok mindenre emlékszik, állítása szerint elragadta a hangulat.

A mások mellett Gyurcsányékkal és a Jobbikkal is szövetséget kötő szélsőliberális párt elnöke a tárgyalótermet összetévesztette egy politikai nagygyűlés helyszínével, hiszen védekezésként vagy inkább elterelő jogi manőverként kiadós orbánozással kezdte mondandóját, ám a bírónő azt mondta, hogy politikamentes tárgyalást szeretne. A Momentum elnöke 

a hozzá intézett kérdések legtöbbjére nem tudott válaszolni. 

Annyit mondott, hogy voltak a tüntetőknél pirotechnikai eszközök, de arra már nem emlékezett, ő konkrétan kitől kapta azt a füstgránátot, amit aztán a rendőrökre dobott.

Fekete-Győr András egyébként jogász végzettségű, igaz, szakmájában csak elenyésző időt dolgozott, ám képzettségéből fakad, hogy legkésőbb a tárgyaláson megérthette: a bíróság végül el is ítélheti. Ezért ülhetett láthatóan megszeppenve a tárgyalóteremben.

Az ügyben május 12-én folytatódik a bizonyítási eljárás.