A favipiravir hatóanyagú gyógyszer gátolja a vírusok szaporodását, ezért az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélyezte, hogy a gyógyszert mostantól háziorvosok is felírhassák - írja a Világgazdaság.

Megváltozik az igazoltan koronavírusos betegek otthoni kezelése, mivel a favipiravir hatóanyagú készítmény hatásosnak bizonyult a betegek kórházi kezelése során. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélyezte, hogy a gyógyszert mostantól háziorvosok is felírhassák a koronavírus-fertőzött betegek otthoni kezeléséhez.

A terméket az Egis gyógyszergyár készíti, a hatóság decemberben engedélyezte a kórházi körülmények közötti alkalmazását a covidos betegek kezelésére. A gyógyszer egyébként az influenza tüneteit enyhíti, de alkalmazták ebola ellen is - ismerteti a portál.

A Favipiravirt már a háziorvos is felírhatja (Képünk illusztráció)Forrás: Sputnik via AFP/Alexey Maishev

Az országos főgyógyszerész, El Koulali Zakariás azt közölte, kidolgozták a favipiravir hatóanyagot tartalmazó gyógyszerkészítmény alkalmazásával kapcsolatos szakmai protokollt, a gyógyszert már nemcsak kórházakban lehet alkalmazni, de a koronavírusos betegek meghatározott köre otthon is igénybe veheti.

A terápia otthoni alkalmazásával az egyik cél, hogy minél kevesebb koronavírusos beteg kerüljön kórházba.