Írországban másfél nap alatt meglett a székely kezdeményezéshez szükséges aláírás

Vágólapra másolva!
Az Origónak interjút adott Pesty László, az írdalá.hu kampányfőnöke. A székelyföldi magyarok által kezdeményezett, az európai uniós kohéziós források nemzeti kisebbségek számára történő arányos elosztására irányuló kampány vezetője elmondta, hogy Írországban rekordidő alatt, mintegy másfél nap elteltével sikerült összegyűjteniük a szükséges aláírásmennyiséget.
Vágólapra másolva!

Pesty László filmrendező, producer, a Pesty Fekete Doboz vezetője, a székelyföldi magyarok által kezdeményezett nemzeti régiós aláírásgyűjtésének (írdalá.hu) a kampányfőnöke Írországból, telefonon nyilatkozott az Origónak a legújabb sikerükről.

Pesty László emlékeztetett rá, hogy

A kampány vezetője elmondta:

Hozzáfűzte: másfél nap alatt sikerült a 8250-es limitet online összegyűjteniük, ez jelenleg 12 170 körül van.

Pesty László szerint

Szeptemberben Magyarország Dublini Nagykövetsége az írdalá.hu kampánya mellé állt, ők pedig

a nagykövetség munkatársaival együttműködve megkerestek ír influencereket, sztárokat, civil szervezeteket, köztük a Conradh na Gaeilge nevű, 1893-as alapítású szervezetet, amely az ír nyelv megmaradásáért küzd Írországban és világszerte.

A Conradh na Gaeilge-el közösen azt tervezték, hogy az ír nyelv hete nevű, országos rendezvénysorozaton gyűjtik össze a szükséges aláírás mennyiséget, amelyet ezúttal a járvány miatt online rendeztek meg. Az ír nyelv hete főszervezője nem mellékesen a Conradh na Gaeilge.

A rendezvény március 1. és 7. között zajlik, de a nyelvvédő civil szervezet már pénteken, azaz

február 26-án neki kezdett a gyűjtésnek, és mindenki legnagyobb meglepetésére, szombatra már meg is lett a szükséges mennyiség.

Ez azért is meglepő, mert bár jelentős szervezetről van szó, de a járvány megnehezítette az aláírásgyűjtést, amelyet ők először a Conradh na Gaeilge 36 ezres Facebook-csoportjukban hirdettek meg. Így tehát az ír nyelv hetére időzített kampánymaratón előtt végeztek is, de

ennek ellenére még tovább gyűjtik az aláírásokat, annak érdekében, hogy minél több embernek hívják fel a figyelmet az őshonos nemzeti kisebbségek helyzetére és a regionális egyenlőtlenségekre.

Pesty László véleménye alapján

A nyelvvédő civil szervezet segítségnyújtása mellett az írdalá.hu kampány vezetője annak is tulajdonítja a sikerült, hogy találkoztak olyan celebekkel, drámaírókkal, énekessel, akik nagyon a szívükön viselik az anyanyelvük, az ír nyelv megmaradását, és ezért a székely kezdeményezés mögé álltak.

Pesty László elmondása alapján

Ugyanakkor keveset tudnak Székelyföldről, a többi külhoni magyar régióról és Magyarországról, éppen ezrét hasznos ez a kampány, mert így sokan értesülnek erről.

– hangsúlyozta.

A kampány vezetője köszönetet mondott a Manno István vezette dublini magyar nagykövetség munkatársainak is.

A székely kezdeményezéssel kapcsolatosan kiemelte, hogy

Az Origónak arra a kérdésére válaszolva, nem tart-e attól, hogy a székely nemzeti régiós kezdeményezés is úgy jár mint a Brüsszel által nemrég elkaszált Minority SafePack, amire az Európai Bizottság azt mondta, hogy „nincs hatásköre a témában és ezért nem foglalkozik vele", Pesty László azt felelte:

A kampányfőnök hozzáfűzte, hogy a május 7-tel lezárandó aláírásgyűjtés után még másfél-két évet kell várni rá, míg a dolog átmegy az uniós intézményrendszeren.

Végezetül a székely kezdeményezés aláírására biztatott mindenki.

A kezdeményezést itt lehet aláírni.