Így kampányol az oltás ellen Gyurcsány Ferenc egészségügyi szakpolitikusa

Gyurcsány Ferenc, Komáromi Zoltán
Vágólapra másolva!
Több százezer eldugott nyugati vakcina, összeroskadt egészségügy, munkaügyi perek tömkelege, kényszerből alkalmazott kínai vakcina, "emberkísérlet" - egészen abszurd vádakat fogalmaz meg a közös védekezéssel kapcsolatban Komáromi Zoltán, a DK egészségügyi szakpolitikusa, aki a napokban még azt az állítását is megerősítette, miszerint egyes vakcináknál az is jobb, ha az ember elkapja a koronavírust. Gyurcsány Ferencék oltásellenes kampánya a csúcsra ért, mutatjuk a részleteket! 
Vágólapra másolva!

Röviden Komáromi Zoltán szerepe a DK oltásellenes kampányában:

  • tudatosan gyengíti az oltásokba vetett bizalmat;
  • vitatja, hogy bizonyos vakcinák jobbak, mint a koronavírus;
  • pedig már ő maga természetesen túl van az oltáson;
  • azzal is riogat, hogy összeroskadt és megroppant a magyar egészségügy;
  • az oltóanyagok ellen indított januári és februári aláírásgyűjtésben részt vett.

Tavaly február-március környékén, a koronavírus járvány megjelenésével egy időben bukkant fel a nyilvánosságban egy orvos, aki független szakértőként, háziorvosként, főorvosként kezdte el adni az interjúkat a baloldali médiának. Megszólalásaiban közös volt: bármit tett a kormány, annak kapcsán mindig kemény, már-már durva bírálatot fogalmazott meg.

Gyorsan kiderült, hogy a független szakemberként mutatkozó orvos a DK egészségügyi szakpolitikusa. A korábban az Együttben politizáló, egyébként háziorvosként dolgozó Komáromi Zoltán már tavalyelőtt, az előválasztás során csatlakozott Gyurcsány Ferencékhez. Ennek ellenére csak a vírus felbukkanásakor kapott fontos szerepet a pártelnöktől, igaz, ekkor azonnal a DK oltásellenes kampányának első számú arcává tette meg.

"Jobb a betegség, mint egyes vakcinák"

"Egy Magyar Nemzet nevű sajtókiadvány idézi a Simon Andrással folytatott beszélgetésemet, addig a visszakérdezésemig, hogy én vitatnám. (...) Simon András azt mondta, hogy több orvos azt mondta, hogy mindegy, milyen vakcinával oltjuk be a betegeket, az a lényeg, hogy be legyenek oltva" - ezzel a szavakkal próbálta megmagyarázni nagy visszhangot kiváltó nyilatkozatát a múlt hét csütörtöki ATV-s szereplésekor.

Az eredeti interjú

Az alábbi párbeszéd zajlott le a február 24-ei Egyenes Beszédben a DK-s politikus és a műsorvezető között:

Műsorvezető: ...a kormányzat azt mondja, hogy bármilyen vakcina jobb, mint a betegség. És ezzel tényleg nem, nehéz vitatkozni...
Komáromi Zoltán (közbevág): Én vitatkozok...
Műsorvezető: ...Covidba idáig a világon meghalt két és fél millió ember...
Komáromi Zoltán (közbevág): Én ezzel vitatkozok!
Műsorvezető: ...oltásba még senki.
Komáromi Zoltán: Világos. Én vitatkozom ezzel..."

Csakhogy védekezése gyenge, hiszen a műsorvezető az ominózus műsorban azt mondta, hogy a kormányzat szerint bármilyen vakcina jobb, mint a betegség, és ezzel nehéz is vitatkozni. Nem sokkal ezután

Komáromi ahelyett, hogy visszavonta volna korább kijelentését, megerősítette.

Komáromi Zoltán kulcsszerepet kapott a Demokratikus Koalíció (DK) oltásellenes kampányában Forrás: MTI/Máthé Zoltán, Kelemen Zoltán Gergely

Én ma is azt mondom (vagyis továbbra is vitatja). (...) Az emberek, akik elszoktak a figyelmes olvasástól, tényként fogadják ezt a hírt" - fogalmazott a baloldali politikus, aki szerint az embereket könnyű átverni, amivel értelemszerűen azt sugallta, hogy az oltóanyagok megbízhatatlanok. Majd Csókay Andrással kezdett el foglalkozni, amiért Kincses Gyulának, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökének címzett nyílt levelében bírálta oltásellenes megnyilvánulását, és etikai vizsgálatot kezdeményezett ellene.

"Igen, csak az a gond, hogy ő elkövette az etikai kódexben feketén-fehéren leírt vétséget, hogy nagynyilvánosság előtt, orvosra dehonesztálót mondott. És az, hogy még nem is volt igaza, az csak súlyosbító körülmény" - ment át támadásba Komáromi, aki egyenesen belső eljárást kezdett el emlegetni. Ezen a ponton érdemes felidézni, a DK-s szakpolitikus hogyan ment át fenyegetőzésbe, és hogyan próbálta meg elterelni a figyelmet saját kijelentéséről.

  • ATV: Csókay professzor főorvos mentségére, hogy nem nevezte nevén önt.
  • Komáromi Zoltán: De, a Komáromi név úgy szerepelt...
  • ATV: Én úgy emlékszem, hogy háziorvosok.
  • Komáromi Zoltán: Igen? Az még súlyosabb. Lehülyézni háziorvosok egy csoportját nem szabad, nem illik.
  • ATV: Felhívta egyébként Csókay főorvost?
  • Komáromi Zoltán: Nem hívtam föl, de ő sem hívott fel, mielőtt ezt csinálta. De hát valószínűleg találkozunk a MOK valamelyik etikai bizottsága előtt.

Komáromi erősen támadja a vakcinákat, egy világhírű orvosprofesszort is elkezdett becsmérelni.

Magának azért beadatta az oltást

"Szolgálati közlemény: December 31-én délután sikerült beoltatnunk magunkat. Reakciót nem észleltünk, várjuk a második oltást" - tudatta személyes profilján, hogy egészségügyi dolgozóként megkapta a vakcinát.

Az oltóanyagok szerinte "emberkísérletek"

Mindeközben támadja a Magyarországon nagyobb mennyiségben elérhető, a szakemberek által maximálisan biztonságosnak, hatékonynak tartott oltóanyagokat, így az orosz Szputnyik V-t, és a kínai Sinopharmot.

Egy hónappal az után, hogy megkapta az életmentő oltást, az orvos végzettségű pártpolitikus szokatlanul agresszívan kezdett el agitálni a vakcinák, és nem mellesleg a kormány által meghatározott oltási terv ellen. "Megfenyegettek (…) ne is próbáljam megváltoztatni a sorrendet. Én változtattam a sorrenden. (…) Én három házaspárt egyszerre fogok beoltani. (…) Minden civilizált országban fizetnek az oltásért" - büszkélkedett a ATV Start február 2-ai adásában azzal, hogy egészségügyi dolgozóként megkerülte a szabályokat. Majd a keleti oltóanyagokra rátérve támadta az Országos Gyógyszerészeti Intézet vezetőjét, amiért engedélyezte a kínai vagy az orosz vakcinát. "Olyannal szeretnék oltani, amiben én is megbízok. Tessék dokumentációkat letenni" - követelőzött.

Miután pártja kommunikációjával összhangban januárban "emberkísérletnek" nevezte az önkéntesek Szputnyikkal való beoltását, a Blikk február 8-án megkérdezte tőle, hogy meggondolta-e azóta magát. "Az OGYÉI honlapján még nincs fent az engedélye, nem küldték ki a háziorvosoknak sem e-mailben. Az alkalmazási előirat sem elérhető még, anélkül pedig nem tudom például, milyen allergiák fordulhatnak elő" - indokolta meg, miért nem adja be (szívesen) betegeinek az orosz vakcinát úgy, hogy az pár nappal korábban megkapta az engedélyt a magyar hatóságtól. Majd a magyar szakembereket becsmérelve leszögezte, szerinte kockázatos, ha a magyar hatóság elfogadja a Szputnyikot, de az Európai Gyógyszerügynökség nem.

Közös sajtótájékoztatót tartott Karácsony Gergellyel, a Párbeszéd társelnökével 2018-ban Forrás: Párbeszéd honlapja

Komáromi nem állt le, és a nemzetközi médiának is elkezdett panaszkodni. A Le Monde alapján a Népszava írta meg, hogy a DK-s szakpolitikus állítása szerint a körzetében nem volt olyan beteg, aki "hajlandó lett volna magának beadatni a Szputnyik V-t". "Viszont Orbán erős nyomást gyakorolt a magyar hatóságokra az orosz készítmény jóváhagyására. Az azután meg is lett, meglehetősen gyors és homályos eljárás eredményeként" - magyarázta, hogy felülről "tukmálták" rá a világszerte használt, már Németországban és Ausztriában is várt orosz oltóanyagot, amit szerinte szabálytalanul engedélyeztek itthon.

Hasonló tempóban folytatta hírhedt ATV-s szereplésekor, ahol megosztó kijelentése ("a betegség jobb, mint egyes vakcinák") mellett arról is beszélt, hogy nyomás alá került, amiért úgy kell beadnia az orosz és a kínai vakcinát, hogy annak "összetákolt" a tájékoztatója. "Kutyaszorítóba kerültem.(…) (Bemutatta a kínai nyelvű betegtájékoztatót - a szerk.). A Pfizernek van magyar leírása. (Ezt a betegtájékoztatót kell az oltásra jelentkezőnek bemutatni - a szerk.) (…) Olyan védőoltást lehet beadni, aminek az orvosi előiratába minden benne van, ami engem meggyőz, hogy ez egy jó gyógyszer. (…) Az orosz és a kínai összetákolt dokumentuma, a gyártó tájékoztatójának magyar nyelvű fordítása (…) iránymutatás, nem szabályzat" - fogalmazott. (Mint ismert: a kínai vakcinát már a német egészségügyi miniszter is dicsérte.)

Már az egészségügy összeroskadásával is riogat

Nem elég, hogy minden fórumon, minden helyzetben támadja az oltóanyagokat, a napokban az egészségügyi rendszer "összeroskadását" is elkezdte vizionálni.

Az ATV korábban már idézett, március 4-ei adásában arra a kérdésre, hogy összeomlott-e az egészségügy, úgy válaszolt, inkább az "összeroskadt" vagy a "megroppant" kifejezést használja a helyzet jellemzésére. Komáromi állításainak alátámasztására apokalipszisszerű képet adott: az orvosokat megfélemlítik; a helyzet robbanásszerű, alig tudják kifizetni a kis híján távozó orvosokat; nemsokára elfogy a pénz, amiért nagy számban fognak munkaügyi perek indulni.

A jogász végzettséggel nem rendelkező háziorvos még arra is kitért, hogy szerinte milyen kimenetele lesz a pereknek."(...) A bíróság a törvényt fogja nézni. (...) Ezt a törvényt a kormány úgy hozta, hogy kilógott a lóláb, hogy ez egy belügyminisztériumi törvény. (...) Egy módosítást sem fogadott el a Fidesz. (...) Kormányrendeletekkel lesz módosítás, de az nem übereli a törvényt. (...) Egy felelős kormányzatnak előre kell néznie (...)" - vázolta a baloldali politikus a lehetséges jövőképet.

Folytatva előbbi gondolatmenetét, úgy fogalmazott, büntetésként éli meg a Sinopharm használatát, a betegek meg "megzsaroltnak érzik magukat", amiért a kínai vakcinával oltják őket. "Egy ampulla Modernát, két ampulla AstraZenecát, két ampulla Pfizert adtam be. Aztán első körben öt-öt fecskendő kínait. Ma pedig, én úgy érzem, büntetésből százhúszat (kínait). (...)

Azt minden bizonnyal már a kizárólag baloldali médiumokat néző, olvasó emberek is tudják, hogy a kínai vakcina tökéletesen hatásos, és a védekezés legismertebb orvosprofesszorai mind támogatták a használatát. Kérdés persze, hogy Komáromi Zoltán, aki háziorvosként nyilvánvalóan tisztában van a hatásosságával, miért mondja az ellenkezőjét?

A kezdetek óta gyengíteni próbálja a közös védekezést

Azzal, hogy a baloldali párt és annak szakpolitikusa tudatosan gyengíteni próbálja az oltásokba vetett bizalmat, több cikkben is foglalkoztunk. Legutóbb azt vettük végig, Komáromi hogyan támadta a kezdetektől fogva a közös védekezést.

A DK egészségügyi politikusa a járvány megjelenése óta folyamatosan, politikai okokból bírálja a kormány járványügyi intézkedéseit.