Sokat hazudott barátainak, rokonainak a soroksári futónő feltételezett gyilkosa

Vágólapra másolva!
A soroksári futónő feltételezett gyilkosának egyik barátja, és egy unokatestvére is megszólalt a mai tárgyaláson, akik elárulták, hogy R. Szilveszter még a közeli ismerősei elől is szeretett elhallgatni bizonyos dolgokat. Aznap, amikor a futónőt holtan találták, a férfi egyik napról a másikra eltűnt, majd amikor előkerült, verekedésre utaló sérülést találtak az egyik szeme fölött. Arról pedig, hogy megvádolták Gyurik Krisztina meggyilkolásával, még a családja és barátai is csak a hírekből értesültek, annak ellenére, hogy tudták, hogy Szilveszter börtönben ül. Ott voltunk a mai tárgyaláson. 
Vágólapra másolva!

A férfi egyik barátja, egy fiatal nő a tárgyaláson azt mondta, egy barátnőjén keresztül ismerte meg Szilvesztert, akinek kedvenc hobbija a biciklizés volt. Gyakran jártak együtt kirándulni.

"Nem voltunk igazán mély barátok, inkább csak jó ismerősök, haverok, bár tény, hogy Szilveszter egy időben többet szeretett volna tőlem, mint barátság. Nekem azonban mint férfi egyáltalán nem volt az esetem, meg nagyon fiatal is voltam még akkor, mindössze 16 éves" - kezdte a nő a meghallgatást.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A kérdésre, hogy Szilveszter milyen körülmények között élt, volt-e munkája, párkapcsolata, ismerőse ezt felelte:

"Normálisan nézett ki, ápolt volt, haja rövidebbre volt vágva. Főleg sötét színű ruhákban járt, és egy fekete Mountain bike-kal közlekedett. Amennyire én tudom,

Az ismerős ezután azt is elmondta, hogy

amikor 2013-ban holtan találták a futónőt Soroksáron, Szilveszter hirtelen nem jelentkezett, aztán előkerült, de már nem úgy nézett ki, mint korábban:

Nekem is megmutatta, nagyon megdöbbentem. Nem ilyennek ismertem. Tény, hogy sok mindent nem tudtam róla, de sosem láttam még kifejezetten erőszakosnak vagy agresszívnek"

- mondta a fiatal nő.

A férfi unokatestvére szintén azt tapasztalta, hogy Szilveszter elég sok dolgot elhallgatott előlük az életéből:

"Egy ideje már nem igazán találkoztunk, már csak azért sem, mert közben elváltam, elköltöztem, új kapcsolatom lett. De régen sokat járt hozzánk, szerette nagyon a gyerekeimet, jól kijött velük. Vicces, jó humorú ember volt, nem ivott, nem dohányzott, viszonylag normális, elfogadható életet élt. Azonban volt sok dolog, amiről nem beszélt, mintha kerülte volna azokat a témákat. Azt mondta, éjjelente dolgozik, takarítani szokott, de nem árulta el, hogy hol. Barátairól, kapcsolatairól bővebben nem beszélt, annyit mondott, hogy van egy macskája, és egy másik fiúval él közös albérletben.

- mondta el az unokatestvér.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A meggyilkolt futónő férjének szülei, vagyis az anyósa és az apósa egészségügyi problémák miatt nem tudtak részt venni a tárgyaláson, ezért felolvasták a vallomásukat.

"Kriszta minden este 7 körül futni ment, bár néha előbb, néha később, attól függ, hogy a házimunkával hogy végzett, mert ahogy munka után hazatért, nagyon fontos volt neki, hogy minden este patyolattiszta legyen a lakás, és frissen főzött étel legyen az asztalon. Példás háziasszony volt.

Egyedül a fehér sportcipőjére emlékszünk, minden futásnál azt viselte. A fiunk aznap este 10 körül jött át hozzánk, hogy Kriszta általában este fél 8 körül hazatér a futásból, de még nincs otthon, és aggódik érte, mert telefonon sem tudja elérni. Ekkor még azt gondoltuk, hogy talán rosszul lett futás közben, így közösen a keresésére indultunk. Bejártuk az egész útvonalat, ahol szokott futni, de sehol nem találtuk, ezért végül a rendőröket is be kellett vonnunk a keresésbe, akik nyomkövetőkutya segítségével kutattak tovább Kriszta után. Végül megtalálták Krisztát, de sajnos már nem élve".

Fotó: Polyák Attila - Origo

Ahogyan korábban megírtuk, 2013. szeptember 25-én délután a 36 éves családanya,

Kardosné Gyurik Krisztina a szokásos futóedzésére indult otthonukból, ahová nem tért haza.

A férj bejelentette felesége eltűnését, miután nem ért haza időben. A rendőrök azonnal megkezdték a kutatást.

A holttestet egy rendőrkutya találta meg a Szigetidűlő út melletti fás-bokros területen, nem messze soroksári otthonuktól.

A kiskorú gyermeket nevelő családanyával az orvosszakértői vélemény alapján különös kegyetlenséggel végzett a támadó.

A több mint öt évig tartó, minden részletre kiterjedő, aprólékos nyomozás során

a rendőrök 391 tanút hallgattak ki, és több mint 1500 DNS-mintát vizsgáltattak meg.

A korábban személy elleni erőszakos bűncselekmények miatt a hatóság előtt ismert – a gyilkosság helyszínéhez valamilyen módon kapcsolható – embereket is sorra vették a nyomozók.

Így került képbe 2018 őszén

az akkor egy börtönben ülő, a bűncselekménykor 35 éves R. Szilveszter.

Az áttörést a genetikai vizsgálat hozta meg. A Nemzeti Szakértői és Kutató Központ a férfi DNS-ét összevetette a helyszínen rögzített genetikai anyagmaradványokkal, ami az egyéb rendelkezésre álló bizonyítékokkal együtt a férfi személyével szemben egyértelműen megalapozta a
gyanút.

Annak ellenére, hogy R. Szilveszter az ügy egyedüli vádlottja, a férfi továbbra sem tett beismerő vallomást. Legutóbbi tárgyalásán, ami tavaly márciusban volt, érzelemmentes arccal ült, mint akinek semmilyen köze nincs az esethez, és ártatlannak vallotta magát.