A fővárosi városvezetés levélben kérte több vállalkozástól, hogy ne éljenek a kormány adta iparűzésiadó-kedvezménnyel - írja a Magyar Nemzet.  A Fidesz–KDNP fővárosi képviselőcsoportja felháborítónak tartja, hogy Karácsony Gergely a kormány támadása mellett a bajba jutott vállalkozásoktól veszi el az állami bértámogatást.

Karácsony Gergely nevében általános helyettese, Kiss Ambrus magyarázkodott egy válaszcikkben, miközben a Magyar Nemzetnél olyan vállalkozások is jelentkeztek, amelyektől levélben kérte a fővárosi vezetés, hogy ne éljenek a kormány adta iparűzésiadó-kedvezménnyel.

Csúnyán belerúgott a főváros vezetése az egyébként is földön fekvő vendéglátósokba: a cégek számlájára éppen megérkeztek a kormány által folyósított bértámogatások, amikor a főváros inkasszózta a múlt évi iparűzésiadó-előlegeket. Felháborító, hogy miközben a főpolgármester a budapestiek valós problémái helyett folyamatosan a kormány szapulásával van elfoglalva és a főváros kivéreztetésén siránkozik, a bajba jutott vállalkozásoktól veszi el a kormány által juttatott támogatást

– közölte a Fidesz–KDNP fővárosi képviselőcsoportja a Facebookon.

IllusztrációFotó: Csudai Sándor - Origo

Arra reagáltak, hogy a Magyar Nemzet kedden megírta: a Karácsony Gergely vezette főváros több, ágazati bértámogatásra jogosult vendéglátóipari munkaadó számlájáról a múlt héten leemelte a 2020-as, aránytalanul magas adóelőlegeket, illetve inkasszót alkalmaz ezek összegére.

A kormány bértámogatásra adta ezt a pénzt a vállalkozásoknak

Ezzel kritikus helyzetbe hozzák az újraindulásra készülő iparág hónapok óta kitartó budapesti szereplőit, akiknél több munkavállaló bérének kifizetése ismét nehézségekbe ütközhet. Felszólítjuk Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy azonnal állítsa le az inkasszót, ne adja meg a kegyelemdöfést ezeknek a cégeknek, amiknek a túlélése most mindennél fontosabb!”

– jelentette ki a Fidesz–KDNP. Hangsúlyozták azt is, hogy

a már beszedett összegeket a főpolgármester haladéktalanul fizesse vissza, hiszen a magyar kormány ezt bértámogatásra adta

bajba jutott társaságoknak.

Hónapok óta zárva vannak a vendéglátóipari egységekFotó: Csudai Sándor - Origo

 A főváros vezetői az adóügyi hivatal munkájába, egyedi ügyekbe nem szólhatnak bele. Az a hazai adórendszer teljes félreértése, ha egy érdekvédő testület a főpolgármesternek ír az iparűzési adó kívánatos kivetéséről– fogalmazott a Telex.hu-nak Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes, lényegében elhatárolódva a vitatott eljárástól.

Hiába kérték, nem csökkent az adóelőleg

A lap azt írja, hogy a helyettes városvezető a válaszcikkben azt állította, hogy azon idegenforgalmi vállalkozások, amelyek nehéz évet, visszaeső forgalmat tapasztaltak, a tavaly szeptember 15-én esedékes adófizetés idején több eszközzel is élhettek.

Szerinte kérhettek például adóelőleg-mérséklést is. Ez márpedig amiatt érdekes, mivel a Magyar Nemzethez forduló vállalkozás is az adóelőleg mérséklését kérte volna az ősszel, amire választ nem kapott az önkormányzat adóügyi osztályától, a számláján idén februárban inkasszózott összeg alapján pedig nem csökkent a fizetendő adóelőlege.

Bezárt étterem a Bikás parkbanFotó: Csudai Sándor - Origo

A fővárosi üzletek bérleti díjának öthavi felfüggesztését is a kormány rendelte el

A vendéglátósok felidézték, hogy fordultak már közvetlenül a kormányfőhöz is az iparágat megtámogató adókönnyítésért, engedményért.

Például a házhoz szállítás áfájának csökkentése, vagy magának a bértámogatás rendszerének kialakítása miatt, s ezeket a javaslatokat a szakma képviselőivel egyeztetve dolgozták ki. Továbbá a fővárosi üzletek bérleti díjának öthavi felfüggesztését is a kormány, és nem a városvezetés rendelte el nemrégiben, holott az igényt már többször jelezték az érdekképviseletek Karácsonyéknak.

A Magyar Nemzetnél más vállalkozások is jelentkeztek, amelyek levelet kaptak a városvezetéstől. Közülük például egy, a járványhatások miatt ugyancsak bevétel nélkül maradt rendezvényszervező kkv-tól lényegében pénzt kérnek a főpolgármester által aláírt levélben.

A koronavírus-járvány miatt szintén bezárt étteremFotó: Csudai Sándor - Origo

A kormány korábban állami támogatásként felére csökkentette az egyéni, mikro- és kisvállalkozások helyi iparűzésiadó-előlegeinek 2021-es befizetéseit, az adót pedig egy százalékban maximálta erre az évre. Karácsony Gergely emiatt

15–20 milliárdnyi adókiesésről ír, egyúttal arra presszionálja a céget, hogy ne vegye igénybe idén az állami támogatást,

hanem fizesse be a teljes összegű iparűzési adót, így vállalva közös felelősséget Budapestért - emlékeztet a lap.