260 millió forintot sikkasztott el az OTP volt dél-dunántúli régióvezetője, F. Balázs, aki még az otthoni bevásárlást is a bank pénzéből intézte. A 19 vádlott között borászok és luxuséttermek vezetői is vannak, akiknél a férfi a bank pénzén mulatozott - számolt be Bors.

A sikkasztással kapcsolatban az OTP Bank a következőt írta az Origónak: F. Balázs sikkasztási ügyére az OTP Bank belső vizsgálata derített fényt, és a pénzintézett tette a büntetőfeljelentést is korábbi alkalmazottjával szemben.

 Mint azt a Bors megírta, a pécsi bankár 

40. születésnapján a bank pénzén szervezett magának 70 fős megabulit több millió forintért,

amit az egyik legelőkelőbb villányi borászatban tartott.  A tanúk beszámolója szerint nem spóroltak semmivel.

Nem volt a munka hőse

Mint írta a napilap, F. Balázs dolgozni kevésbé szeretett. 

Az elmondások szerint alig látták a munkahelyén, ahova egy héten egyszer járt be, idejének nagy részét a balatoni nyaralójában töltötte. 

A sok milliós fizetéssel rendelkező bankár még újságra sem volt hajlandó költeni a saját pénzéből, ezért 

a balatoni nyaralóba minden reggel Pécsről hozta a helyi újságot sofőrje, aki a családi nagybevásárlást is a bank pénzéből intézte a vezetőnek. 

Minden költségét a pénzintézet állta

A pécsi bankár tulajdonképpen egy feudális hierarchiát épített ki beosztottjai között  - így jellemezte a történteket Kutas Tamás, a Baranya Megyei Főügyészség szóvivője, aki az elképesztő vádirat részleteitől nyilatkozott a Borsnak.

A vádlott arra használta a kapcsolatait, hogy rajtuk keresztül pénzt vigyen el az OTP-től. Fiktív számlákat állítottak ki a bank részére, a pénzeket pedig elsikkasztotta. Sok esetben volt valós szolgáltatás mögötte, mint szállodai és éttermi számlák, de többször előfordult, hogy vállalkozók juttattak vissza pénzeket.

IllusztrációFotó: Csudai Sándor - Origo

A bank dél-dunántúli beruházásait végző építési cégek az ő kérésére túlszámlázott projektekből adtak vissza különböző összegeket, és a bank pénzén ezekkel a cégekkel végeztette saját lakás- és nyaralófelújítását is. A régióvezető beosztottjaitól is pénzt követelt, rávette őket, hogy a munkába járáshoz igényeljenek autójukra útiköltséget, amit minden hónapban le kellett adni neki. 

Vádalkuval öt évet kaphat a bankár

A Pécsi Ügyészség 19 emberrel szemben emelt vádat, akik között bankárok, étteremtulajdonosok és építési cégek vezetői is vannak.

Az ügyészség vádalkuval készül a tárgyalásra, a bankárnak beismerés esetén ötéves letöltendő börtönt ajánlanak fel. A 260 millió forintból 60 millió forint térült meg, a bankárnál részvényeket, készpénzt és aranytömböket vettek zár alá. 

F. Balázs az egyik legígéretesebb hazai fiatal közgazdásznak számított, amikor 2007-ben 30 évesen kinevezték az OTP Bank dél-dunántúli fiók igazgatójának. 

A legnagyobb hazai banknál én vagyok a legfiatalabb régióvezető, ez nagy megtiszteltetés. Sok feladat hárult rám, szeretem a csapatmunkát, erre építek ezután is. Nullától huszonnégy óráig mindenhol a céget képviselem. Sikerre akarom vezetni a csapatot 

- nyilatkozta kinevezésekor a bankár az egyik helyi újságban. Az interjúban arról is beszélt, hogy szabadidejében golfozik, vadászik, vitorlázik és síel.