A 25 ezer fő feletti vidéki településekkel folytatott egyeztetésekért felelős miniszteri biztossá nevezték ki Balla Györgyöt - áll a Miniszterelnökség közleményében.

Balla György országgyűlési képviselőt, Szolnok korábbi alpolgármesterét Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter 2020. március 3-tól a koronavírus-járvány miatt szükséges stratégiai egyeztetésekért felelős miniszteri biztossá nevezte ki. A megbízatás időtartama 3 hónap.

A miniszteri biztos feladata, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter és a mintegy 69 településvezető között folytatott egyeztetéseket követően  külön-külön tárgyaljon a 25 000 fő feletti vidéki városok képviselőivel.

Balla GyörgyForrás: MTI/Máthé Zoltán

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára pedig a fővárossal és a budapesti kerületek vezetőivel fog egyeztetni. A megbeszélésekre a következő hetekben kerül sor. A tárgyalásokon a Miniszterelnökség mellett a Belügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium képviselői vesznek részt.

Az egyeztetések célja, hogy az önkormányzatok igényeit figyelembe véve olyan megoldást találjanak, amely a települések hatékony működését biztosítja, valamint beruházások és fejlesztések révén javítja az infrastruktúra és közszolgáltatások minőségét, ugyanakkor munkahelyeket teremt, s egyben növeli a gazdaság teljesítményét is. 

A kormány 2020 év végén döntött arról, hogy a kisvállalkozók helyi iparűzési adójának felső korlátját 1%-ban maximalizálja. Ezzel a döntésével a kormány mintegy 150 milliárd forintot hagyott a nehéz helyzetben lévő mikro- és kisvállalkozásoknál, jelentősen enyhítve azok terhein. A koronavírus okozta válság mindenkit érint, az emberéletek mellett pedig a munkahelyeket is meg kell védeni - írják a közleményben.