12 milliárd forintból épül új Nemzeti Biztonsági Laboratórium hazánkban - jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. A laboratórium nemzetközi szinten is kulcsszereplő lesz a veszélyes kórokozók ellen, többek között az új vakcinák vizsgálatában, immunológiai kutatásokban és a kórlefolyás tanulmányozásában.

Kásler Miklós a közösségi oldalán jelentette be, hogy új Nemzeti Biztonsági Laboratórium épül Magyarországon. 

Elmondta, a koronavírus-járvány okán felértékelődött a járványügyi biztonság szerepe a világban, ezért hazánkban és Közép-Európában is egyedülálló laboratórium biztosítja majd a legkorszerűbb körülményeket.

A miniszter bejegyzését azzal zárta, hogy: A most épülő új komplexum amellett, hogy Magyarország járványügyi biztonságának megőrzését és fejlesztését szolgálja, garantálja a gyors reagálás lehetőségét a veszélyhelyzetek és rendkívüli események esetén is.

– Az új csúcstechnológiával felszerelt laboratórium segítségével gyorsítható a magyarországi gyakorlatban ritka, de egyre gyakrabban előforduló biológiai ágensek azonosítása, ezáltal gyorsabb és célzottabb intézkedések tehetők a lakosság egészségvédelme, és közvetve a gazdaság védelme érdekében – írja közleményében az Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Azt is hozzátették, hogy a most épülő új laboratórium és annak teljes infrastruktúrája Magyarország fertőző betegségekkel szembeni járványügyi biztonságának megőrzését és fejlesztését szolgálja. Rendkívüli események, veszélyhelyzetek, például bioterrorizmus esetén is biztosítja a gyors reagálást, amelyben a korszerű diagnosztika szerepe kulcsfontosságú.