A Fidesz nem ment keresztül pálforduláson, mint az Európai Néppárt (EPP). A nagyobbik magyar kormánypárt továbbra is a hagyományos kereszténydemokrata, konzervatív értékeket és családképet képviseli, illetve őrzi - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton az MTI-nek Markus Södernek, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökének, tartományi kormányfőnek a nyilatkozatára reagálva.

Gulyás Gergely elmondta, a Fidesz éppen azért döntött az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójából történő kilépésről, hogy véget vessen az évek óta tartó függő helyzetnek. A fideszes politikus elmondta, egyetértenek a bajor miniszterelnök azon megállapításával, hogy az EPP már nem jobboldali párt. Ez az, ami miatt a Fidesz és az EPP útjai elválnak egymástól - mutatott rá.
Rögzítette: a Fidesz kereszténydemokrata, konzervatív, jobbközép párt.

Gulyás Gergely közölte, jól mutatja a pálfordulás mértékét, hogy annak idején Franz Josef Strauss legendás bajor miniszterelnök, aki több mint negyedszázadon át volt a CSU elnöke, még azt mondta, a CSU-tól jobbra már csak a fal lehet. 

Ehhez képest a mostani bajor miniszterelnök azt mondta, a pártja nem jobboldali párt - tette hozzá. 

Mi továbbra is azt képviseljük, amit Franz Josef Strauss: "Nemzeti szuverenitásunk leginkább egy erős Európában érvényesülhet. Az EPP bajor frakcióvezetője szerint nemzeti szuverenitás nem létezik - utalt a Miniszterelnökséget vezető miniszter Manfred Weber korábbi nyilatkozatára, mely szerint a modern világban nemzeti szuverenitás nincs többé.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszterForrás: MTI/Máthé Zoltán

Hangsúlyozta, a Fidesz nem ment keresztül ilyen pálforduláson, hagyományos kereszténydemokrata, konzervatív értékeket képvisel. Kérdésre elmondta, a Fidesz EPP-tagsága már csupán technikai kérdés, a frakcióval történő szakítás volt az első fontos lépés.

Hozzátette: mára a néppárt nem csupán megtagadta a korábbi Helmut Kohl-i, vagy a Franz Josef Strauss-i örökséget, de a soraiban sem tud megtűrni olyan pártokat, amelyek világosan kiállnak a migráció ellen, és úgy gondolják, a hagyományos családmodellnek és a családpolitikának kiemelt jelentősége van.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter egyetért Markus Söderrel abban, hogy a jó államközi kapcsolatoknak nem szabad megszenvedniük azt, hogy a jövőben különböző pártcsaládhoz tartoznak majd az uniópártok és a nagyobbik magyar kormánypárt. Ennek érdekében a magyar kancelláriaminiszter március 16-án online beszélgetést folytat német kollégájával, Braun kancelláriaminiszterrel. 

Markus Söder a Süddeutsche Zeitung című lapban szombaton ismertetett nyilatkozatában a Fidesz európai néppárti tagságának megszüntetését javasolta. Beszélt arról is, az EPP "a polgári közép pártja, és nem jobboldali párt", így "egyszerűen nincs többé barátságos párt-lakóközösség" a Fidesszel.