Az állam mindenkinek ingyenesen biztosítja az oltást

TAKÁCS Anikó
Nyírtelek, 2021. március 1. Takács Anikó háziorvos a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájával készül beoltani egy férfit nyírteleki rendelőjében 2021. március 1-jén. MTI/Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Annak is jár az ingyenes koronavírus elleni oltás, akinek tartozás miatt érvénytelenítették a tajszámát - hangsúlyozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a Magyar Hírlapnak.
Vágólapra másolva!

A lap pénteki számában Izer Norbert elmondta, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint 2021. február 26-án még csaknem hetvennégyezer adózó tartozása haladta meg az egészségügyi szolgáltatási járulék hathavi mértékét.

A ténylegesen érintettek száma azonban ennél jóval kevesebb, a tartozók csaknem fele ugyanis hosszabb ideje külföldön él, csak ezt eddig - annak ellenére, hogy kellett volna - nem jelentették be az egészségbiztosítási szervnek. Esetükben egyébként utólag van lehetőség a járuléktartozás törlésére - tette hozzá.

Az állam mindenkinek ingyenesen biztosítja az oltást Forrás: MTI/Balázs Attila

Izer Norbert közölte, a NAV március 10-én adja át a több mint hathavi összeggel tartozók adatait a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK).

Aki nem tudja megfizetni a tartozását, csak kérjen fizetéskönnyítést, a NAV rendkívül méltányosan jár el járulékügyekben.

Március 10-ig tehát még rendezhető a tartozás, és ebben partner az adóhivatal is: minden segítséget megad az érintetteknek, akik akár telefonon is jelentkezhetnek - mondta.

A NEAK március 10-én megkapja a hathavi járuléktartozást felhalmozók adatait, azt még összeveti saját nyilvántartásával is, és csak e dátumot követően érvényteleníti az érintettek tajszámát, ami azzal jár, hogy

az állami egészségügyi szolgáltatás ingyenesen már nem vehető igénybe addig, amíg az elmaradás meghaladja a hathavi összeget,

azaz a 48 ezer forintot - olvasható a lapban.

Izer Norbert megjegyezte, törvény garantálja az ingyenes állami egészségügyi ellátást, többek között a nyugdíjasoknak, a diákoknak, a hajléktalanoknak, a munkanélkülieknek, a szociális ellátásra jogosultaknak és a kismamáknak.