A Debreceni Törvényszék, mint másodfokú bíróság március 2-ai tanácsülésen hozott határozatot annak a férfinak az ügyében, aki halálos balesetet okozott traktorral Nádudvaron.

A férfi 2019. október 2-án 8 óra 30 perc körül egy bálamozgatásra szerelvényezett teleszkópos rakodóból és a hozzá kapcsolt pótkocsiból álló traktorral megközelítőleg 15 km/h-val haladt Nádudvaron, a Kövy Sándor utcán.

A Jókai utca - Kövy Sándor utca kereszteződéséhez érve megállt, mert látta, hogy Elsőbbségadás kötelező tábla van kitéve, aztán elindult úgy, hogy nem vette észre, és nem adta meg az elsőbbséget a neki jobbról, a Jókai utcán biciklizőnek az elsőbbséget.

A munkagép elejére szerelt rakodóvillával elütötte a 65 éves nőt, aki az úttestre esett.

Kórházba vitték, de ott már nem tudták megmenteni az életét. OIyan súlyosan megsérült, hogy hat nappal később, október 8-án meghalt. 

A másodfokú bíróság a halálos közúti baleset gondatlan okozása vétsége miatt indult eljárásban a Hajdúszoboszlói Járásbíróság előkészítő ülésén, 2020. október 22-én meghozott ítéletét helybenhagyta,

a vádlottat jogerősen 6 hónap fogházbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette, továbbá 2 évre eltiltotta a közúti járművezetéstől.  

Dr. Nagy Antal a büntetőtanács elnöke korlátozott felülbírálat keretében vizsgálta felül az elsőfokú ítéletet, amelynek keretében azt másodfokon, tanácsülésen helybenhagyták. A bíróság álláspontja szerint a kiszabott büntetés neme és mértéke is helyes, a büntetés hosszabb tartamú felfüggesztése elegendő az egyéni és a generális prevenció elveinek érvényesüléséhez - írták.

A másodfokú bíróság egyetértett a járásbíróságon megállapított enyhítő és súlyosító körülmények körével is. Bár a férfi kiemelt KRESZ szabályt sértett és vezetői engedély nélkül közlekedett, ugyanakkor beismerő nyilatkozatot tett a járásbíróságon és megbánó magatartást tanúsított, két kiskorú gyermek eltartásáról kell gondoskodnia és őszinte megbánó magatartást tanúsított, bocsánatot kért az áldozat családjától. A döntés jogerős.