Magas a magyarok vakcinák iránti bizalma

TAKÁCS Anikó
Takács Anikó háziorvos a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájával olt be egy idős nőt a nyírteleki rendelőjében 2021. március 1-jén.
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány harmadik hulláma ugyan felszálló ágban van, azonban a beoltottak száma hazánkban meghaladta a 758 ezer főt. Magyarországon már ötféle, a szakhatóság által engedélyezett oltóanyag áll rendelkezésre, így reális esély nyílt a járvány gyorsabb, de fokozatos visszaszorítására. Felmerül a kérdés, hogy a magyar lakosság vajon hogyan vélekedik a vakcinációról, valamint az egyes oltóanyagokról?
Vágólapra másolva!

A Századvég felmérése rámutat, hogy a magyarok - az orvostudomány álláspontjával összhangban - a vakcinában látják a koronavírus megállításának garanciáját.

A megkérdezettek 80 százaléka gondolja úgy, hogy a járvány kizárólag akkor fékezhető meg, ha az emberek a szükséges arányban megkapják a védőoltást, ezzel szemben a 18 százalékuk nem ért egyet ezzel az állítással.

E képbe illeszkedik, hogy a válaszadók több mint háromnegyede (78 százaléka) nagyobb egészségügyi kockázatot lát a koronavírussal való megfertőződésben és ennek következményeiben, mint a vakcinák esetleges mellékhatásaiban.

Forrás: Origo

A baloldali politikusok megnyilvánulásai ellenére a magyar emberek bizalommal viszonyulnak a keleti eredetű vakcinákhoz is.

A felmérés rávilágít, hogy a magukat beoltatni tervezők, vagy a már beoltottak 71 százaléka elfogadná, illetve elfogadta a felajánlott orosz vagy kínai oltóanyagot, ezzel szemben a 23 százalékuk inkább egyéb vakcinákra vár, illetve várna.

Takács Anikó háziorvos a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájával olt be egy idős nőt a nyírteleki rendelőjében, 2021. március 1-jén Forrás: MTI/Balázs Attila

Érdekesség, hogy a kínai védőoltást a megkérdezettek 58 százaléka biztonságosnak tartja, míg az orosz oltóanyag esetében a 63 százalékuk vélekedett ugyanígy.

Azoknak az aránya, akik egyik vakcinát (orosz, kínai, amerikai, brit stb.) sem tartják biztonságosnak, mindössze 11 százalékra tehető.