Arra várnak a kiszolgáltatott helyzetbe került vendéglátósok, hogy a főváros vezetése visszautalja a behajtott iparűzésiadó-előlegeket, amit nem a jog, hanem a tisztesség alapján a bértámogatások miatt is sürgősen meg kellene lépni – közölte az ipartestület, írja a Magyar Nemzet.

"Azt várjuk, hogy a városvezetés kiáll és elnézést kér a bajba került vállalkozásoktól, erkölcsi-etikai alapon. Annak ellenére, hogy jogilag szabályosan járt el a fővárosi önkormányzat az iparűzésiadó-előlegek behajtásával, az inkasszóval, azt várjuk, hogy tisztázzák: az ősszel miért nem jutottak segítséghez az érintett vállalkozások, és miért nem kaptak választ a helyi adóhatóságtól?"

Elvárjuk, hogy haladéktalanul visszautalják a céges számlákról elvont pénzeket, főleg hogy azokat a munkahelyek megmentésére szánt állami bértámogatásokból vették el – jelentette ki szerdán a Magyar Nemzetnek a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke a hét elején jelzett budapesti krízishelyzetről".

Kovács László kifejtette: szó sincs politikai hangulatkeltésről, sokkal inkább morális alapon kezelik az adóelőlegek váratlan behajtásáról szóló intézkedést, ami a mostani kiélezett gazdasági helyzetben elítélhető lépés volt a fővárostól.

"A bürokrácia tette a dolgát, ami látszik, hogy túlbonyolított, eleve egyszerűsíteni kell. Amiatt azonban, hogy a rendszer mennyire érzékeny a külvilágban zajló folyamatokra, és az miként igazodik az adófizetők körülményeihez, a politikusokat lehet felelősségre vonni" – vélekedett az ipartestület vezetője.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.Forrás: MTI/Balogh Zoltán

"Úgy gondoljuk, hogy egy ilyen, járvány uralta helyzetben az a minimum, hogy a városvezetés nem engedi idáig fajulni a dolgokat. Ha már eddig elmaradt a méltányosság, akkor most arra várunk, hogy tegyenek azonnali kompenzáló intézkedéseket" – szögezte le Kovács László.

Ezzel összecseng, hogy tegnap a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) lépett: Nagy Elek elnök levélben fordult Karácsony Gergely főpolgármesterhez és a kormány gazdasági illetékeseihez. Ebben azt kérik, hogy központilag rendeljenek el adóvégrehajtási moratóriumot a kiszolgáltatott helyzetbe került cégekre, írja a lap.

A kamara a főpolgármesteri hivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hatósági beszedési megbízásaira kéri az adótartozások felfüggesztését 2021 végéig.

"A főpolgármesteri hivatal behajtási intézkedései rámutatnak arra, hogy a turizmusban és a vendéglátásban dolgozó budapesti mikro-, kis- és közepes vállalkozások helyzete immár tarthatatlan – állapítja meg a BKIK, amely szóvá teszi, hogy ugyan a helyhatóság lépése jogszerűnek tűnik, a krízishelyzetben lévő cégeknek most a legfontosabb a segítségnyújtás lenne."

Nagyságrendileg 15 ezer budapesti vállalkozás kerülhetett a pandémia miatt olyan helyzetbe, hogy legjobb szándékuk ellenére sem tudnak eleget tenni adófizetési kötelezettségüknek – közölte a köztestület.

A Magyar Nemzet kiemeli, hogy ezeknél a cégeknél mindenképpen javasolják az automatikus végrehajtási moratóriumot, amivel rajtuk kívül több tízezer budapesti munkavállaló és családja megélhetését lehetne megvédeni a vendéglátás, turizmus, taxis személyszállítás területeken.

A BKIK egy gáláns gesztust is bejelentett. Eszerint létrehoznak a krízisbe került vállalkozásoknak egy 75 millió forint kezdőösszegű szolidaritási pénzalapot, amelyhez már érkeztek is felajánlások olyan vállalkozóktól, akik kevésbé érezték meg a járvány hatásait.