Hogyan fog történni a hétvégi tömeges oltás?

oltás, védőoltás, Szputnyik V, Oltás Szputnyik V vakcinával, 2021, galéria
Az orosz Szputnyik V (hivatalos nevén Gam-COVID-Vac) koronavírus elleni vakcina.
Vágólapra másolva!
Müller Cecília országos tisztifőorvos kijelentette, akkor lehet szó lazításról, ha a koronavírus-járvány úgynevezett "reprodukciós rátája" 1 alá esik, ami jelenleg 1,3, és folyamatosan növekszik.
Vágólapra másolva!

Kiss Róbert rendőr alezredes azt mondta, hogy az Operatív Törzs javaslatára döntött a kormány a szigorításokról. A részletszabályokról később adnak részletes tájékoztatást.

168 személlyel szemben intézkedtek a maszkhasználat figyelmen kívül hagyása miatt szerdán

- mondta Kiss Róbert. Vendéglátóhelyeken és kereskedelmi üzletekben szerdán 9 személlyel szemben, míg az üzembentartók esetében 2 személlyel szemben kellett intézkedni. Tiszafüreden egy vendéglátóhelyen 5 személy fogyasztott szeszesitalt - mondta a rendőr alezredes. Az üzletet hat hónapra bezárták.

Encsen pedig egy vendéglátóhelyen nem viseltek maszkot, de ott nem került sor bezárásra.

327-en szegték meg az elmúlt 24 órában a kijárási tilalmat

- mondta a rendőr alezredes. Kiss Róbert arról is beszámolt, hogy szerdán 7452 hatósági házi karantént rendeltek el - tette hozzá.

Tovább gyorsítják a védőoltások beadását Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Szükségszerűek voltak a bejelentett intézkedések

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy egy évvel ezelőtt fedezték fel a koronavírust Magyarországon.

Minden eszközzel le kell törni a harmadik hullám emelkedő szakaszát - mondta az országos tisztifőorvos. Rendkívül magasak a járványügyi adatok. Február 18-a óta több mint 2500-zal nőtt a kórházban ápoltak száma és több mint 300-zal a lélegeztetőgépen lévők száma - tette hozzá.

- mondta Müller Cecília. A mai reprodukciós ráta magasabb, mint 1,3, tehát 100 beteg ember 130-nak tudja továbbadni a vírust - hangsúlyozta a szakember. Akkor sikerül visszaszorítani a járványügyi adatokat, ha ez az érték 1 alá szorul. 100 ezer fölé nőtt az aktív fertőzöttek száma, miközben pár napja még csak 80 ezer volt.

A brit mutáns nemcsak nagyon gyorsan terjed, hanem a fiatalabb korosztályban is súlyos megbetegedést okoz - mondta Müller Cecília.

385 ezer újabb adag vakcina érkezett

Újabb két vakcinaszállítmány érkezett csütörtökön. Az AstraZeneca csak 105 600 adagot küldött az ígért több mint 120 ezer helyett. Ezzel a védőoltással a jövő héten tudnak majd oltani korhatár nélkül - mondta Müller. 280 ezer Szputnyik V érkezett még - tette hozzá.

Müller Cecília elmondta, hogy a korábban beérkezett 100 ezer adagnyi Szputnyik V vakcinával a jövő héten kezdenek majd oltani.

Összesen tehát 385 ezer adagnyi vakcina érkezett csütörtökön.

A cél, hogy minél több embert védetté tegyenek a következő időszakokban. Müller Cecília elmondta, hogy mostantól kezdve az első védőoltást forszírozzák kiemelten, mivel a halálos lefolyással szemben védettséget ad. A regisztrált idősek oltása jelenleg is zajlik.

A hétvégi oltási kampányban a 18-59 éves korosztály krónikus betegeit fogják oltani, több mint 70 ezer ember megjelenésére számítanak.

Ők a mai napon kapnak SMS-üzenetet, amiben benne lesz az oltási időpont és annak helye - tette hozzá. Itt módosításra nincs lehetőség, aki tud, mindenképpen menjen el az oltásra. Reggel nyolc órától este hét óráig lesznek nyitva ezek az oltópontok - mondta az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília mindenkit arra kért, aki kap behívót, hogy jelenjen meg az oltási helyeken.

Itt vannak a legújabb intézkedések

Az üzletek és a szolgáltatások március 8-tól március 22-ig tartó zárását, továbbá az óvodák és az általános iskolák április 7-ig tartó bezárását jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A koronavírus-járvány terjedésének csökkentése érdekében meghozott szigorításokról elmondta,

az üzletek március 8-tól március 22-ig lesznek zárva, kivéve az élelmiszerboltok, a patikák, a drogériák és a benzinkutak. Március 8-tól március 22-ig minden szolgáltatás szünetel a magánegészségügy kivételével

- tette hozzá.

Több szigorításról döntött a kormány Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Gulyás Gergely közölte, a konditermeket is be kell zárni két hétre, az igazolt sportolók edzései, meccsei kizárólag zárt kapuk mögött lehetnek. A parkok, arborétumok nyitva lesznek, a szabadtéri sporttevékenység olyan sportok esetében, ahol tartható a másfél méteres távolság, megengedett - részletezte. A miniszter arra kért minden munkaadót, ahol lehetséges, biztosítsa az otthoni munkavégzést, különös tekintettel a gyermekes családok esetében. A maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező - hangsúlyozta. Szigorításról számolt be a személyi határforgalomnál. A tranzit- és teherforgalmat nem korlátozzák.