Embercsempész-hálózatot számolt fel a rendőrség

Vágólapra másolva!
A rendőrség bűnszervezetben elkövetett embercsempészés megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást szír állampolgárokkal szemben. A nyomozók látókörébe került egy olyan hierarchikusan felépített, nagyon szervezetten működő bűnözői csoport, mely 2019 novembere és 2020 januárja között - pénzért - elsősorban szír állampolgárok Nyugat-Európába történő szállítását szervezték és végezték. A célországok között Ausztria, Németország, Hollandia és Svédország szerepelt.
Vágólapra másolva!

Az Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai megállapították, hogy több megyei rendőr-főkapitányságon folyt már eljárás egy-egy olyan embercsempész ügyben, ami szintén kapcsolódott ehhez a bűnszervezethez. Az ügyeket egyesítették, a nyomozás szálai pedig egy idő után elértek Németországba és Ausztriába is, így a rendőrök nemzetközi együttműködés keretében folytatták a további eljárást a német és osztrák társszervekkel, akikkel videokonferenciákon egyeztettek.

Forrás: police.hu

A nyomozás kiderítette, hogy a főszervező egy Németországban tartózkodó szír férfi. Ő volt az, aki – az eljárás alá vont öt személy bevonásával – a bűnözői csoportot létrehozta és irányította, a szervezet az ő utasításai alapján működött. A tagok számára ő szerzett telefonokat, valamint olyan bérelt autókat, amikkel az illegális migránsokat szállították. Ő mondta meg, hogy kit, mikor, hol kell felvenni, és hova kell eljuttatni. Több alkalommal előfutóként is részt vett a magyarországi szállításoknál.

A nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztálya az öt gyanúsítottal szemben befejezte, az ügy iratait vádemelési javaslattal megküldte a Bajai Járási Ügyészségnek. A jelenleg Németországban letartóztatásban lévő szervezővel szemben az eljárás tovább folyik.