A Magyar Nemzet interjút készített Kásler Miklóssal, az emberi erőforrások miniszterével. Ebben arról beszélt, hogy Magyarország átoltottsága már most jóval az uniós átlag felett van, ahhoz azonban még időre van szükség, hogy a vakcinák meg tudják akadályozni a koronavírus terjedését. Ezért volt indokolt az emberek közti kontaktusok számának csökkentése.

A Magyar Nemzetnek adott interjújában Kásler Miklós azt mondta, hogy a kormány által november 14-én meghozott szigorító intézkedések hatására Magyarországon a vírusjárvány lecsengő fázisba került. Már láttuk a végét, elérhető közelségbe kerültek a vakcinák, és végzetes csapást mérhettünk volna a koronavírusra, ha nem jelenik meg az angliai, majd a dél-afrikai mutáció. A miniszter azt is mondta, hogy a helyzet kritikussá vált:

rendkívül gyorsan emelkednek a számok, nagyobb mértékben, mint a járvány első vagy második hulláma idején, a fertőzöttek korcsoportmegoszlása eltolódott a fiatalabbak felé, illetve súlyosabbá vált a betegség lefolyása.

Garay Erzsébet háziorvos a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájával oltja be Zolnai Ferencnét a gyulai Koronella Orvosi Centrumban 2021. március 1-jénForrás: MTI/Rosta Tibor

Az oltások száma emelkedik, ám ahhoz még időre van szükség, hogy a védőoltások meg tudják akadályozni a koronavírus terjedését. Ezért most az emberek közti kontaktusok számának csökkentése volt indokolt.

Kásler Miklós arról is beszélt, hogy Magyarország minden bevethető forrásával törekszik arra, hogy az országba érkező vakcina mennyiségét emelje. Sajnos az európai közös beszerzések időben is és mennyiségben is jelentős csúszásokat és kiszámíthatatlanságot okoznak.

- mondta.

Ez a magyarázata annak, hogy a magyar kormány két olyan vakcinát – az orosz Szputnyikot, illetve a kínai Sinopharmot – rendelt meg nagy mennyiségben, amelyek garantáltan hatásosak és nincsenek jelent

Kásler Miklós Széchenyi-díjas magyar onkológus, tanszékvezető egyetemi tanár, az orvostudomány kandidátusa, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, 2018-tól az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztereFotó: Csudai Sándor - Origo

ős mellékhatásaik, szövődményeik.A rendelkezésre álló öt vakcinával Magyarország várhatóan az európai országok között az átoltottság tekintetében minden héten nagyobb és nagyobb előnyt szerez majd.

A miniszter kitért arra is a kormány 6,4 milliárd forintot biztosít a hétvégén is oltó háziorvosok számára.

 

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy egy teljes munkaszüneti napra a kiegészítő díjazás összege nyolcvanezer, fél napra pedig negyvenezer forint lesz, és minden olyan esetben jár a pluszjuttatás, ha az ellátandók legalább fele megjelenik a rendelőben. Ha ez nem történik meg, akkor az érintettek a támogatás összegének 50 százalékára lesznek jogosultak. Büszkén mondhatom, hogy jelenleg több mint ötezer oltópontként kijelölt háziorvosi rendelőben végzik a kollégák a regisztrált idősek és a 60 év alatti krónikus betegek oltását. A tömeges átoltottság eléréséhez azonban – a megfelelő anyagi elismerés mellett – hétvégén is számítunk a munkájukra

- mondta.

Kásler Miklós az érettségiről azt mondta, hogy az idei érettségi egyértelműen a járványhelyzet alakulásától függ, a jelenlegi terv szerint azonban mind a szóbeli, mind az írásbeli vizsgákat megtartjuk.

A miniszer ezek mellett beszélt arról is, hogy a kormány struktúraváltást tervez az egészségügyben, hogy mit jelent pontosan a praxisközösség fogalma, illetve mi az ötpontos nemzeti egészségvédelmi program.