Miközben hatalmas tempóval halad az oltás, addig életbe lépett több új szabály is

Koronavírus, COVID, Covid–19, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés, Budapest, 2021, március, tavasz,
Vágólapra másolva!
Hétfőtől jelentősen megváltozott az életünk, mivel a koronavírus harmadik hulláma miatt több intézkedést is el kellett rendelnie a kormánynak. Április 7-ig bezártak az óvodák és az iskolák, valamint a nem létszükségletet biztosító boltok és szolgáltatások. Közben folyamatosan zajlik az oltás, a legalább az első koronavírus elleni vakcinát megkapó személyek száma átlépte az egymillió főt, így az Európai Unióban már a második helyen áll az ország lakosságarányosan az átoltottságot tekintve. A kormány jelentős segítséget is ad azoknak a boltoknak és szolgáltatásoknak, akiknek most két hétre be kellett zárniuk.
Vágólapra másolva!

Szigorú intézkedések léptek életbe hétfőtől két hétig. A legfontosabb ezek közül, hogy az élelmiszerboltok, gyógyszertárak, drogériák és benzinkutak kivételével március 22-ig bezárják az üzleteket.

Hétfőtől minden közterületen kötelező maszkot viselni Fotó: Csudai Sándor - Origo

Nyitva maradnak a piacok, a lottózók, a dohányboltok, az újságosok és az éttermek, amelyek csak elvitelre adhatnak el enni- és innivalót. A virágboltok hétfőn még nyitva tarthatnak, de keddtől ezeknek is be kell zárniuk.

Fontos, hogy a kivételt képező üzleteknek továbbra is mindennap be kell zárniuk 19 órakor. Bezárnak az edzőtermek, emellett a kaszinók, kártyatermek és játéktermek látogatása is tilos lesz.

Ezek a szolgáltatások működnek

Március 22-ig a szolgáltatások is szünetelnek. Ezek közül kivételt képeznek a közlekedési és a szállítási, a magánegészségügyi – ideértve a szemüvegkészítést –, a szociális, a postai, csomagküldő és házhozszállítási szolgáltatások. Az olyan elengedhetetlen szolgáltatók, mint az állatorvosok, mosodák, közétkeztetők, ügyvédek, biztonsági és biztosítási szolgáltatók, járműkölcsönzők, épületüzemeltetők is ebbe a körbe tartoznak. Nyitva tarthatnak az autó- és gépszerelők, a háztartásigép-szervizek, az informatikai eszközök javítását végző vállalkozások.

A bankok és a posták fogadhatnak ügyfeleket, de mától szünetel a személyes ügyintézés a közműszolgáltatóknál.

Március 22-ig online, telefonon vagy e-mailben várja a megkereséseket a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, az Elmű–ÉMÁSZ energiacég, az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt., az E.on Hungária-csoport és a Fővárosi Vízművek is.

Az MVM-csoport április 7-ig önkéntes kikapcsolási moratóriumot vállal a lakossági ügyfélkörben az otthoni munkavégzés és tanulás megkönnyítése érdekében.

A posták továbbra is fogadhatnak ügyfeleket Fotó: Csudai Sándor - Origo

Meghosszabbították az érvényességeket

A kormányablakok nyitvatartását ugyan nem befolyásolják a hétfőn életbe lépő szigorítások, de azt kérik, hogy az ügyfelek csak a legszükségesebb, halaszthatatlan ügyekkel keressék fel ezeket, és lehetőség szerint válasszák az elektronikus ügyintézési lehetőségeket. A Miniszterelnökség ezzel kapcsolatban közölte, hogy

a társadalmi kontaktusok számának csökkentése érdekében a kormány meghosszabbította a lejáró okmányok érvényességét, így a november 4-e után lejárt igazolványok a jelenlegi veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig használhatók maradnak Magyarország területén.

Ugyanez vonatkozik azokra az okmányokra is, amelyek a tavaszi veszélyhelyzet idején, március 11. és július 3. között jártak le.

Akár egymillió forintos bírság is jöhet

Az ideiglenes védelmi intézkedések betartását a rendőrség a Magyar Honvédség közreműködésével ellenőrzi. Ha a rendőrség kötelezettség megszegéséről szerez tudomást, százezer forinttól egymillió forintig terjedő bírságot szabhat ki, a helyszínt pedig legalább egy napra, legfeljebb egy év időtartamra bezárathatja. A hatóság a jogkövetkezményeket együtt is alkalmazhatja, ráadásul azok ugyanazon napon több egymást követő ellenőrzés alkalmával is kiszabhatók.

Nincs változás abban, hogy megmarad a kijárási tilalom 20 és reggel 5 óra között.

A maszk viselése ugyanakkor lakott területen belül valamennyi közterületen kötelező lesz a mai naptól. Bezárnak az iskolák és az óvodák, és ahol lehet, a kormány otthoni munkavégzést javasol. A közigazgatásban dolgozóknak ezt el is rendelte, kivéve a védekezésben közreműködők esetében.

A hatóságok nagyon komoly bírságokat is kiszabhatnak a szabályokat be nem tartókra Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ezekkel a lépésekkel segítik a vállalkozókat

– minderről már Orbán Viktor beszélt. A miniszterelnök ezután felsorolta, milyen segítségre számíthatnak a szolgáltatók.

Orbán Viktor ismertette azokat az eszközöket, amelyekkel igyekszik majd segíteni a kormány:

  • 50 százalékos bértámogatást adnak az érintett szolgáltatóknak.
  • A munkáltatói járulékot nemcsak az érintett két hétre, hanem egész márciusra elengedik.
  • Az állami vagy önkormányzati üzlethelyiségek bérleti díjait sem kell megfizetni ebben a hónapban.
  • Az átalányadósok, katások és kivások adóját is elengedik.

Hétfőtől adhatják be hitelkérelmeiket az MFB Pontokon azok a vállalkozások, akik tevékenységi körüknél fogva jogosultak a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön igénylésére.

A bér-, járulék-, rezsi- és működési költségek fedezésére, illetve az újranyitáskor szükséges készletek finanszírozására felhasználható forrást elsőként a turisztika, a vendéglátás, a kultúra és a sport területén működő vállalkozások, illetve egyesületek igényelhetik, de rövidesen kibővül a kedvezményezettek köre azokkal a vállalkozásokkal, melyek az új korlátozó intézkedések miatt bértámogatásra jogosultak.

A nullaszázalékos kamatú hitel 10 éves futamidővel, önerő nélkül és három év türelmi idővel igényelhető az MFB Pontokon.

Nyárra már nyolcmillió beoltott is lehet

Orbán Viktor a hétvégén arról is beszélt, hogyan alakulnak az oltások a következő időszakban.

– mondta a miniszterelnök.

Hétfőre már az egymillió-kétezret is átlépte a beoltottak száma Magyarországon.

Az unióban Magyarország a második az átoltottsági listán. A magyar lakosság több mint 10 százaléka megkapta már a koronavírus elleni vakcinát - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

400 ezer új beoltott lehet rövid időn belül

Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, közel négyszázezer regisztrált idős ember oltását végzik ezekben a napokban is a háziorvosoknál a Sinopharm- és a Moderna-oltóanyagokkal, valamint a kórházi oltópontokon a Pfizer-vakcinával.

Az Operatív Törzs és az oltási munkacsoport korábban módosította az oltási stratégiát, hogy minél előbb minél több ember kapja meg az első oltását. Minden rendelkezésre álló és beérkező vakcinaszállítmányt teljes mennyiségben és mielőbb igyekeznek bekapcsolni az oltási folyamatba. Emellett változott egyes vakcinák alkalmazása is:

a Pfizer második adagját az eddigi 21 nap helyett 35 napos különbséggel, az AstraZenecát a korábbi négy hét helyett 12 hetes különbséggel adják be, és ezentúl hatvan év felett is alkalmazni lehet.

Mind az öt, Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen. A védőoltás életet ment.

A védőoltás életet ment! Forrás: MTI/Balázs Attila

Közel 25 millió adag vakcinát kötött le a kormány

Magyarország az uniós beszerzésből öt gyártótól vár 24 millió adag vakcinát: a Pfizer–BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, CureVac oltóanyagát; ezekből eddig csak a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra. Mivel a brüsszeli beszerzésből kevés vakcina érkezik és lassan, ezért Magyarország mindent megtesz, hogy legyen elég vakcina a tömeges oltás megkezdéséhez.

A nyugati vakcinákon túl három és fél millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcinát is lekötött az ország.

A kínai Sinopharm-oltóanyagból eddig ötszázötven-ezer adag vakcina érkezett, amellyel jelenleg is zajlik a regisztrált idősek oltása a háziorvosoknál. Az orosz vakcinát eddig a regisztrált hatvan év felettiek oltására használták fel a megyei kórházak oltópontjain. A két hete érkezett, százezer ember oltásához elég vakcinával ezen a héten kezdődhet meg az oltás, és múlt hét csütörtökön megérkezett az újabb orosz vakcinaszállítmány is.