A 444.hu arról írt kedd reggel, hogy alapvető változás állt be a néppárt és a Fidesz vitájában, és az európai parlamenti frakció gesztust tett a Fidesznek azáltal, hogy a tagpártok kizárásának lehetőségét immár kétharmados támogatottsághoz kötné – egyszerű többség helyett. Az alapszabályzat-módosításra vonatkozó, eredeti tervben még valóban szerepelt a kizáráshoz és felfüggesztéshez rendelendő egyszerű többségről szóló szabály, ám annak egyáltalán nem volt támogatottsága a néppártban - olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

Azt írták, hogy a kétharmados rendelkezés visszaemelése a végső, kompromisszumos szövegbe így lényegében jottányit sem változtat a jelenlegi helyzeten, ugyanis

a kizárás a mostani eljárási rend szerint is csak kétharmados többséggel történhet a frakcióban.

A politikai csoportból való kizárás, illetve felfüggesztés amúgy is külün-külön jogcím, a 444.hu cikkében ezzel sem számol - hívják fel a figyelmet.

Magyar szempontból pedig sokkal fontosabb, hogy a Fidesz által lényegében kifogásolt elem, az úgynevezett tükörszabály kedd reggel is a tervezet részét képezi, tehát az ernyőpártban, az Európai Néppártban felfüggesztett pártok tagságát automatikusan szavazásra kellene bocsátani az EP-csoportban is. Ebben a kivételes esetben pedig - amely egyértelműen a Fideszről szól - már az egyszerű többség is elegendő lenne a felfüggesztéshez.

Alább láthatók a tegnap este közzétett kompromisszumos szöveg erre vonatkozó bekezdései:

Néppárti alapszabály-módosítás, tükörszabály rész I.

Forrás: WWW.MAGYARNEMZET.HU

Néppárti alapszabály-módosítás, tükörszabály rész II.

Forrás: WWW.MAGYARNEMZET.HU

A magyar kormány berkeiből a bevezetendő tükörszabály margóján emlegették a szabályok visszamenőleges hatályú megváltoztatását, hiszen a frakció vezetése így egy majdnem két évvel ezelőtti, még nyitott kimenetelű eseményre hivatkozva szavaztathatná meg a Fidesz felfüggesztését a parlamenti csoportban.

(A kormánypárt 2019 óta felfüggesztett tagsággal bír az Európai Néppárt ernyőpártjában, ám annak parlamenti frakciójában lényegében e sorok írásakor is teljes jogú munkát folytat - a szerk. megj.)

A Fideszre gyártanak szabályt

A néppárti alapszabályzat-módosítás tartalmáról a lap korábban részletesen cikkezett. A tervek szerint a néppárti frakció lehetővé tenné egész delegációk kizárását és felfüggesztését - korábban ezekre csak adott képviselő esetében volt lehetőség. Mind a kizárást, mind pedig a tagság ideiglenes felfüggesztését a frakció elnöksége, vagy a politikai csoport tagságának mindössze 15 százalékát adó képviselők kezdeményezhetnék, feltéve, hogy utóbbiak legalább négy nemzeti delegációból származnak. Az első javaslatok értelmében a szavazásra jogosult EP-képviselők egyszerű többsége is elegendő lett volna a kizárási vagy felfüggesztési kezdeményezés sikeréhez, ám ennek nem volt támogatottsága a csoportban, így főszabályként maradhat, hogy kétharmados többség kell ezen szankciók mögé.

A Fideszre szabott javaslat részleteiről itt olvashat.