Egyértelműen csaltak a koronavírus elleni oltásokkal a Pesti úti idősotthonban. A Ripost kiderítette, milyen törvénytelen módszerrel jutottak hozzá a vakcinához az idősotthon vezetői. A fővárosi illetékesek nem tagadják a csalás tényét, de a vakcinalopásnak egyelőre nincs semmiféle következménye, írja a lap.

Elsőként, még februárban a Pesti Srácok adta hírül, hogy jogtalanul, az idős ápoltak kárára jutottak vakcinához a Pesti úti otthon vezetőinek hozzátartozói. A Ripost most az ott dolgozó nővérektől megtudta, hogy pontosan milyen módszerekkel dolgoztak a csalók. Akik azóta is vezetik az intézményt, pedig a fővárosi illetékesek mindent tudnak a „vakcinalopásról".

A lapnak nyilatkozó – de érthető módon névtelenséget kérő –, ma is az otthonban dolgozó nővérek részletesen beszámoltak a csaló módszerekről.

Az otthon vezetői közül többen hozzátartozóik papírjait becsempészték az idős ápoltak egészségügyi dokumentációja közé, hogy ők is megkaphassák az oltást. A legnagyobb felháborodást az intézményben dolgozó nővérek körében az az eset keltette, amikor az egyik vezető saját, teljesen egészséges 22 éves fia adatait csempészte az oltásra várók papírjai közé. Azt hazudta, hogy a fiú az intézmény alkalmazottja.

Nem ez volt az egyetlen eset

A lap megkérdezte a fővárosi illetékeseket, akik nem tagadták, hogy tudnak a vakcinalopásról, a felelősséget azonban nyomban hárítani igyekeztek.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestereForrás: MTI/Balogh Zoltán

A Ripostnak eközben egy ma is az intézményben dolgozó nővér további részletekkel szolgált. Elmondta, hogy az oltásra nem jogosult hozzátartozókat szabályosan becsempészték az épületbe. Puszta véletlenen múlt, hogy a dolgozóknak gyanús lett a 22 éves életerős fiatalember, amint sorban áll az oltásra.

A nővérek felháborodtak

„Nem sajnáljuk mi az oltást senkitől, félreértés ne legyen! De azt felháborítónak tartjuk mindannyian, hogy egy egészséges, életerős fiatal férfi hamarabb kap így védettséget, mint egy idős, beteg ember! Mert ezt az oltást mindenképp egy olyan ember elől vették el, aki sokkal inkább rászorult volna" – mondta felháborodva az egyik nővér, majd azt is hozzátette: erről az esetről már mindenki tud az otthonban, és kivétel nélkül minden dolgozó elítéli. Külön felháborítónak tartják, hogy olyan vezetők csalnak, akiknek pedig példát kellene mutatniuk, és akik ettől függetlenül továbbra is betölthetik a pozíciójukat.

A fővárost azonban nem érdekli mindez.

A Ripost először az intézmény vezetőjéhez fordult, hogy megtudják, hogyan történhetett meg mindez, ő azonban, nem tagadva a történteket, a fenntartóhoz, a Fővárosi Önkormányzathoz irányította az újságot.

A főpolgármester sajtóhivatala nem cáfolta, hogy mindez megtörtént, mindösszesen ennyit közöltek:

Az idősotthonokban a tömeges oltás után megmaradt vakcinák sorsáról nem az intézményvezetők, nem a fenntartók döntenek, hanem minden esetben a helyszínen tartózkodó, az oltás folyamatát vezető úgynevezett oltásparancsnok dönt."

Vagyis Karácsony Gergely hivatala szerint az a hibás, akit becsaptak. Az intézményt fenntartó főpolgármester a felelősséget egyértelműen arra az orvosra hárítja, akit az idősotthon vezetői a jogtalanul becsempészett iratokkal megtévesztettek.

Az esetnek azóta sem lett semmiféle következménye. A hozzátartozóikat jogtalanul beoltató, vakcinatolvaj vezetők továbbra is a helyükön vannak, Karácsony Gergely nem lát semmiféle kivetnivalót a történtekben.