Az Origónak interjút adott Pesty László, az írdalá.hu kampányfőnöke. A székelyföldi magyarok által kezdeményezett, az európai uniós kohéziós források nemzeti kisebbségek számára történő arányos elosztására irányuló kampány vezetője elmondta, hogy Írországban rekordidő alatt, mintegy másfél nap elteltével sikerült összegyűjteniük a szükséges aláírásmennyiséget.

Pesty László filmrendező, producer, a Pesty Fekete Doboz vezetője, a székelyföldi magyarok által kezdeményezett nemzeti régiós aláírásgyűjtésének (írdalá.hu) a kampányfőnöke Írországból, telefonon nyilatkozott az Origónak a legújabb sikerükről.

Pesty László emlékeztetett rá, hogy európai uniós jogszabály, amely szabályozza a polgári kezdeményezéseket, hét tagállamot és egymillió aláírást határoz meg, Írország esetében pedig most a tízediket sikerült kipipálni".

A kampány vezetője elmondta: Írországban pénteken kezdték és szombaton már meglett a szükséges aláírás mennyiség, ez különösen érdekes, mivel másfél nap alatt 21 százalékról felment 100 százalékra, és most (kedden) 147 százalékon áll".

Hozzáfűzte: másfél nap alatt sikerült a 8250-es limitet online összegyűjteniük, ez jelenleg 12 170 körül van.

Pesty László szerint ami érdekes, hogy az elmúlt egy évben számos aláírásgyűjtési verziót kipróbáltak, volt amikor politikusokkal és pártokkal kampányoltak egy adott országban, máshol celebekkel, sztárokkal, sportolókkal, és van ahol netes influencerekkel, mára már ők jelenik a fő partnerséget, de az ír történet ebben a tekintetben is egyedi".Szeptemberben Magyarország Dublini Nagykövetsége az írdalá.hu kampánya mellé állt, ők pedig a nagykövetség munkatársaival együttműködve megkerestek ír influencereket, sztárokat, civil szervezeteket, köztük a Conradh na Gaeilge nevű, 1893-as alapítású szervezetet, amely az ír nyelv megmaradásáért küzd Írországban és világszerte.

A Conradh na Gaeilge-el közösen azt tervezték, hogy az ír nyelv hete nevű, országos rendezvénysorozaton gyűjtik össze a szükséges aláírás mennyiséget, amelyet ezúttal a járvány miatt online rendeztek meg. Az ír nyelv hete főszervezője nem mellékesen a Conradh na Gaeilge.

A rendezvény március 1. és 7. között zajlik, de a nyelvvédő civil szervezet már pénteken, azaz február 26-án neki kezdett a gyűjtésnek, és mindenki legnagyobb meglepetésére, szombatra már meg is lett a szükséges mennyiség. Ez azért is meglepő, mert bár jelentős szervezetről van szó, de a járvány megnehezítette az aláírásgyűjtést, amelyet ők először a Conradh na Gaeilge 36 ezres Facebook-csoportjukban hirdettek meg. Így tehát az ír nyelv hetére időzített kampánymaratón előtt végeztek is, de ennek ellenére még tovább gyűjtik az aláírásokat, annak érdekében, hogy minél több embernek hívják fel a figyelmet az őshonos nemzeti kisebbségek helyzetére és a regionális egyenlőtlenségekre.

Pesty László véleménye alapján elképesztő, amit az Conradh na Gaeilge csinált, ilyent még nem tapasztalt Európában".A nyelvvédő civil szervezet segítségnyújtása mellett az írdalá.hu kampány vezetője annak is tulajdonítja a sikerült, hogy találkoztak olyan celebekkel, drámaírókkal, énekessel, akik nagyon a szívükön viselik az anyanyelvük, az ír nyelv megmaradását, és ezért a székely kezdeményezés mögé álltak.

Pesty László elmondása alapján az írek is hasonló problémákkal küzdenek, mint mi a globalizmus terjedése miatt". Ugyanakkor keveset tudnak Székelyföldről, a többi külhoni magyar régióról és Magyarországról, éppen ezrét hasznos ez a kampány, mert így sokan értesülnek erről.

Hála ennek a kezdeményzésnek, Írországban is egyre többen tudnak a Kárpát-medencei magyar kisebbségekről" – hangsúlyozta.

A kampány vezetője köszönetet mondott a Manno István vezette dublini magyar nagykövetség munkatársainak is.

A székely kezdeményezéssel kapcsolatosan kiemelte, hogy az új, már kétszer meghosszabbított végső határidő május 7. éjfél, addig tehát folytatni szándékoznak az aláírásgyűjtést, hogy minél több gyűljön össze, mert ezáltal nagyobb nyomást lehet Brüsszelre helyezni".

Az Origónak arra a kérdésére válaszolva, nem tart-e attól, hogy a székely nemzeti régiós kezdeményezés is úgy jár mint a Brüsszel által nemrég elkaszált Minority SafePack, amire az Európai Bizottság azt mondta, hogy „nincs hatásköre a témában és ezért nem foglalkozik vele", Pesty László azt felelte:azt nem mondhatja Brüsszel, hogy a kohéziós források elosztása kizárólag tagállami hatáskör, és nem kíván ezzel foglalkozni".

A kampányfőnök hozzáfűzte, hogy a május 7-tel lezárandó aláírásgyűjtés után még másfél-két évet kell várni rá, míg a dolog átmegy az uniós intézményrendszeren. Végezetül a székely kezdeményezés aláírására biztatott mindenki. A kezdeményezést itt lehet aláírni.