Életfogytiglanra ítélte a bíróság a csantavéri bérgyilkost

Csantavér, bérgyilkos, csantavéri bérgyilkos, Dér Csaba, D. Csaba, tárgyalás, emberölés, 2021.03.03.
Vágólapra másolva!
Ma ismét bíróság elé állt D. Csaba, a rettegett csantavéri bérgyilkos. A vád szerint 2018-ban előbb egy horvát-holland állampolgárságú maffiózót gyilkolt meg Amszterdamban, majd Budapesten, a Pólus center mögött fejbe lőtt egy vállalkozót. A bérgyilkos a hollandiai gyilkosságot már beismerte, ahogyan a budapestit is, az utóbbit azonban a tárgyalóteremben már tagadta. Ma az első fokon eljáró bíróság, a Fővárosi Törvényszék bírája gyilkosságért és más bűncselekmények miatt életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a férfit azzal, hogy legkorábban 40 év múlva szabadulhat. Az ítélet nem jogerős. 
Vágólapra másolva!

D. Csabát 2019 március 1-jén fogták el egy prágai szállodában, ekkor hamis iratokat, két pisztolyt és lőszert is találtak nála. A szerb és a magyar hatóságok is kérték a kiadatását, a prágai bíróság döntése alapján mindkét országnak ki lehetett volna adni.

Végül a cseh igazságügy-miniszter úgy döntött, hogy Magyarországnak adják ki a kegyetlen gyilkost.

D. Csaba Forrás: Police.hu

2019. július 18-án a TEK vette át D. Csabát a rajkai határnál a szlovák LYNX-kommandótól, és Budapestre hozta. Azóta letartóztatás alatt áll.

Balhét akart csinálni

A mai tárgyaláson kommandósokkal volt teli az a folyosó, ahol D. Csaba ügyét tárgyalják. A sajtó munkatársai két emelettel feljebb, kivetítőn követhették a pert.

A férfit a kezén és lábán bilincsben hozták a törvényszékre kommandósok gyűrűjében.

Fehér ing és farmernadrág volt rajta és a koronavírus miatt egy maszk, a kezén pedig gumikesztyű.

D. Csabát vezetik a kommandósok a tárgyalóterem felé Fotó: Hirling Bálint - Origo

A tárgyalás pár perces késéssel kezdődött. D. Csabát legalább 5 kommandós kísérte be a terembe. A férfi egyből azzal kezdte, hogy módosítani akarja a vallomását, amit a rendőrségnek tett a lefoglalt fegyvereivel kapcsolatban. Azt mondta, hogy ezek az ő tulajdonában voltak és az egyik barátjától kapta őket ajándékba, hogy magát és őket is védje, mivel voltak közös ellenségeik. Arról is beszélt, hogy a barátja apja rendőrfőnök volt, és mindig rendőrök vették körül, de még így sem érezte magát biztonságban.

– mondta a férfi, majd hozzátette, hogy mindkettejük élete veszélyben forgott,

mivel ő a barátja kedvéért megölt valakit.

Ezek után arról beszélt, hogy a maffia, aki rettegésben tartotta az életét, milyen válogatott módszerekkel gyilkolt és kínzott meg embereket.

Említett csonkítást, felégetést, darabokra vágást, ledarálást. Azt mondta, emellett mindenféle tárgyakkal verték az embereket, a nyílt sebeket pedig éles vasakkal szurkálták és sót szórtak rá, a fülükben cigit nyomtak el.

- mondta D. Csaba. Elmondása szerint rettegett tőlük, ezek a kínzások meghatározták az életét.

Aztán azzal folytatta, hogy az egyik üzlettársát közelről lőtték le, de túlélte a támadást.

Azt állította, hogy a maffiának a kórházban is volt embere. Az egyik aneszteziológus munkaidőn kívül bement és meggyilkolta.

Üzenetet is küldött a szerb maffia vezérének és embereinek, akiket meg is nevezett.

Azt kérte, hogy zárják le ezt a kegyetlenül brutális életformát, mert sok ember szenvedett, és nyissanak új fejezetet az életükben, csináljanak pozitív dolgokat. Azzal folytatta, hogy szörnyű dolgokról tud. Voltak magasrangú rendőrök, akik vissza akarták szorítani a bűnözést Szerbiában, de nem jártak sikerrel. Egyiket-másikat meg is ölték. Kivégeztek egy nyomozót, a rendőrfőnököt és az országos rendőrparancsnokot is.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Aztán arra terelte a szót, hogy a barátaitól kapott még egy fegyvert, miután Amszterdamban is megpróbálták meggyilkolni. A hollandiai gyilkosság után eldobta az ajándékba kapott pisztolyt.

Megint elmondta, hogy nem akarta megölni a kávézóban a férfit, de így alakult.

Ezek után magához vette a másik fegyverét, mert - ahogy ő fogalmazott - a kialakult helyzet nagyon erős védekezési mechanizmust váltott ki belőle.

Azt is elmondta, hogy sok barátja van, akinek fontos, és védték őt, amikor és ahogy csak tudták, de a maffia ellen kizárólag a fegyver lehet hatásos. Egy harmadik fegyvert is kapott a barátaitól Belgiumban. Rákényszerítették, hogy titkosan élje az életét, mert az alvilág likvidálni akarta.

Úgy gondolta, hogy csak hamis papírokkal tud túlélni, ezért szerezte be a hamis okmányokat, papírokat.

Állítása szerint 2018-2019-ben a balkánoni média álhíreket terjesztett róla. Azt terjesztette, hogy azért utazott Szarajevóba, hogy kivégezzen egy férfit. Emiatt a közvéleményben elterjedt, hogy ő egy bérgyilkos. Ezek után felolvasott egy cikket, ami miatt a montenegrói szervezett bűnözés is a célkeresztjébe vette. Emiatt is kellettek neki fegyverek, hamis iratok.

Ezen a ponton kicsit összeveszett a bíróval, akinek nem volt világos, hogy a cikkek hogyan kapcsolódnak a gyilkossági ügyeihez. Emellett több új tanú meghallgatását kérte D. Csaba, olyanokét, akik szerinte tudnák igazolni az állításait.

A bíró rákérdezett: Miért ölte meg a férfit Amszterdamban?

D. Csaba azt válaszolta, hogy magát védte a gyilkossággal, mert az a maffiózó irányította a gyilkosokat, akik az éltére akartak törni.

Elmondása szerint minderről az egyik barátjától tudott, és azt is tőle tudta, hogy a férfi mikor, hol lesz, és az áldozatról készült fotót is kapott tőle. Állítása szerint barátjának nem volt oka arra, hogy hazudjon neki, őt pedig már többször is próbálták megölni. A bíró erre megkérdezte tőle, hogy miért nem próbált meg beszélni a férfival. Azt válaszolta, hogy a "maffia embereivel" nem lehet beszélni. Ezek után újra elmondta, hogy

nem akarta fejbe lőni, mellé akart lőni, hogy "balhét csináljon és felhívja a rendőrség figyelmét a maffiára".

Összegezve azt mondta, hogy az újságcikkek ellenséget csináltak belőle, a szervezett bűnözői körök vezetői pedig riválist láttak benne, ki akarták végezni és ezért kellett magánál hordania fegyvereket és hamis iratokat. A fegyvereket néha védekezésként használnia is kellett.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Szó sem lehet ijesztgetésről

Egy rövid szünet után korábbi tanúk meghallgatását olvasta fel a bíró, majd a megkérte az ügyészt, hogy tartsa meg a vádbeszédét.

Az ügyész elmondta, hogy emberölés és más bűncselekmények miatt emeltek vádat, D. Csaba valamennyi bűncselekményt beismert, de egyik esetben módosította a vallomását.

Az amszterdami gyilkosságot beismerte, egy összefüggéstelen történetet adott elő magyarázatul. Ami tény, hogy egy hangtompítós fegyverrel megölte a férfit és elmenekült.

Az ügyész szerint szó sem lehet arról, amit D. Csaba mondott, hogy csak rá akart ijeszteni, hiszen közelről, célzott lövést adott le a tarkójára.

Az étteremben lévő kamerák felvételeiből pedig az is kiderült, hogy a férfi nem ismerte D. Csabát, hiszen a gyilkosság előtt elmentek egymás mellett és semmilyen reakció nem volt közöttük, még csak nem is köszöntek egymásnak.

A budapesti gyilkossággal kapcsolatban azt mondta az ügyész, hogy a nyomozási bíró előtt korábban D. Csaba beismerte ezt a gyilkosságot is.

Elmondása szerint azért kellett megölnie a vállalkozót, mert nem volt tisztességes, és segített az ellenségeinek, hogy megtalálják őt. Azért ment oda, hogy likvidálja. Az a csalás, hogy kokain helyett édesítőszert adjon el neki, csak álca volt.

Az ügyben helyszíni szemlét is tartottak, amikor D. Csaba ismét részletesen elmondta, hogyan gyilkolta meg a vállalkozót.

A tárgyaláson viszont már azt állította, hogy nem ő a gyilkos.

Sőt, még ő próbálta meg újraéleszteni a férfit, miután lelőtték. Az ügyész azt javasolta, hogy az első, beismerő vallomását fogadja el a bíróság.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Ezek után D. Csaba védője elmondta a védőbeszédet.

Azzal kezdte, hogy mindenkinek joga van az élethez, és megvédeni azt. A maffia társadalmában nem lehet leülni és megbeszélni a dolgokat, ahogy azt korábban a bíró kérdezte az amszterdami gyilkossággal kapcsolatban.

Itt az végez a másikkal, akinek előbb lehetősége van erre.

Az ügyvéd azzal érvelt, hogy ha a maffiózók egymással végeznek és mások nem sérülnek, akkor elgondolkodtató az, hogy mennyire veszélyesek a társadalomra nézve. Szerinte azért kellettek a védencének fegyverek, hamis iratok és a paróka, mert féltette az életét, és rejtőzködő életet kellett, hogy éljen. Arról is beszélt, hogy azért nem lehet azt mondani, hogy D. Csaba gyilkolta meg a vállalkozót, mivel nem lehet bizonyítani, hogy csak ő volt ott aznap este, miközben a korábbi gyilkosságait fényes nappal, szemtanúk előtt követte el, a vállalkozót pedig este ölték meg, és nem voltak szemtanúk.

Azzal kapcsolatban, hogy D. Csaba korábban beismerő vallomást tett már többször is azt mondta, hogy ezt figyelmen kívül hagyható, mivel megvan a joga ahhoz, törvényes keretek között hazudjon.

D. Csaba az utolsó szó jogán arról beszélt, hogy kitér az élete minden részletére, hogy a megtörtént borzalmak ne történhessenek meg még egyszer. Azzal kezdte, hogy destruktív családban született, nem volt esélye normális körülmények között felnőni. Majd megint arról beszélt, hogy a maffiózók miatt kénytelen volt a barátai védelmét a saját kezébe venni, amivel mindenkit magára haragított, ami miatt vele is végezni akartak.

A budapesti gyilkosságra kitérve azt mondta, hogy azért vállalta magára először, mert akkor a barátnője házi őrizetbe került Magyarországon.

És úgy látta, hogy csak így tudja elérni, hogy a nő szenvedéseinek véget vessen és elengedjék.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

A bíróság végül bűnösnek mondta ki D. Csabát emberölés és más bűncselekmények miatt,

amiért életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte, ahonnan legkorábban 40 év múlva szabadulhat, valamint 10 évre a közügyek intézésétől is eltiltotta.

A bíró indoklásként elmondta, hogy D. Csaba morálja nem egyeztethető össze a társadalom erkölcsi normáival. Úgy érzi, hogy neki kötelessége megvédeni a barátait.

A civilizált társadalomban az sem elfogadott, hogy valaki megöl egy gengsztert.

Az amszterdami gyilkossággal kapcsolatban a bíróság nem tudta elfogadni azt a védekezést, hogy D. Csaba nem akarta megölni a maffiózót, mivel kétszer is elsütötte a fegyvert. Először, amikor fejbe lőtte a férfit, majd amikor már a földön feküdt, rá akart lőni még egyszer, de nem sült el a fegyver.

A budapesti gyilkossággal kapcsolatban kiemelte a bíró, hogy D. Csaba védekezése szerint azért vallotta be a vállalkozó megölését, mert így akarta menteni a barátnőjét, aki házi őrizetbe került.

Azonban még akkor is tett egy beismerő vallomást, amikor a nőt már kiengedték onnan.

Megemlítette a bíróság, hogy nem értettek egyet a védőbeszéd azon részével, hogy az embernek joga van védeni az életét. D. Csaba esetében sem a Hollandiában meggyilkolt maffiózó, sem a Budapesten megölt vállalkozó nem jelentett rá közvetlen életveszélyt, ő mégis végzett velük.

A bíróság nem talált olyan körülményt, ami enyhíthette volna a ítéletet. Ezenkívül azt sem vették észre, hogy D. Csaba megbánta volna azt, amit tett.

Az ítélet ellen D. Csaba és a védője is fellebbezett minden vádpontban, így az nem jogerős.

A bíróság fenntartotta a letartóztatást a másodfokú eljárás végéig, amit az ügyész, D. Csaba és a védője is tudomásul vett.

Már korábban is elítélték gyilkosságért

D. Csaba 2004 májusában lelőtte Újvidéken a Firma bűnbanda egyik tagját egy helyi vendéglőben, mert vitás kábítószerügyekbe keveredett.

Ezért a gyilkosságért 15 év börtönre ítélték, de 13 év után szabadlábra helyezték.

30 centiről fejbe lőtte

Szabadulása után, a vád szerint 2018 júliusában bement egy forgalmas amszterdami éterembe, ahol

meggyilkolt egy 62 éves, horvát-holland kettős állampolgárságú maffiózót.

Az amszterdami gyilkosságot elismerte, de állítása szerint nem pénzért gyilkolta meg a maffiózót, hanem azért, mert üldözte őt a maffia, végezni akartak vele. Elmondása szerint csak rá akart ijeszteni, de végül "sajnos" a nagy feszültség, "adrenalin" miatt úgy alakult, hogy mégis fejbe lőtte, mintegy 30 centiméterről. A holland rendőrök az eset után közel 7 millió forintos nyomravezetői díjat tűztek ki a fejére.

Édesítő kokain helyett

Pár hónappal később már Budapesten, a Pólus center mögött gyilkolt meg egy vállalkozót a vád szerint.

2018 szeptember 20-án egy kutyasétáltató hívta a rendőrséget, mert talált egy holttestet.

A rendőrök először azt gondolták, hogy menekülés közben lőtte fejbe a vállalkozót a gyilkosa, majd a holttestet a Szilas-patakhoz vonszolta, majd beledobta a vízbe.

D. Csaba a Szilas-patakba dobta a vállalkozó holttestét Forrás: Origo

Elfogása után a vallomásában D. Csaba azonban azt mondta, hogy 11 kiló kokaint akart eladni a vállalkozónak, de drog helyett édesítőszert tett egy 1 kilós csomagokba.

Amikor a vállalkozó behajolt a kocsiba, hogy ellenőrizze a csomagokat, hidegvérrel fejbe lőtte.

A holttestet bedobta a patakba.

Ezzel ellentétben a legutóbbi tárgyalásán már tagadta ezt a gyilkosságot, állítása szerint valaki más lőtte le vállalkozót, amikor ő a kokainnak látszó csomagokat akarta eladni neki.

Elmondása szerint először azért vallotta be a gyilkosságot, hogy védje a barátnőjét, aki akkor még letartóztatásban volt.

Szerbiában is gyilkolt

A magyarországi tárgyalásokkal párhuzamosan Szerbiában is van egy ügye, ami a távollétében már tárgyalási szakban van – tudta meg az Origo a Fővárosi Főügyészség szóvivőjétől, dr. Bagoly Bettinától.

A vád szerint 2019 januárjában, Belgrádban meggyilkolt egy férfi a nyílt utcán, aki éppen egy babakocsit tett be az autójába. D. Csabát az egyik társa vitte a helyszínre egy fehér autóval.

Amikor mellé értek, a bérgyilkos kiszállt az autóból, a férfi mellé lépett, majd mellkason és fejbe lőtte.

Valószínűleg a férfi sógorát akarta meggyilkolni, aki a Pink Panther banda tagja.