Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közösségi oldalán cáfolja a baloldal és lakájmédiája vakcinabeszerzéssel kapcsolatos hazugságait. A baloldali politikusok és az őket kiszolgáló média napok óta azt hangoztatja, hogy Magyarország nem rendelt elég Moderna-vakcinát, így azt helyettünk mások veszik meg. Gulyás Gergely tényszerűen bizonyítja, hogy ez miért hazugság.

A Szabad Európa nevű baloldali propagandalap és nyomán az Index írta, hogy Magyarország lemondott a Moderna-vakcinák egy részéről, és helyettünk Németország és Dánia kapta ezeket. 

Gulyás Gergely bejegyzésében leírja, hogy az első ("Initial") kategóriába tartozó összes oltást lehívta Magyarország, azonban ezek még az eredeti terv szerint is csak a harmadik negyedévre érkezhetnek meg. A második kategóriába ("Optional") tartozó oltóanyagok így leghamarabb a harmadik negyedévben érkezhetnek, addigra azonban már rendelkezésre fog állni a teljes lakosság oltásához szükséges mennyiség. Így ezt Magyarország - több más országgal együtt - már nem kérte. Ráadásul a Moderna szállításai csúsznak, így mire megjönnének azok az oltások, amiket második körben kínáltak, "már akkor is marad oltóanyagunk, ha az amúgy önkéntes oltás lehetőségével minden nagykorú magyar ember él".

Gulyás Gergely hozzáteszi:

"Felmerül viszont egy kérdés: a Szabad Európa nevű baloldali propagandaoldal (milyen kár, hogy ezen a néven ilyen minőségű az újságírás) és az ő tudósításukat átvéve az Index a következőkről "tájékoztat": Rákérdeztünk az EU-nál a várható szállítási menetrendekre is. A közös uniós vakcinabeszerzési program keretében Magyarország által megrendelt oltóanyagok nem az EU-tól érkeznek Magyarországra, hanem a gyártóktól, ezért nekünk sajnos nincs közvetlen rálátásunk a pontos szállítási menetrendre – válaszolta az Európai Unió képviselete. A fenti negyedéves szállításra vonatkozó információk a Bizottság (név szerint: Stella Kyriakides uniós biztos) által aláírt, a bejegyzésemhez csatolt szerződésből származnak.  A Bizottság tehát pontosan tudatában van annak, hogy az említett vakcinaszállítmány nem érkezhet meg a harmadik negyedév előtt. Ahogyan a Bizottság a csatolt táblázatot is jól ismeri. 

Akkor vajon miért hazudott Brüsszel az internetes lapnak? Itt a nagy lehetőség a Szabad Európának és az Indexnek, hogy utánajárjanak.  

A Szabad Európa és az Index egyébként azt is állítja, hogy a magyarok által nem kért oltásokat a németek és a dánok kapták meg. Ehhez elég hozzátenni azt, hogy Magyarország éppen tegnap előzte meg Dániát a beadott oltások listáján, Németország pedig jóval hátrébb van. Péntek éjféli állapot szerint az EU-országok közül Magyarországon oltották be arányaiban a második legtöbb embert, 8,8 százalékot, Dániában 8,5 százalékot, Németország 18. a listán, 5,7 százalékkal  (ennyi az uniós átlag is). Vagyis jól látható, a dánok és németek által megrendelt oltások sehol nincsenek. Nem is lehetnek, év végén érkeznek majd, amikor már nem lesz rájuk szükség. 

A tendencia szerint a különbség a következő napokban tovább fog nőni.