6389 új koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon

koronavírus korona vírus covid 
covid-19 fertőzés betegség járvány Budapest maszk
Vágólapra másolva!
862 953 fő már megkapta az oltást az eddig regisztrált 2,9 millió emberből. 6389 új fertőzöttet azonosítottak - számolt be a legújabb adatokról Orbán Viktor miniszterelnök reggeli rádióinterjújában.
Vágólapra másolva!

143 ember meghalt, és 6867 ember van jelenleg kórházban, közülük 677-en vannak lélegeztetőgépen, és a kórházban ápoltak száma felmehet 20 ezerre is - ismertette a kormányfő. Minden erőforrást mozgósít a kormány, lesz elég ágy, lélegeztetőgép és ember is. A magánegészségügyben dolgozókat is mozgósíthatják.

A kormány hivatalos tájékoztató oldalán megjelent legfrissebb adatokból kiderül, 279 727 fő már a második oltását is megkapta. A járvány kezdete óta összesen 452 547 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, a halálos áldozatok száma 15 619 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 331 557 fő, de az aktív fertőzöttek száma is 105 371 főre emelkedett.

A következő napokban is folytatódik a regisztrált idősek oltása háziorvosoknál (250 ezer kínai vakcinával és 31 ezer Moderna-vakcinával). 114 ezer Pfizer-vakcinát a kórházi oltópontokon adnak be az időseknek.

A drasztikusan emelkedő betegszám miatt a kormány csütörtöki ülésén a korlátozások szigorításáról döntött. Az újranyitás célegyenesében vagyunk, de előtte a járvány harmadik hullámát le kell törni, és ezek azok az intézkedések, amelyekkel ezt meg lehet tenni.

Ha mindenki betartja ezeket, akkor korábban tudunk nyitni, korábban indulhat újra az élet Magyarországon.

A bejelentett korlátozások: az üzleteket március 8-tól március 22-ig be kell zárni (kivétel élelmiszerüzletek, patikák, benzinkutak, drogériák, bankfiókok, dohányboltok).

  • Minden szolgáltatás szünetel, a magánegészségügy kivételével.
  • Hétfőtől zárnak az óvodák, digitális tanrendre térnek át az általános iskolák is.
  • Az esti kijárási korlátozás továbbra is érvényben marad.
  • A maszk viselése szabadtéren mindenhol kötelező.
  • A munkavégzés lehetséges, de ahol lehet, otthoni munkavégzést javasolnak, különös tekintettel a kisgyermekes szülők esetében.
  • A szabadtéri sporttevékenység lehetséges, ahol tartható a másfél méteres távolság, megengedett az igazolt sportolók edzése, a meccsek kizárólag zárt kapuk mögött lehetnek.
  • A parkok, arborétumok nyitva lehetnek.
  • Szigorítjuk a határátlépést, a tranzit- és teherforgalmat továbbra sem korlátozzuk.
  • Azokra a szektorokra is kiterjesztjük a bértámogatást, amelyeknek most be kell zárniuk. A részletszabályokat tartalmazó kormányrendelet ma várhatóan megjelenik.

A kormány álláspontja, hogy ha majd a járványügyi helyzet lehetővé teszi, akkor csak fokozatosan és felelősen lehet feloldani a korlátozásokat. Az újraindításról az emberek véleményét is várjuk az online konzultáción.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az Operatív Törzs és az oltási munkacsoport módosította az oltási stratégiát, hogy minél előbb minél több ember kapja meg az első oltását. Minden rendelkezésre álló és beérkező vakcinaszállítmányt teljes mennyiségben és mielőbb igyekszünk bekapcsolni az oltásba. Emellett változott egyes vakcinák alkalmazása is: a Pfizer második adagját az eddigi 21 nap helyett 35 napos különbséggel, az AstraZenecát a korábbi 4 hét helyett 12 hetes különbséggel adják be, és ezentúl 60 év felett is alkalmazni lehet. Mind az öt Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen. Kérjük, hogy aki még nem tette meg, az regisztráljon a védőoltásra a honlapon. A védőoltás életet ment.

Ezen az oldalon lehet regisztrálni a koronavírus elleni oltásra. Az oltás önkéntes és ingyenes.

Az uniós beszerzésből 5 gyártótól várunk 24 millió adag vakcinát:

Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, CureVac, ezekből eddig csak a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra.

Mivel a brüsszeli beszerzésből kevés vakcina érkezik és lassan, Magyarország mindent megtesz, hogy legyen elég vakcina a tömeges oltás megkezdéséhez. A nyugati vakcinákon túl 3,5 millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcinát is lekötöttünk. A kínai Sinopharm-oltóanyagból eddig 550 ezer adag vakcina érkezett, amellyel jelenleg is zajlik a regisztrált idősek oltása a háziorvosoknál. Az orosz vakcinát eddig a regisztrált 60 év felettiek oltására használták fel a megyei kórházak oltópontjain. A múlt héten érkezett 100 ezer ember oltásához elég vakcinával jövő héten kezdődhet meg az oltás, és csütörtökön megérkezett az újabb oroszvakcina-szállítmány is.

Ma újabb - de a vártnál kevesebb - AstraZeneca-szállítmány érkezett: a várt 127 200 adag helyett csak 105 600 adag vakcina, és megérkezett az újabb Szputnyik-vakcinaszállítmány is, amely 180 ezer adag első és 100 ezer adag második komponensű vakcinát tartalmaz.

Magyarország immár 5 oltóanyaggal rendelkezik, ennek is köszönhető, hogy felgyorsulhatott az oltás.

Az oltási rendben

  • az egészségügyi dolgozók az elsők, az ő kampányszerű oltásuk lezárult, de a második körös oltások folytatódnak, és természetesen azokat az egészségügyben dolgozókat is még beoltják, akik most jelentkeznek oltásért a kórházi oltópontokon.
  • Második körben az idősotthonok és a bentlakásos szociális intézmények lakóinak és dolgozóinak oltását végezték el. Eddig összesen 84 ezren éltek az oltás lehetőségével, többségük már a második oltását is megkapta. Azok az idősek vagy szociális dolgozók, akik eddig nem éltek az oltás lehetőségével, de meggondolják magukat, az intézmény vezetésénél jelezhetik e szándékukat. Azokba az intézményekbe, ahol a járványügyi helyzet eddig nem tette lehetővé az oltást, az oltócsapatok visszatérnek.
  • Harmadik körben, február első hetén elkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál. A kórházi oltópontokon jelenleg erre a Pfizer-vakcinát használják, a háziorvosok pedig most a Moderna- és a kínai Sinopharm-vakcinával oltanak.
  • Negyedik körben, február 11-én megkezdődött, és jelenleg is tart a 60 év alatti krónikus betegek oltása is. Erre eddig az AstraZeneca-vakcinát használták, mert az eddigi előírások szerint csak 18-59 év közöttieket lehetett vele oltani. Jövő héttől már ezzel a vakcinával is lehetséges a 60 év felettiek oltása.

Kérik, hogy akár a háziorvosi rendelőben, akár kórházi oltóponton történik az oltás, az előre egyeztetett időpontra pontosan érkezzenek, hogy a csoportosulást, a tumultust elkerüljék! A háziorvosok a praxisukhoz tartozó védőoltásra regisztráltak listáját heti frissítéssel megkapják. Mindenki sorra fog kerülni, aki online vagy postán regisztrált.

Az oltási munkacsoport folyamatosan dolgozik, követi az oltások menetét, a várható vakcinaszállítmányokat, és felkészült a tömeges oltásokra is, ha jön elég vakcina. Minden célcsoport időben értesülni fog a rá vonatkozó tudnivalókról. Attól függően, hogy mennyi vakcina áll rendelkezésre, ütemes és tömeges oltás is lehetséges. Oltópontokként számolunk a kórházi oltópontokkal, a járóbeteg-szakrendelőkkel, a háziorvosi rendelőkkel, és szükség esetén akár a szavazóhelyeket is be lehet vonni.

Az Operatív Törzs jelenleg 246 óvodában egy-egy csoportot érintően (8%), 162 óvodában (5%) és 97 általános iskolában (4%) az egész intézményt érintően rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 501 általános iskolában egy-két osztályt (19%) és 145 általános iskolában (6%) a teljes intézményt érintően digitális tanrendet.