Egy friss bécsi tanulmány szerint egy géntől függhet, mennyire lesz súlyos a betegség lefolyása az emberi szervezetben. A Ripost megkereste a témában Karikó Katalin biokémikust.

A portál felidézte a Bécsi Orvostudományi Egyetem tanulmányát, amely szerint a legnagyobb eséllyel azoknál alakul ki súlyos koronavírus-fertőzés, akiknél hiányzik vagy csak részben áll rendelkezésre az úgynevezett NKG2C receptor.

A szerzők kimutatták, hogy akiket kórházban kellett kezelni koronavírus-fertőzéssel, azoknál lényegesen nagyobb volt a valószínűsége annak a génváltozatnak, amely a receptorhiányt okozza, mint akiknél a betegség enyhébb lefolyású volt.

Karikó KatalinForrás: AFP/Handout

A Ripost a tanulmány után felkereste Karikó Katalin biokémikust, akinek amerikai kollégájával közösen jegyzett szabadalmára épült a Pfizer-BioNTech és a Moderna koronavírus elleni vakcinája.

Eddigi információim szerint nem igazán lehet ezt tudni. Például akik súlyosan megbetegedtek a koronavírustól, nem tapasztalták azt, hogy gyakrabban szenvedtek volna más fertőző betegségektől. Az Rh-negatív emberek kevésbé betegszenek meg a koronavírustól, de az influenza esetén meg éppen az Rh-negatívok járnak a legrosszabbul. Az itt leírtakon kívül 3 másik génnek a hibájáról kimutatták, hogy súlyosbítja a betegek helyzetét, de ott sem találtak olyan jelenséget, ami előre megjósolta volna a covidos betegség kimenetelét" - mondta a portálnak a biokémikus.