Gyurcsány ügyvédjének MSZP-s bizalmasa több évre eltűnt az országból

Czeglédy Csaba, Gyurcsány Ferenc
Szeged, 2018. március 5. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai vezetik Czeglédy Csabát (k) az előzetes letartóztatásáról döntő nyomozási bírói ülésre a Szegedi Járásbíróságon 2018. március 3-án. Mellette Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. A bíróság harminc napra elrendelte Czeglédy előzetes letartóztatását. Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselőt március 1-jén engedték ki a börtönből, miután képviselőjelölt lett, így megillette a mentelmi jog. Ezt azonban a Nemzeti Választási Bizottság pénteken felfüggesztette, este ismét őrizetbe vették, az ügyészség pedig ismét indítványozta előzetes letartóztatását. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vágólapra másolva!
A héten megkezdődött Czeglédy Csaba pere, az utóbbi évek legnagyobb politikai vonatkozású büntetőügye. Költségvetési csalás, bűnszervezet, fordított adózás, trükkök százai és mentelmi jog - a szövevényes bűnügy lényegében felvonultat mindent, miközben nyoma veszett 6,2 milliárd forintnak. A per központi figurája, a bűnszövetkezet irányítója Czeglédy Csaba, de mellette több, baloldali pártokhoz köthető személy is feltűnik. Korábban Tánczos Andreát mutattuk be, míg most Arthoffer Zoltánon a sor. Az egész csalási folyamat egy Budai Gyula által idézett védett tanú szerint burkolt pártfinanszírozás volt. 
Vágólapra másolva!

Kedden kezdődött a Gyurcsány jogerősen elítélt ügyvédje által irányított Human Operator Zrt. ügye. Ahogy megírtuk, az ügyészség azzal vádolja a bűnszervezetet, hogy olyan számlázási láncolatot alakított ki, amivel el akarta kerülni a munkaerő-közvetítés kapcsán felmerülő adók megfizetését, míg végül a hálózat végén található Czeglédy-cég jogosulatlanul igényelte vissza az áfát.

A módszerrel több mint hatmilliárd forinttal károsították meg az államot, amellett, hogy több tucat diáknak, nyugdíjasnak nem fizették ki a bérét.

Az ügynek eredetileg huszonhárom vádlottja volt, ami jól mutatja, hogy egy kiterjedt, nagy létszámú csoportot működtetett Czeglédy.

Elképesztő hálózatot épített ki a baloldali Czeglédy Csaba Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Arthoffer cégei óriási tartozásokat halmoztak fel

Gyurcsány bűnöző ügyvédjének egyik legfőbb szövetségesét, Tánczos Andreát már bemutattuk, most Arthoffer Zoltánnal érdemes egy kicsit közelebbről megismerkedni. Arthoffer Czeglédy Csabához hasonlóan szintén Szombathelyhez köthető, a kétezres évek elején ő is a helyi MSZP-nek volt a tagja, sőt 2004-ben Vas megyei elnökségi tagnak választották.

Arthoffer a tanúvallomásában többek között azt mondta, 2000-ben bízta meg őt Czeglédy a Kopernikusz iskolaszövetkezet (korábban: Student Work szövetkezet) alapításával, valamint ő volt a Cooperitas iskolaszövetkezet elnökségi tagja is, ez utóbbi egy munkaerő-közvetítő cég volt egykoron, amely Rébusz Kft.-ként lett ismert.

Mindkét cég óriási adótartozásokat halmozott fel az évek alatt: előbbi félmilliárd forintnyi, míg utóbbi 1,4 milliárd forintnyi adót nem fizetett be.

Ebben az ügyben már elítélték Czeglédyt

A Rébusz kapcsán az ügyészség 2001-ben mint a Rébusz Iskolaszövetkezet volt tagja ellen emelt vádat adócsalás, magánokirat-hamisítás és számviteli fegyelem megsértése miatt Czeglédy ellen.

A TÖRVÉNYSÉRTÉST 8,3 MILLIÓ FORINTNYI FIKTÍV SZÁMLA KIÁLLÍTÁSA JELENTETTE, AMIT AZ ADÓHATÓSÁG NYOMOZÓI LEPLEZTEK LE.


Az akkor huszonöt éves szocialista politikus megpróbálta hárítani a felelősséget, ám jogerősen felfüggesztett börtönbüntetést kapott 2002-ben.

Gyurcsány bűnöző ügyvédje meglehetősen bonyolult hálót épített ki Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely, Szigetváry Zsolt

Lelépett az országból

Na de vissza Arthofferhez. Mindkét cég (Kopernikusz és Cooperitas) közös jellemzője, hogy az alapító okiratát egy Muszka Sándor nevű ügyvéd ellenjegyezte, aki 2005 és 2008 között a Monopoly Ingatlanközvetítő Kft.-ben tulajdonostársa volt a Czeglédyhez köthető Human Operatornak. Emellett a két cég története is hasonló: miután egyre több megbízást kaptak, egy idő után nem fizettek ezek után adót, majd nem sokkal a felszámolási eljárás megindítása előtt személyesen is megjelent a cégekben Arthoffer Zoltán.

Érdemes megjegyezni, hogy 2012 márciusában, tehát pár hónappal a cég felszámolási eljárása előtt megjelent Szlovákiában egy Cooperitas Iskolaszövetkezet, Arthoffer Zoltán vezetésével.

A két magyarországi céget 2014 június-júliusában szüntették meg hivatalosan, de Arthoffer állítólag már ezt megelőzően, 2013-ban lelépett Angliába, hogy West-Sussexben, Arthoffer Ltd. néven alapítson charterjáratokat üzemeltető céget. Amikor Czeglédy előzetesbe került, tartva attól, hogy megszökik, Arthoffert is letartóztatták.

Így működhet a bújtatott baloldali pártfinanszírozás

A fent bemutatott történet nagy valószínűséggel egyfajta bújtatott pártfinanszírozás lehetett, mivel az elcsalt pénz hollétéről senkinek nincsen fogalma. Minderre annak alapján lehet gyanakodni, hogy nemrégen derült ki, hogy Budai Gyula és Deutsch Tamás is személyiségi jogi pert nyert az Altus Zrt.-vel szemben. A Kúria kimondta, hogy az Altus Befektetési Zrt. által létrehozott konzorcium 1,5 milliárd forintnak megfelelő európai uniós forrást nyert el, amelyből Gyurcsányné cégének is juthatott, amelyet Czeglédy cégének továbbított.

Budai Gyula úgy vélte, Gyurcsányné cége úgy működött, mint egy bank:

ADOTT KÖLCSÖNT CZEGLÉDYNEK, MAGÁNSZEMÉLYEKNEK, ÉS 50 MILLIÓ FORINTOT A DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓNAK, ÚGY, HOGY A MAGYAR NEMZETI BANKTÓL NEM VOLT ENGEDÉLYE ILYEN TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁRA.


A jegybank meg is állapította, hogy jogellenesen folytatta Gyurcsányné ezt a tevékenységet. Mindezek a folyamatok pedig

felvetik annak a gyanúját, hogy az Altus Czeglédyn keresztül folytathatott tiltott pártfinanszírozást.

A kölcsönök ügyében a március 2-án elkezdődő bírósági tárgyalás nem fog újabb érdemi információt a nyilvánosság elé tárni, mivel ez az egész ügylet nem tárgya a Czeglédy elleni vádemelésnek.

A Gyurcsányné által korábban vezetett Altus is képbe került a bújtatott pártfinanszírozás esetében Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A tiltott pártfinanszírozás más oldalról is felmerült. Budai Gyula ugyanis a Figyelőnek adott interjúban azt is mondta, hogy

Czeglédy az elcsalt adómilliárdokból fedezte az MSZP 2014-es kampányát.

Sajtóhírek szóltak ugyanis arról, hogy egy védett tanú azt mondta a Czeglédy elleni nyomozásban, hogy az elcsalt adómilliárdok a baloldali pártok kasszájába jutottak, és ő kezelte az MSZP-s és DK-s kampánypénzeket.