Ma újabb 114.660 adagot tartalmazó Pfizer-vakcinaszállítmány érkezett Magyarországra és hamarosan megérkezik az újabb Szputnyik-vakcinaszállítmány is, amely 180 ezer adag első és 100 ezer adag második komponensű vakcinát tartalmaz. Magyarország immár 5 oltóanyaggal rendelkezik, ennek is köszönhető, hogy felgyorsulhatott az oltás és uniós átlag fölött van a lakosság átoltottsága - olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

Az eddigi 6,5 millió adagról 10,9 millióra növeltük a lekötött Pfizer-BioNTech oltóanyag mennyiségét. Magyarország így már összesen 31 millió adag oltóanyagot kötött le.  Ebből 24 millió adag oltóanyagot várunk az uniós beszerzésből, ennek eddig az 5%-a érkezett meg három gyártótól (Pfizer, Moderna, AstraZeneca). Az oltási protokoll szerint a ma érkezett teljes Pfizer-szállítmányt kiszállították a kórházi oltópontokra, ahol a regisztrált idősek oltását folytatják vele. Az AstraZeneca-vakcinával a 18-59 év közötti krónikus betegeket oltják, ezt eddig a háziorvosok végezték, de ezen a hétvégén a kórházi oltópontokra fogják hívni az oltandókat. 

A Janssen és CureVac még nem rendelkezik uniós engedéllyel, így még nem is szállított oltóanyagot hazánkba. A Janssen március közepén kaphatja meg az Európai Gyógyszerészeti Ügynökség (EMA) engedélyét, ebből a vakcinából egy oltásra lesz csak szükség, így a lekötött 4,36 millió adag ugyanennyi ember oltását teszi lehetővé.

Oltáshoz előkészített, a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcináját tartalmazó fecskendők a gyulai Koronella Orvosi Centrumban 2021. március 1-jénForrás: MTI/Rosta Tibor

Miután az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezik, az oltások felgyorsítása érdekében Magyarország orosz és a kínai vakcinák beszerzésére is szerződött, 

ezekből összesen további 3,5 millió ember oltására elég vakcina érkezik majd a következő hónapokban. Az eddig érkezett Szputnyik-vakcinával az elmúlt időszakban a regisztrált idősek oltását végezték a kórházi oltópontokon, illetve 100 ezer már múlt héten beérkezett oltóanyag jelenleg is a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) felszabadítására vár. Már Magyarország felé tart az újabb orosz vakcinaszállítmány is,  180 ezer adag első oltáshoz és 100 ezer adag második oltáshoz elég vakcina érkezik hamarosan az országba. 

A kínai vakcinával is már második hete zajlik az oltás. A regisztrált idősek oltásához múlt héten 275 ezer Sinopharm-vakcinát kaptak a háziorvosok,  ezen a héten pedig újabb 250 ezer adagot kapnak.  A következő kínai vakcinaszállítmány március közepén várható. A pontos adatokat itt olvashatja el.