Karikó Katalin elmondta, tényleg egy géntől függhet-e a koronavírus-fertőzés súlyossága

Karikó Katalin, koronavírus,
In this undated family photo provided to AFP on December 15, 2020, Katalin Kariko poses for a photo. - Hungarian-American scientist Katalin Kariko’s obsession with researching a substance called mRNA to fight disease cost her a faculty position at a prestigious university, which dismissed the idea as a dead end. Now, her pioneering work -- which paved the way for the Pfizer and Moderna Covid-19 vaccines -- could be what saves the world from a 100 year pandemic. (Photo by Handout / FAMILY HANDOUT / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Family Photo"/HANDOUT - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Egy friss bécsi tanulmány szerint egy géntől függhet, mennyire lesz súlyos a betegség lefolyása az emberi szervezetben. A Ripost megkereste a témában Karikó Katalin biokémikust.
Vágólapra másolva!

A portál felidézte a Bécsi Orvostudományi Egyetem tanulmányát, amely szerint a legnagyobb eséllyel azoknál alakul ki súlyos koronavírus-fertőzés, akiknél

hiányzik vagy csak részben áll rendelkezésre az úgynevezett NKG2C receptor.

A szerzők kimutatták, hogy akiket kórházban kellett kezelni koronavírus-fertőzéssel, azoknál lényegesen nagyobb volt a valószínűsége annak a génváltozatnak, amely a receptorhiányt okozza, mint akiknél a betegség enyhébb lefolyású volt.

Karikó Katalin Forrás: AFP/Handout

A Ripost a tanulmány után felkereste Karikó Katalin biokémikust, akinek amerikai kollégájával közösen jegyzett szabadalmára épült a Pfizer-BioNTech és a Moderna koronavírus elleni vakcinája.

Az Rh-negatív emberek kevésbé betegszenek meg a koronavírustól, de az influenza esetén meg éppen az Rh-negatívok járnak a legrosszabbul. Az itt leírtakon kívül 3 másik génnek a hibájáról kimutatták, hogy súlyosbítja a betegek helyzetét, de ott sem találtak olyan jelenséget, ami előre megjósolta volna a covidos betegség kimenetelét" - mondta a portálnak a biokémikus.