Müller Cecília országos tisztifőorvos kijelentette, akkor lehet szó lazításról, ha a koronavírus-járvány úgynevezett "reprodukciós rátája" 1 alá esik, ami jelenleg 1,3, és folyamatosan növekszik.

Kiss Róbert rendőr alezredes azt mondta, hogy az Operatív Törzs javaslatára döntött a kormány a szigorításokról. A részletszabályokról később adnak részletes tájékoztatást. 

168 személlyel szemben intézkedtek a maszkhasználat figyelmen kívül hagyása miatt szerdán - mondta Kiss Róbert. Vendéglátóhelyeken és kereskedelmi üzletekben szerdán 9 személlyel szemben, míg az üzembentartók esetében 2 személlyel szemben kellett intézkedni. Tiszafüreden egy vendéglátóhelyen 5 személy fogyasztott szeszesitalt - mondta a rendőr alezredes. Az üzletet hat hónapra bezárták. 

Encsen pedig egy vendéglátóhelyen nem viseltek maszkot, de ott nem került sor bezárásra. 

327-en szegték meg az elmúlt 24 órában a kijárási tilalmat  - mondta a rendőr alezredes. Kiss Róbert arról is beszámolt, hogy szerdán 7452 hatósági házi karantént rendeltek el - tette hozzá. 

Tovább gyorsítják a védőoltások beadásátForrás: MTI/Máthé Zoltán

Szükségszerűek voltak a bejelentett intézkedések

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy egy évvel ezelőtt fedezték fel a koronavírust Magyarországon. Nagyon nehéz kezelni, legyőzni ezt a pandémiát, és a világ nagyon nehezen tud megszabadulni tőle. Szükségszerűek a most bejelentett intézkedések. Minden eszközzel le kell törni a harmadik hullám emelkedő szakaszát - mondta az országos tisztifőorvos. Rendkívül magasak a járványügyi adatok. Február 18-a óta több mint 2500-zal nőtt a kórházban ápoltak száma és több mint 300-zal a lélegeztetőgépen lévők száma - tette hozzá. 

A védőoltások beadása új szakaszt jelent, de sem számban, sem időben nem tartunk ott, hogy a mostani helyzetre jelentős hatását éreznénk, és ezért kellett bevezetni azokat a szigorú intézkedéseket, amelyek a kontaktok számát csökkentik  - mondta Müller Cecília. A mai reprodukciós ráta magasabb, mint 1,3, tehát 100 beteg ember 130-nak tudja továbbadni a vírust - hangsúlyozta a szakember. Akkor sikerül visszaszorítani a járványügyi adatokat, ha ez az érték 1 alá szorul. 100 ezer fölé nőtt az aktív fertőzöttek száma, miközben pár napja még csak 80 ezer volt. Nem lehetett elkerülni a korlátozó intézkedéseket a nagyon gyorsan növekvő számok miatt. 

A brit mutáns nemcsak nagyon gyorsan terjed, hanem a fiatalabb korosztályban is súlyos megbetegedést okoz - mondta Müller Cecília. 

385 ezer újabb adag vakcina érkezett

Újabb két vakcinaszállítmány érkezett csütörtökön. Az AstraZeneca csak 105 600 adagot küldött az ígért több mint 120 ezer helyett. Ezzel a védőoltással a jövő héten tudnak majd oltani korhatár nélkül - mondta Müller. 280 ezer Szputnyik V érkezett még - tette hozzá. Természetesen ennek az oltóanyagnak az átvétele most kezdődik meg, és a megvizsgálása is. 

Müller Cecília elmondta, hogy a korábban beérkezett 100 ezer adagnyi Szputnyik V vakcinával a jövő héten kezdenek majd oltani. Összesen tehát 385 ezer adagnyi vakcina érkezett csütörtökön. 

A cél, hogy minél több embert védetté tegyenek a következő időszakokban. Müller Cecília elmondta, hogy mostantól kezdve az első védőoltást forszírozzák kiemelten, mivel a halálos lefolyással szemben védettséget ad. A regisztrált idősek oltása jelenleg is zajlik. Ha figyelembe vesszük valamennyi oltópont kapacitását, akkor a jövő héten 397 ezer idős embert tudunk beoltani szerdáig terjedően. 

A hétvégi oltási kampányban a 18-59 éves korosztály krónikus betegeit fogják oltani, több mint 70 ezer ember megjelenésére számítanak. Ebből a csoportból összesen 270 ezren regisztráltak, és már több mint 110 ezren kaptak oltást, és most újabb 70 ezer ember kaphat oltást. Ők a mai napon kapnak SMS-üzenetet, amiben benne lesz az oltási időpont és annak helye - tette hozzá. Itt módosításra nincs lehetőség, aki tud, mindenképpen menjen el az oltásra. Reggel nyolc órától este hét óráig lesznek nyitva ezek az oltópontok - mondta az országos tisztifőorvos. 

Müller Cecília mindenkit arra kért, aki kap behívót, hogy jelenjen meg az oltási helyeken. Mindenki próbálja meg türelemmel viselni a meghozott intézkedéseket. 

Itt vannak a legújabb intézkedések

Az üzletek és a szolgáltatások március 8-tól március 22-ig tartó zárását, továbbá az óvodák és az általános iskolák április 7-ig tartó bezárását jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A koronavírus-járvány terjedésének csökkentése érdekében meghozott szigorításokról elmondta, az üzletek március 8-tól március 22-ig lesznek zárva, kivéve az élelmiszerboltok, a patikák, a drogériák és a benzinkutak. Március 8-tól március 22-ig minden szolgáltatás szünetel a magánegészségügy kivételével - tette hozzá. 

Több szigorításról döntött a kormányForrás: MTI/Balogh Zoltán

Gulyás Gergely közölte, a konditermeket is be kell zárni két hétre, az igazolt sportolók edzései, meccsei kizárólag zárt kapuk mögött lehetnek. A parkok, arborétumok nyitva lesznek, a szabadtéri sporttevékenység olyan sportok esetében, ahol tartható a másfél méteres távolság, megengedett - részletezte. A miniszter arra kért minden munkaadót, ahol lehetséges, biztosítsa az otthoni munkavégzést, különös tekintettel a gyermekes családok esetében. A maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező - hangsúlyozta. Szigorításról számolt be a személyi határforgalomnál. A tranzit- és teherforgalmat nem korlátozzák.