Több beteg, több halott, kevesebb oltás: így állna Magyarország, ha a kormány hallgatna a baloldalra

Koronavírus, COVID, Covid–19, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés, Budapest, 2021, március, tavasz,
Vágólapra másolva!
A Mandiner modellezte, hogyan állna az ország, ha a kormány mindent úgy csinált volna vakcinaügyben, ahogy a baloldali politikusok és sajtótermékeik követelik. Az összkép elszomorító: sokkal több fertőzött és több halott lenne, a második helyről pedig Európa sereghajtói közé kerülnénk a vakcinaversenyben.
Vágólapra másolva!

A Mandiner abból indult ki, hogyha a kormány, megfogadva a baloldal javaslatait, nem oltott volna a Szputnyik V-vel és a Sinopharmmal, akkor kalkulációik szerint

több mint 400 ezer ember maradt volna ki eddig teljesen az oltásból, és legkevesebb 121 ezren nem kaptak volna mostanra második adagot.

Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy alig 602 ezren kapták volna meg az első adagot. Mint ismert, a legfrissebb, március 8-i adatok alapján ez a szám 1 002 714 és 304 880, összesen tehát mintegy 1,3 millió adag vakcinát adtak be.

Ez az arány akkor sem javult volna érdemben, ha a kormány abban is hallgat a baloldali háttéremberekre, politikusokra, médiára, hogy az eddig lekötött 1,7 millión felül még egyszer ennyi adag (év végéig megérkező!) Moderna-vakcinát leköt az uniós keretből; érvelnek azzal, hogy időarányosan valamennyi megérkezett volna már belőle. Valamennyi valóban – a jelenleg rendelt 1,7 millióból 80 ezer lépte át eddig a határt, tehát ha a kormány így jár el, és duplázza a lekötött mennyiséget, akkor elvben, talán most 80 ezerrel több jött volna Modernából a hónap elején – míg kínai és orosz vakcinából több mint tízszer annyi, 875 ezer érkezett, folyamatosan, jókora részüket pedig már be is adták a regisztrálóknak. De a fantom Moderna-szállítmány hozzáadásával is megmaradna a tetemes különbség:

így is több mint 300 ezer ember az első oltás nélkül, védtelenül állna a vírussal szemben, további 90-100 ezer pedig nem kapta volna meg a második adag vakcinát.

Bajban lenne Magyarország, ha a kormány megfogadta volna a baloldali politikusok javaslatait. A képen Komáromi Zoltán háziorvos és DK-politikus Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Magyarán, ha a kormány hallgatott volna a baloldal ezirányú követeléseire és bírálataira, és nem rendel keletről is vakcinákat, akkor a fertőződési (napi 5-7 ezer) és halálozási (napi 100-140) statisztikák ismeretében az összlakosságból számolt arányok szerint napi több százzal többen fertőződnének meg, és napi 4-5 emberélettel többet követelne a vírus – de valószínűleg többet, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a leginkább kockáztatott csoportokat oltják. Legkevesebb ennyi embert védtek meg tehát eddig a keleti vakcinák.

Kínai és orosz oltóanyag nélkül a nemzetközi pozíciói is rosszabbak lennének Magyarországnak, az ország egészen máshogy állna a vakcina-versenyfutásban. Hazánk mostani 10,26 százalékos átoltottsága mindössze 6 százalék körül lenne, amivel nagyjából Németország és Svédország között, a lista alján találnánk magunkat: nem a másodikak, hanem huszadikak lennénk az Európai Unió 27 tagállama között.

És nem haladnánk meg másfélszer az uniós átlagot.

A Mandiner modellezését a linkre kattintva tudják elolvasni.