Több igazságügyi orvosszakértő is megszólalt a mai tárgyaláson a soroksári futónő meggyilkolásának  ügyében.  A halál okát, körülményeit már sikerült tisztázniuk, de abban továbbra sem biztosak, hogy történt-e nemi erőszak a gyilkosság előtt. Több erre utaló jelet találtak Krisztina holttestén, de egyik sem tekinthető egyértelmű bizonyítéknak. 

Bár abban mindannyian egyetértenek, hogy a gyilkos kötéllel fojtotta meg az áldozatát, ami fulladást és agybénulást okozott, és emiatt halt meg,

továbbra is vitatott, hogy meg is erőszakolta-e a támadó Krisztinát, mielőtt megölte.

Kifejezetten bő vérzéssel járó, vagy súlyosabb sérülést nem találtak rajta, csak könnyebb, hámhorzsolásos, zúzódásos sérüléseket. Kivétel ezalól egy könyökficam, a felső-és alsó ajkának a sérülése és a nyakán talált sérülés, amelyet a támadója a kötéllel okozott.

Az orvosszakértők szerint a könyöke és az ajai a verekedésben sérülhettek meg,Elképzelhetőnek tartják, hogy amíg életben volt, védekezni próbált, a támadója pedig hátracsavarta a kezét.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Azonban találtak néhány olya sérülést a hüvelye és végbéle tájékán, amelyekről több szakértő is úgy gondolta, hogy nemi erőszakra is utalhat,de nem lehet tudni, hogy a gyilkosa ezt a nemi szervével, vagy valamilyen idegen tárggyal követte-e el.

Az egyik szakértő szerint azért nem valószínű, hogy a végbelén keresztül próbálta megerőszakolni, mert nem talált a holttesten székletre utaló szennyeződést. Több, bevérzéssel járó sérülést viszont az egész szeméremtestén, és a medencéjénél is találtak, amelyek a szakértők szerint származhattak erőszakból.

Ugyanakkor olyan nyomot nem találtak a testén, amely egyértelműen bizonyítja a nemi erőszak tényét, így a szakértők közül többen is úgy vélték, hogy Krisztina ismerhette a támadót, és az is elképzelhető, hogy eleinte ő maga sem ellenkezett a szex ellen, csak a későbbiekben próbálhatott védekezni ellene.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Ahogyan korábban megírtuk, a soroksári futónő feltételezett gyilkosának egyik barátja, és egy unokatestvére is megszólalt a keddi tárgyaláson, akik elárulták, hogy R. Szilveszter még a közeli ismerősei elől is szeretett elhallgatni bizonyos dolgokat.

Aznap, amikor a futónőt holtan találták, a férfi egyik napról a másikra eltűnt, majd amikor előkerült, verekedésre utaló sérülést találtak az egyik szeme fölött.

Arról pedig, hogy megvádolták Gyurik Krisztina meggyilkolásával, még a családja és barátai is csak a hírekből értesültek, annak ellenére, hogy tudták, hogy Szilveszter börtönben ül.

Mind a férfi barátja, mind pedig az unokatestvére arról számolt be, hogy a férfi sok dolgot elhallgatott előlük az életéből. Azt sem tudták róla, hol lakik és miből él, még a rendőrségi ügyeiről is csak annyit mondott, hogy rosszkor volt rossz helyen.

Amikor kiderült, hogy a soroksári futónőt meggyilkolták, Szilveszter hirtelen eltűnt. Ekkor még senki nem gondolta, hogy köze van a dologhoz. Majd ismerőse elmondta, hogy amikor újra találkozott vele, egy furcsa szemsérülést látott rajta, amelyet akár verekedés közben is szerezhetett:

Azzal egy időben, hogy a futónő megölésének híre elterjedt, Szilveszter napokra eltűnt. De ekkor még nem gondoltunk rá, hogy a két dolognak köze lehet egymáshoz. Majd amikor újra találkoztunk vele, a jobb szemöldöke fölött, a homlokánál volt valami furcsa sérülés, amit akár verekedés közben is szerezhetett, de nem beszélt róla bővebben

- mondta el ismerőse a keddi tárgyaláson.

Ahogy megírtuk, 2013. szeptember 25-én délután a 36 éves családanya,

Kardosné Gyurik Krisztina a szokásos futóedzésére indult otthonukból, ahová nem tért haza.

A férj bejelentette felesége eltűnését, miután nem ért haza időben. A rendőrök azonnal megkezdték a kutatást.

A holttestet egy rendőrkutya találta meg a Szigetdűlő út melletti fás-bokros területen, nem messze a soroksári otthonuktól.

 

A kiskorú gyermeket nevelő családanyával az orvosszakértői vélemény alapján különös kegyetlenséggel végzett a támadó.

A több mint öt évig tartó, minden részletre kiterjedő, aprólékos nyomozás során

A rendőrök 391 tanút hallgattak ki, és több mint 1500 DNS-mintát vizsgáltak meg.

A korábban személy elleni erőszakos bűncselekmények miatt a hatóság előtt ismert – a gyilkosság helyszínéhez valamilyen módon kapcsolható – embereket is sorra vették a nyomozók.

Így került képbe 2018 őszén az akkor egy börtönben ülő, a büncselekménykor 35 éves R. Szilveszter.Az áttörést a genetikai vizsgálat hozta meg. A Nemzeti Szakértői és Kutató Központ a férfi DNS-ét összevetette a helyszínen rögzített genetikai anyagmaradványokkal, ami az egyéb rendelkezésre álló bizonyítékokkal együtt a férfi személyével szemben egyértelműen megalapozta a gyanút.

A tárgyalás a tervek szerint május 27-én folytatódik.