Az elmúlt két hétben az eddiginél is jobban felpörgött a magyar oltási kampány, aminek köszönhetően mostanra az Európai Unión belül Magyarország a második helyen áll lakosságarányosan a beadott vakcinákat tekintve, de világviszonylatban is kimagasló helyet foglalunk el, olyan országokat megelőzve, mint Norvégia, Belgium, Németország és Ausztria, valamint egyre inkább lehagyjuk az uniós átlagot is. Az elmúlt két hétben pedig Magyarországon oltották be lakosságarányosan a legtöbb embert, köszönhetően a kínai és az orosz vakcinának. Az oltási procedúra hatékony megszervezése miatt Magyarországon április elsejéig 2,5 millió, május elsejéig pedig összesen 4,5 millió ember juthat hozzá a vakcinához.

Magyarországon az Európai Unión belül egyedülálló módon már öt különböző vakcinával zajlik az oltási kampány (Moderna, Pfizer, Szputnyik V, Sinopharm, AstraZeneca). Míg Brüsszel továbbra is elutasítja a biztonságos és hatékony keleti oltóanyagokat, addig Magyarországra sorra érkeznek a szállítmányok a Szputnyik V és a Sinopharm-vakcinákból, hiszen a kormány időben felismerte, hogy nem lehet csak az unióra számítani, hanem más partnerekkel is tárgyalni kell, az országnak a beszerzés terén több lábon kell állnia. 

IllusztrációForrás: MTI/Rosta Tibor

Mostanra jól látszik, hogy a kormány a megfelelő döntést hozta, hiszen az európai uniós közös vakcinabeszerzés kudarca miatt azok az országok járnak jól, amelyek alkalmazkodni tudtak. A kormány időben, több hónappal a brüsszeli előtt már előrehaladott tárgyalásokat folytatott Oroszországgal a Szputnyik V vakcina beszerzéséről, amellyel mostanra világszinten már több millió embert sikeresen beoltottak, a Európai Gyógyszerügynökség (EMA) viszont politikai és bürokratikus okok miatt még mindig nem hajlandó megadni az engedélyt. 

A magyar oltási kampány az elmúlt két hétben, a kínai vakcinák megérkezése után még magasabb fokozatra kapcsolt, így szerdáig már 1,1 millióan kapták meg az első oltást, ami egyben azt is jelenti, hogy hamarosan már Magyarország áll az Európai Unió első helyén az oltások tekintetében. Jelenleg még Málta az első, Magyarország a második, de egyre jobban közelítünk a szigetországhoz. Orbán Viktor miniszterelnök március 8-án a közösségi oldalára feltöltött videóban számolt be a jelenlegi helyzetről. 

A következő napokban is folytatjuk az oltásokat, újabb vakcinaszállítmányok érkeznek, gyorsan és hatékonyan fogunk oltani. Reményeim szerint gyorsabban és hatékonyabban, mint a legtöbb európai uniós ország. Most már a célegyenesben vagyunk 

- mondta a miniszterelnök.

IllusztrációForrás: MTI/Mohai Balázs

A kormány tervei szerint április elsejére a beoltottak száma eléri a 2,5 milliót, május elsejére pedig ez a szám már a 4,5 milliót is meghaladhatja. 

A legfrissebb adatok szerint eddig 1 107 791-en kapták meg itthon legalább az első adag oltást, míg a második adagot 317 906-an. 

A magyar oltási sebesség pedig magabiztosan a 2,5-szerese az uniósnak, ugyanis míg három nap alatt a múlt héten Magyarországon a lakosság 2,01%-a jutott vakcinához, addig az EU-ban csupán a lakosság 0,70%-a. 

Szintén jól mutatja a magyar oltási kampány sikerességét, ha összehasonlítjuk a lakosságarányos adatokat a különböző európai uniós országok között. Magyarországon 100 lakosra 14,09 beadott vakcina (első és második) jut, míg ez a szám Németországban csupán 9,43, Franciaországban 8,90, Belgiumban 8,28 és Csehországban 8,06. Az alábbi grafikonon pedig az látszik, hogy február vége óta egyre nagyobb a különbség Magyarország javára az oltási versenyben. Február 18-a óta közel háromszor annyi ember jutott oltáshoz Magyarországon, mint az EU átlaga (ráadásul az EU átlagában Magyarország is benne van, vagyis nélkülünk még nagyobb lenne a különbség).