A baloldal még a fejlesztési forrásoktól is megfosztaná a válság által leginkább sújtott kis- és középvállalkozásokat, budapesti és vidéki embereket

HIDVÉGHI Balázs
Budapest, 2020. december 16. Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője sajtótájékoztatót tart a Képviselői Irodaházban 2020. december 16-án. MTI/Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament ma megvitatta az ún. jogállamisági feltételrendszer alkalmazásának és a nemzeti fejlesztési tervek elkészítésekor a partnerségi elv érvényesülésének kérdéseit. A két vita bár címében különbözik, lényegében ugyanarról szól: a magyar baloldal újabb kísérletet tesz a Magyarországnak járó uniós fejlesztési források elvételére. A magyar baloldal az Európai Parlamentben ma újra a magyar emberek ellen dolgozott, célja továbbra is az, hogy elvegye, csökkentse a Magyarországnak járó uniós támogatásokat, és a magyar emberek kárára politikai előnyt szerezzen a 2022-es magyar parlamenti választásokat megelőzően - írja sajtóközleményében a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja.
Vágólapra másolva!

Hidvéghi Balázs a plenáris felszólalásában elmondta: decemberben az Unió állam- és kormányfői történelmi megállapodást kötöttek, és világosan rögzítették: semmilyen világnézeti feltételt nem lehet költségvetési eszközökkel számon kérni a tagállamokon.

Az uniós fejlesztési források arra valók, hogy az uniós tagállamokat egymáshoz közelebb hozzák, nem pedig arra, hogy ideológiai vitákban zsarolóeszközként használják őket.

A decemberben elért megállapodás ezt rögzíti, és itt az ideje, hogy ezt az Európai Parlament is tudomásul vegye.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője kiemelte: szomorú, hogy a decemberben elért sikert és az európai egység megerősítését az Európai Parlament feláldozná azért, hogy tovább folytathassa a jól ismert ideológiai hadjáratát a jobboldali kormányok ellen. Az Európai Parlament baloldalának ideológiai erőszakoskodása nem vezet semmi jóra,

csak aláássa az Unió egységét és törésvonalakat hoz létre a tagállamok között.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője Forrás: MTI/Kovács Attila

Deutsch Tamás hangsúlyozta: a magyarországi baloldal minden energiáját mozgósítva azon dolgozik, miként tud ártani Magyarországnak. Azon dolgozik, hogy elvegye, csökkentse a támogatásokat, hogy Magyarország kárára önmaga számára politikai előnyt szerezzen a 2022-es magyar parlamenti választásokat megelőzően.

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője hangsúlyozta: a magyar baloldal saját hatalmi céljai miatt folyamatosan ártani akar a magyar embereknek. Annak kapcsán, hogy a megvalósuló fejlesztések tervezésébe, megvalósításába a partnerség elve alapján a nemzeti hatóságoknak be kell vonniuk a regionális és helyi szerveket is, Deutsch Tamás elmondta: a helyreállítási alap felhasználását illetően - a nemzeti szabályokkal összhangban - ugyanolyan módon kell egyeztetni az önkormányzatokkal, mint az uniós költségvetési források felhasználása esetében eddig is kellett. A magyar kormány ezen kötelezettségének 2010 óta maximálisan eleget tett, a baloldali kormányok alatt azonban, mikor például Dobrev Klára volt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökhelyettese, semmilyen egyeztetés nem volt az önkormányzatokkal az úgynevezett nemzeti fejlesztési terv elkészítéséről.

Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációvezetője Forrás: MTI/Mohai Balázs

Győri Enikő írásbeli hozzászólásában kiemelte: sajnálatos, hogy az uniós válságkezelési eszközből Magyarországnak járó 6 ezer milliárd forinttal kapcsolatban a magyar baloldal csak egyet tud szajkózni: nincs társadalmi párbeszéd. Nem hagyják magukat megzavarni a tények által. A kormány mintegy ötszáz partner véleményét kérte ki, és

tavaly december óta bárki számára elérhető az interneten a Nemzeti Helyreállítási Terv első változata, amelyhez várják az észrevételeket.

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, mely a legmagasabb szintű egyeztető fórum a mindenkori kormány és a budapesti városvezetés között, folyamatosan egyeztet a Budapestnek és az agglomerációnak járó több ezer milliárd forint fejlesztési forrás ügyében. A kormány szilárdan elkötelezett: a főváros egyetértése nélkül nem valósít meg fejlesztést Budapesten.

Győri Enikő és Gyürk András, a FIDESZ-KDNP képviselői Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Győri Enikő hangsúlyozta: mindezek után napnál világosabb, hogy a baloldal csak ártani akar. Ezúttal már nemcsak Magyarország jó hírneve a célpont, hanem még a fejlesztési forrásoktól is megfosztaná a válság által leginkább sújtott kis- és középvállalkozásokat, illetve a polgárokat, éljenek a fővárosban vagy vidéken.