A Gyurcsány-párti Vadai Ágnes országgyűlési képviselő ezúttal a koronavírus elleni oltás kapcsán intézett támadást a külhoni, azon belül is a legnehezebb helyzetben lévő kárpátaljai magyarok ellen. A baloldali politikus álhíreket is megfogalmazott, szerinte ugyanis nem szükséges az oltási regisztrációhoz magyarországi TAJ-szám, egyes kárpátaljai magyarokról pedig hamisan azt állította, hogy nem tudnak magyarul, tehát leukránozta őket. Vadai magyarellenes uszítására reagált a Fidesz, elítélve a politikus gyalázatos magatartását. A nagyobbik kormánypárt közleményében ez áll: „A baloldal a járvány harmadik hulláma közben is azzal van elfoglalva, hogy támadja a védekezést, szembe fordítsa egymással a magyarokat és folytassa az oltásellenes kampányát."

A Gyurcsány Ferenc-féle Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselője és egyik alelnöke, Vadai Ágnes hétfőn támadta meg a kárpátaljai magyarokat. A közösségi oldalára írt bejegyzésében hamisan azt állította, hogy a kárpátaljai magyarok egy része nem tud magyarul...

Forrás: Facebook

A Gyurcsány-párti politikus ezáltal tulajdonképpen leukránozta a kárpátaljai magyarokat. 

Szerdán Vadai ismét megtámadta a külhoniakat.

Forrás: Facebook

A Facebook-oldalán közzétett videójában valótlanul azt mondta, hogy magyarországi társadalombiztosítási jogviszony (TAJ-szám) nélkül is beoltják a kárpátaljaiakat, de ez nem igaz, mert az oltási regisztrációnál kötelező a TAJ-szám és a magyarországi lakcím megadása. Ez az alábbi űrlapból egyértelműen kiderül.

Forrás: vakcinainfo.gov.hu/regisztracio-oltasra

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapja alapján pedig világossá válik, hogy TAJ-kártyát a Magyarországon született, Magyarországon élő – magyar lakcímmel rendelkező – magyar állampolgár a születésekor kap, más jogosultaknak pedig igényelni kell. A megállapodáson alapuló jogosultság esetén a sürgősségi ellátásra való jogosultság bizonyítására külön igazolás szolgál, a TAJ-kártya csak 24 havi járulék megfizetését követően állítható ki. Tehát csak az igényelhet TAJ-kártyát, aki legalább két éve Magyarországon dolgozik és fizeti a társadalombiztosítást. 

A külföldön született újszülöttek esetén szükséges a magyarországi anyakönyvezési eljárás lefolytatása, amelynek lezárását követően, magyarországi lakóhelyet igazoló lakcímkártya birtokában igényelhető az újszülött részére a TAJ-kártya. A kettős biztosítás tilalmára tekintettel újszülött részére igényelt TAJ-kártya esetén is szükséges annak igazolása, hogy a gyermek külföldön nem biztosított.

Ebből az a lényeges, hogy magyarországi lakcímkártya nélkül TAJ-kártyát nem lehet igényelni. 

Közleményben reagált a Fidesz Vadai magyarellenes uszítására

A Fidesz közleményében az áll: „Az oltásellenes baloldal ismét a határon túli magyarok ellen uszít – Reagálás Vadai Ágnes (DK) sajtótájékoztatójára".

Gyurcsány Ferenc és Vadai ÁgnesForrás: MTI/Mészáros János

A baloldal a járvány harmadik hulláma közben is azzal van elfoglalva, hogy támadja a védekezést, szembe fordítsa egymással a magyarokat és folytassa az oltásellenes kampányát. A baloldal tehát továbbra is oltásellenes, mert folyamatosan lebeszélik az embereket a vakcinákról és bizonytalanságot keltenek. 

Azt a veszélyeztetett idős vagy beteg embert, aki miattuk nem fogadja el a felkínált oltást, életveszélybe sodorják. Emberek halhatnak meg Gyurcsányék oltásellenes nyilatkozatai miatt! – írja a nagyobbik kormánypárt sajtóközleményében.

Korábban is támadta Vadai a külhoni magyarokat

Ahogy arról az Origo beszámolt, Vadainak néhány napja azzal volt problémája, hogy a magyar kormány a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül támogatja a vajdasági magyar médiát. A támadásai közé akkor is bekerült egy álhír, miszerint a helyi magyar média a Fideszhez köthető, ami egyértelműen hazugság. Vadai Ágnes továbbá forrásmegvonással fenyegette meg a vajdasági magyar médiát, amennyiben a Gyurcsány-koalíció 2022-ben hatalomra kerül. 

A DK politikusa február végén pedig azt kifogásolta, hogy magyar kormányzati támogatással épült a székelyföldi Marosszentgyörgyön egy műjégpálya. Vadai a témát összekötve a Tisza magyarországi szakaszának a szennyezettségével, kétértelműen arra utalt, hogy 
„AMI ROMÁNIÁBÓL JÖN, AZ MINDEN MOCSOK". Egy másik bejegyzésében pedig – szokásához híven – a kárpátaljai nyugdíjasokat támadta, visszahozva a Gyurcsány-párt unalomig ismert kommunikációs paneljét „az ukrán nyugdíjüzletről", 
LEUKRÁNOZVA EZÁLTAL A KÁRPÁTALJAI MAGYAROKAT. 

Arról, hogy a Gyurcsány-koalíció tagjai az elmúlt években milyen durva magyarellenes kampányt folytattak, az Origo itt írt részletesen.