Ma délelőttre már egymillió ember megkapta az oltást Magyarországon - közölte hétfőn az Operatív Törzs. Ezzel az ország a második helyen áll az unióban, és az átoltottsági arány meghaladta a 10%-ot. (10,05%). Ez több, mint az EU-s átlag (6,23%) másfélszerese.

A magyar oltási sebesség pedig magabiztosan a 2,5-szerese az uniósnak, ugyanis míg három nap alatt Magyarországon a lakosság 2,01%-a jutott vakcinához, addig az EU-ban csupán a lakosság 0,70%-a.

Forrás: Origo

Átoltottságban csak Málta előzi meg Magyarországot, így tehát Magyarország sokkal jobban áll, mint az összes nyugat-európai ország: Franciaország, Németország, Ausztria vagy Spanyolország. Sőt, Belgiumhoz, Franciaországhoz, Svédországhoz képest csaknem kétszeres az érték Magyarországon.

Orosháza, 2021. március 6. A kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinái az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet oltópontján 2021. március 6-ánForrás: MTI/Rosta Tibor

A magyar sikernek a kulcsa pedig az, hogy a kormány - más uniós országokkal ellentétben - nem hagyatkozott csupán a brüsszeli vakcinabeszerzésre. A több lábon állásért már tavaly novemberben előrehaladott tárgyalásokat folytatott az orosz vakcina beszerzéséről, és a kínai vakcina felé is idejekorán nyitott a kormány. Így ma már öt biztonságos és ellenőrzött oltóanyaggal lehet oltani Magyarországon.

Magyarország sikereit látva pedig már egyre több uniós ország próbál az elrontott brüsszeli beszerzés miatt újabb módon vakcinához jutni. Csehország, Lengyelország, Horvátország, Szlovákia is keleti oltóanyagot akar vásárolni. Sebastian Kurz osztrák kancellár kijelentette, hogy nem akar az Európai Uniótól függeni a vakcinákat illetően, Németország pedig elismerte az orosz és a kínai vakcina hatékonyságát.