Folytatódik a tömeges oltás, a hétvégén 400 ezer embert fognak beoltani Magyarországon

KREFT-HORVÁTH Loránd ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ beolt Covid-19 egészségmegőrzés EGÉSZSÉGÜGYI SEGÉDESZKÖZ ÉPÜLET fecskendő Foglalkozás gumikesztyű háziorvos koronavírus koronavírus-járvány oltás oltóanyag orvos orvosi rendelő ÖLTÖZÉK KIEGÉSZÍTŐ páciens Sinopharm o
Komárom, 2021. március 1. Kreft-Horváth Loránd háziorvos beadja a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagát egy páciensnek komáromi orvosi rendelőjében 2021. március 1-jén. MTI/Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Az elmúlt nap 77 ezer oltást adtak be. Ezzel az első oltást már 862 ezer fő kapta meg, és 259 ezer fő már a második adagon is túl van. Így már 1,14 millió oltásnál tart Magyarország, ami 10,9 százalékos átoltottságot jelent, mely a harmadik legjobb adat az Európai Unióban. A hétvégén 400 ezer oltóanyag beadására kerül sor - hangzott el az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján. 
Vágólapra másolva!

György István, az ITM államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője arról tájékoztatott, hogy rendben halad az oltások beadása.

A hétvégén 400 ezer oltóanyag beadására kerül sor: ebből 114 660 Pfizer-, 40 ezer Moderna- és 250 ezer Sinopharm-vakcina.

Tájékoztatott arról, hogy a hétvégére tervezett AstraZeneca-oltásokat elhalasztották, és SMS-ben értesítik az érintetteket. A kórházi oltópontokon mintegy 70 ezer 18-59 éves krónikus beteg kapta volna meg a vakcinát.

Tovább folytatódik az oltások beadása Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Az étkeztetés megmarad

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára ismertette a köznevelési intézményekben várható lépéseket. A középfokú felvételi vizsgákról elmondta, azok nem állnak le, de javasolják, hogy az online térben folytatódjanak.

Az érettségire való felkészülés tovább folytatódik, tehát lesz érettségi

- mondta Maruzsa Zoltán. A köznevelési államtitkár elmondta, hogy sem az óvodában, sem az iskolában nem szerveznek gyermekfelügyeletet, ennek oka, hogy hatékonyabb legyen a védelem. Az étkeztetést elvitelre és kiszállításra tudják megoldani.

Drasztikusan terjed a vírus

Napról napra emelkedik az új fertőzések száma. Ennek csökkenését célozzák a hétfőn életbe lépő szigorító intézkedések. Már több mint 105 ezer az aktív fertőzöttek száma, míg egy-két hete ez a szám csak 80 ezer volt, ami jelzi a vírus terjedésének drasztikus növekedését – közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Kórházakban 6857 főt ápolnak, és 677-en vannak lélegeztetőgépen. Az áldozatok száma folyamatosan emelkedik. Az elmúlt 24 órában 143-an vesztették életüket.

A legfiatalabb 29 éves volt.

Ha az aktív fertőzötteket nem izoláljuk megfelelőképpen, akkor mindannyian tovább tudják adni a fertőzést. Az ő megbetegedésüket többségében már az angol mutáns okozza – fogalmazott a tisztifőorvos.

Egyre nagyobb az oltakozási kedv

A regisztrált idősek oltása rendben zajlik – mondta. Először a legidősebbekkel kezdték az oltást a háziorvosok. Összesen 432 ezer főnél már befejezték az oltást.

Az oltakozási kedv is folyamatosan emelkedik. Decemberben még a lakosság 15 százaléka jelezte szándékát az oltásra, ez az arány már 42 százalékra emelkedett.

Folyamatosan nő a világon detektált variánsok száma, melyek járványügyi szempontból másképp viselkednek, sokkal nagyobbak és fertőzőbbek. Már jeleztek az oltóanyagokkal szemben ellenálló mutánsokat is, ami kihívás elé állítja a vakcinagyártókat.

Közölte, hogy döntés született arról, hogy

a favipiravir nevű hatóanyagot tartalmazó gyógyszert a fekvőbetegek mellett most már a járóbeteg-ellátásban is adhatják majd a háziorvosok. Időben alkalmazva ez megakadályozhatja a betegség súlyos lefolyását.

Ennyien szegték meg a szabályokat

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője a legfrissebb hatósági intézkedéseket ismertette:

  • a hatósági házi karanténban lévőket csütörtökön 16 415 esetben ellenőrizték a rendőrök, 76 164 ehhez kapcsolódó korlátozó intézkedést rendeltek el;
  • jelenleg 45164-en vannak hatósági házi karanténban, közülük 4073-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat;
  • a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 221 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, így a vonatkozó kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta 27 340 rendőri intézkedés történt a maszkviselési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt.
  • 436 emberrel szemben intézkedtek a kijárási szabályok megszegése miatt.