Az elmúlt nap 77 ezer oltást adtak be. Ezzel az első oltást már 862 ezer fő kapta meg, és 259 ezer fő már a második adagon is túl van. Így már 1,14 millió oltásnál tart Magyarország, ami 10,9 százalékos átoltottságot jelent, mely a harmadik legjobb adat az Európai Unióban. A hétvégén 400 ezer oltóanyag beadására kerül sor - hangzott el az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján. 

György István, az ITM államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője  arról tájékoztatott, hogy rendben halad az oltások beadása. Az elmúlt nap 77 ezer oltást adtak be. Ezzel az első oltást már 862 ezer fő kapta meg, és 259 ezer fő már a második adagon is túl van. Így már 1,14 millió oltásnál tart Magyarország, ami 10,9 százalékos átoltottságot jelent, mely a harmadik legjobb adat az Európai Unióban.

A hétvégén 400 ezer oltóanyag beadására kerül sor:  ebből 114 660 Pfizer-, 40 ezer Moderna- és 250 ezer Sinopharm-vakcina.

Tájékoztatott arról, hogy a hétvégére tervezett AstraZeneca-oltásokat elhalasztották, és SMS-ben értesítik az érintetteket. A kórházi oltópontokon mintegy 70 ezer 18-59 éves krónikus beteg kapta volna meg a vakcinát.

Tovább folytatódik az oltások beadásaForrás: MTI/Krizsán Csaba

Az étkeztetés megmarad

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára ismertette a köznevelési intézményekben várható lépéseket. A középfokú felvételi vizsgákról elmondta, azok nem állnak le, de javasolják, hogy az online térben folytatódjanak. 

Az érettségire való felkészülés tovább folytatódik, tehát lesz érettségi - mondta Maruzsa Zoltán.  A köznevelési államtitkár elmondta, hogy sem az óvodában, sem az iskolában nem szerveznek gyermekfelügyeletet, ennek oka, hogy hatékonyabb legyen a védelem. Az étkeztetést elvitelre és kiszállításra tudják megoldani.

Drasztikusan terjed a vírus

Napról napra emelkedik az új fertőzések száma. Ennek csökkenését célozzák a hétfőn életbe lépő szigorító intézkedések. Már több mint 105 ezer az aktív fertőzöttek száma, míg egy-két hete ez a szám csak 80 ezer volt, ami jelzi a vírus terjedésének drasztikus növekedését – közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Kórházakban 6857 főt ápolnak, és 677-en vannak lélegeztetőgépen. Az áldozatok száma folyamatosan emelkedik. Az elmúlt 24 órában 143-an vesztették életüket. A legfiatalabb 29 éves volt.

Ha az aktív fertőzötteket nem izoláljuk megfelelőképpen, akkor mindannyian tovább tudják adni a fertőzést. Az ő megbetegedésüket többségében már az angol mutáns okozza – fogalmazott a tisztifőorvos.

Egyre nagyobb az oltakozási kedv

A regisztrált idősek oltása rendben zajlik – mondta. Először a legidősebbekkel kezdték az oltást a háziorvosok. Összesen 432 ezer főnél már befejezték az oltást.

Az oltakozási kedv is folyamatosan emelkedik. Decemberben még a lakosság 15 százaléka jelezte szándékát az oltásra, ez az arány már 42 százalékra emelkedett.

Folyamatosan nő a világon detektált variánsok száma, melyek járványügyi szempontból másképp viselkednek, sokkal nagyobbak és fertőzőbbek. Már jeleztek az oltóanyagokkal szemben ellenálló mutánsokat is, ami kihívás elé állítja a vakcinagyártókat.

Közölte, hogy döntés született arról, hogya favipiravir nevű hatóanyagot tartalmazó gyógyszert a fekvőbetegek mellett most már a járóbeteg-ellátásban is adhatják majd a háziorvosok. Időben alkalmazva ez megakadályozhatja a betegség súlyos lefolyását.

Ennyien szegték meg a szabályokat

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője a legfrissebb hatósági intézkedéseket ismertette:

  • a hatósági házi karanténban lévőket csütörtökön 16 415 esetben ellenőrizték a rendőrök, 76 164 ehhez kapcsolódó korlátozó intézkedést rendeltek el;
  • jelenleg 45164-en vannak hatósági házi karanténban, közülük 4073-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat;
  • a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 221 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, így a vonatkozó kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta 27 340 rendőri intézkedés történt a maszkviselési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt.
  • 436 emberrel szemben intézkedtek a kijárási szabályok megszegése miatt.