Egyre több 40 éves kerül kórházba, sok beteg állapota gyorsan romlik

KREFT-HORVÁTH Loránd ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ beolt Covid-19 EGÉSZSÉGÜGYI SEGÉDESZKÖZ ÉPÜLET fecskendő Foglalkozás gumikesztyű háziorvos koronavírus koronavírus-járvány oltás oltóanyag orvos orvosi rendelő páciens Sinopharm oltás Sinopharm vakcina SZEMÉLY TÁRGY
Komárom, 2021. március 1. Kreft-Horváth Loránd háziorvos beadja a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagát egy páciensnek komáromi orvosi rendelőjében 2021. március 1-jén. MTI/Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Müller Cecília országos tisztifőorvos figyelmeztetett, rohamléptekben közelítjük a rekordadatot a kórházi ápoltak számát illetően, már a 40-es korosztályban is hirtelen, súlyos formában jelenik meg a betegség. Jelentős oltási kampány zajlik majd a hétvégén. 
Vágólapra másolva!

– közölte Kiss Róbert rendőr alezredes. Mostantól kezdve a szlovák oldalon lezárták a letkési határátkelőhelyet. Az új komáromi hídról pedig a régi határátkelő felé irányítják az autókat – tette hozzá Kiss Róbert.

Ennyien nem viselték helyesen a maszkot

A rendőr alezredes ismertette:

Összesen 167-en a tízezernél népesebb települések közterületein elrendelt maszkviselési kötelezettségnek nem tettek eleget, kilenc embert figyelmeztettek, 90 helyszíni bírságot róttak ki, 51 személyt feljelentettek. Szintén a maszkviselési szabályok megszegése miatt a tömegközlekedési eszközön, illetve a megállókban négy, az üzletekben, bevásárlóközpontokban 30 emberrel szemben intézkedtek.

Az üzletekre, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megsértése miatt eddig 842 rendőri intézkedés történt, 214 esetben állapították meg az üzemeltető vagy tulajdonos felelősségét, az üzletek korlátozott nyitvatartására vonatkozó szabályok megsértése és a vendéglátóhelyeken tartózkodás tilalma miatt 628 esetben léptek fel a rendőrök.

A szabályokat továbbra is sokan betartják Fotó: Csudai Sándor - Origo

Közel 40 ezren vannak karanténban

A kijárási tilalom és a közterületi magatartási szabályok megsértése miatt kedden 387 emberrel szemben intézkedtek,

hárman a kutyasétáltatás 500 méteres körzetét lépték túl, hárman a közterületi csoportosulás tilalmát nem tartották be. Ezzel 45 227-re emelkedett a kijárási tilalmat ellenőrző intézkedéseknek a száma.

Közölte: a korridorokon az elmúlt napon 44 esetben intézkedtek, így 12 814-re nőtt a Magyarországon az átutazási szabályokat megszegőkkel szembeni intézkedések száma. Kiss Róbert beszámolt arról, hogy a rendőrök kedden 13 247 esetben ellenőrizték a hatósági házi karanténban lévőket; az elmúlt 24 órában 7411 hatósági házi karantént rendeltek el, így most 37 005-an vannak karanténban. Az ellenőrzésüket szolgáló mobiltelefonos alkalmazást 3632-en használják.

A betegek egy részének gyorsan romlik az állapota

Egyre gyakrabban szorulnak kórházi kezelésre a 40-es korosztály tagjai. Napról napra emelkedik a súlyos megbetegedések száma – közölte Müller Cecília tisztifőorvos az Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján.

Kórházakban 6367 főt ápolnak, ezen belül pedig 622-en szorulnak lélegeztetőgépre, amely jelentős növekedés az előző naphoz képest.

Megfigyelhető, hogy a betegek egy részének állapota hirtelen romlik.

A tisztifőorvos elmondta, hogy az egészségügyi rendszer terhelése folyamatosan nő.

Az elmúlt nap folyamán 136 ember halt meg. A legfiatalabb áldozat 43 éves volt, a legidősebb 96 éves. A szerdától kezdődő héten a háziorvosok számára 250 ezer Sinopharm-vakcinát biztosítanak, valamint Moderna-vakcinákat.

Komoly oltási kampány zajlik majd a hétvégén Forrás: MTI/Krizsán Csaba

74 ezren kapnak SMS-t

Várhatóan csütörtökön 74 ezer 18-64 év közötti krónikus beteg kap SMS-üzenetet arról, hogy hétvégén jelenjen meg a kórházi oltópontokon. Őket AstraZeneca-vakcinával oltják majd be.

Mindenkit tájékoztatnak az oltópontok helyéről és az oltás időpontjáról. Müller Cecília arra kért mindenkit, hogy pontosan jelenjenek meg a helyszínen.

Ha mindenki együttműködik és elfogadja a vakcinát, akkor jövő szerdáig 529 ezer újabb oltást tudunk beadni - tette hozzá.

Azok az egészségügyi dolgozók, akik kimaradtak, azok továbbra is igényelhetik az oltást. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy egyelőre nincs elég információ arra nézve, hogy milyen hatással van, ha egy embert egymás után két különböző típusú vakcinával oltanak.