Az oltás nem politikai kérdés, hanem hatékonyság és megbízhatóság kérdése – hangsúlyozta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában.

Az államtitkár arra a kérdésre, hogy miért használja Magyarország az Európai Unión kívüli vakcinákat, azt válaszolta: a kínai, valamint az orosz vakcinát is sok helyen alkalmazzák a világon, és Magyarország bízik a tudósaiban és orvosaiban, akik jóváhagyták ezeket az oltásokat. Kovács Zoltán úgy fogalmazott: „Nyilvánvaló, hogy az uniós stratégia – összehasonlítva az izraeli, vagy akár az amerikai stratégiával – kudarcot vallott".

A brüsszeli bürokrácia nem tudott gyors és azonnali döntéseket hozni, és legalább két hónappal lemaradtunk – mondta a magyar politikus. Hozzátette: mindenki tudja, hogy a harmadik hullámmal szemben – amely jelenleg Magyarországot is sújtja – az egyetlen ellenszer az oltások ütemének felgyorsítása; „az a jó oltás, amit már beadtak".

Kovács Zoltán: Egyetlen szabályt sem szegtünk meg

Kovács Zoltán kifejtette: Magyarország az oltások beszerzésével kapcsolatban is tartja magát az európai előírásokhoz. „Egyetlen szabályt sem szegtünk meg, hanem kiterjesztettük a stratégiánkat a nem nyugati forrásokra is. A magyar kormány várakozásai szerint mind az orosz, mind a kínai vakcina használatát néhány héten belül jóváhagyja az Európai Unió is" – közölte.  Jelenleg az idővel versenyzünk, mert az újabb koronavírus-variánsok – mint a brit vagy a dél-afrikai mutáció – gyorsabban terjednek, mint az eredeti vírus – tette hozzá az államtitkár. Úgy fogalmazott: „a sürgősség határozza meg a magyar stratégiát".

Kovács Zoltán: A magyarok megértik a lényegetFotó: Koncz Márton - Origo

Azt látjuk a számokból, hogy a harmadik hullám lesz az eddigi legnehezebb – jelentette ki Kovács Zoltán. Azzal kapcsolatban, hogy a magyar lakosság hogyan fogadta az orosz és a kínai vakcinát, Kovács Zoltán kifejtette: vannak akik – ugyanúgy ahogy korábban a nyugati oltások esetében is – szkeptikusak, de azt látják: „a magyarok megértik a lényeget, hogy az alól a pszichés nyomás alól, amelyben éltünk az elmúlt egy évben, csak az oltás segítségével szabadulhatunk fel".

Az ellenzék számára semmi sem drága

Az államtitkár hozzátette: Orbán Viktor miniszterelnök – akit vasárnap oltottak be a kínai vakcinával – példát mutatott, hogy az országban minden elérhető oltás, amelyet magyar tudósok és orvosok engedélyeztek, megbízható és hatékony. A magyar ellenzék keleti vakcinákkal szembeni tiltakozásával kapcsolatban Kovács Zoltán azt mondta: „mindannyian tudjuk és látjuk, hogy a magyar ellenzék számára semmi sem drága. Ami azt illeti, az a stratégiájuk, hogy minél rosszabb az ország számára, annál jobb nekik".

„Az a sok hazugság, ami az ellenzék részéről elhangzik a nem európai oltásokkal kapcsolatban, azt bizonyítja, hogy alapvetően oltásellenesek, félelmet és bizalmatlanságot gerjesztenek a lakosság körében" – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor miniszterelnök részéről – válaszul a jogállamisági kritikákra – politikai döntés volt-e a még az Európai Unió által nem engedélyezett keleti oltások használata, Kovács Zoltán azt mondta: minden a kormány által meghozott döntés politikai döntés. „Az elmúlt évtizedben számtalan kritikát és vádat kaptunk az európai bürokrácia minden sarkából.  Ugyanakkor – például a gazdaság és a szociálpolitika területén is - bebizonyítottuk, hogy vannak megoldások az úgynevezett európai megoldásokon kívül is" - fogalmazott az államtitkár.

Kovács Zoltán hozzátette: „A filozófiánk nagyon egyszerű. Mi vagyunk Európa, tehát nem Brüsszel feladata, hogy megmondja, mit tegyünk. Mi döntjük el, hogy mi a legjobb a magyaroknak, és a legfontosabb visszajelzés a választók döntése, akik Orbán Viktor kormányát háromszor is megválasztották, kétharmados felhatalmazással".