A kormány az uniós vakcinaszerződések nyilvánosságra hozatalát kéri

Moderna és AstraZeneka, Tamási, galéria, oltás
Tamási, 2021. március 10. Megkapja egy nő a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcináját Szatmári László háziorvos tamási rendelőjében 2021. március 10-én. MTI/Vasvári Tamás
Vágólapra másolva!
A regisztráltak számától függően beolthatják az időseket húsvétig - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A tárcavezető kifejtette: több százezer idős még nem regisztrált, bár közöttük a legmagasabb a regisztráltak aránya. Az országos tisztifőorvos levelet ír azoknak az időseknek, akik még nem regisztráltak, hogy fontolják ezt meg - közölte. Hangsúlyozta: valamennyi oltóanyag, amelyet a hatóságok megvizsgáltak és engedélyeztek, biztonságos és védettséget ad, és az oltás az egyetlen eszköz, hogy megszabaduljunk a járványtól. Néhány órája érkezett Kínából újabb 450 ezer vakcina, így összesen egymillió adag jött már onnan - mondta. A kormány egy napon belül nyilvánosságra hozza az orosz és a kínai vakcinákra kötött szerződéseket, és az Európai Uniót is arra kéri: az Európai Bizottság által kötött szerződéseket is nyilvánosságra lehessen hozni - tette hozzá. Szélesebb körben biztosítja a kormány a tízmillió forintos újranyitási gyorskölcsönt, azt minden, a bezárásban érintett vállalkozás kérheti majd. Gulyás Gergely arra kérte a baloldalt és Gyurcsány Ferencet, hogy az oltásellenes nyilatkozatokat és aláírásgyűjtést fejezzék be, mert ezzel emberéleteket veszélyeztetnek. A vakcinákkal kapcsolatos félelemkeltés következményeként vannak, akik emiatt nem oltatják be magukat, és így meg is halhatnak.
Vágólapra másolva!

- mondta Gulyás Gergely a Kormányinfón, és arra kérte az állampolgárokat, tartsák be az intézkedéseket, mert csak a kontaktusszám csökkentésével fékezhető meg a vírus.

A hosszú távú megoldást az oltások jelentik.

Az átoltottság ezzel az EU-ban a második legmagasabb, és az elmúlt napokban egyértelműen mi oltottunk a leggyorsabban az Unióban. Gulyás Gergely elmondta, lakosságarányosan már több mint 14 százalék a beoltottak aránya.

Rohamtempóban zajlik az idősek oltása Forrás: MTI/Vasvári Tamás

Újabb levelet ír Müller Cecília

Több százezer idős még nem regisztrált, annak ellenére, hogy a legtöbb regisztrált az idős korosztályból került ki – folytatta, hozzátéve: a tisztifőorvos azoknak is levelet fog írni, akik még nem jelentkeztek.

Gulyás Gergely arra kéri a baloldalt és különösen Gyurcsány Ferencet, hogy ne veszélyeztesse a magyar embereket a kínai oltás ellen történő hergeléssel.

Az oltásból ne csináljunk politikai kérdést – húzta alá. A miniszter hangsúlyozta, hogy a magyar emberek több mint 50 százaléka kéri az oltást, Európában ez az arány 70 százalékhoz közelít.

Gulyás Gergely rámutatott, az elmúlt hetekben számtalan kérdés jelent meg a vakcinabeszerzésekkel kapcsolatban. A kormány a nyilvánosságot támogatja ebben a témában is, a kormányülés foglalkozott a vakcinaszerződésekkel.

Az eddigi beszerzésekkel kapcsolatban 24 órán belül nyilvánosságra hozzák a kínai és az orosz vakcinabeszerzéseket, nincsenek titkok, ezek közérdekű adatok, ami erősíti a közbizalmat is.

Legyenek nyilvánosak az uniós szerződések

A miniszter hozzátette, a szerdai kormányülés foglalkozott a brüsszeli vakcinaszerződésekkel is, de Brüsszel megtiltotta, hogy ezeket a tagállamok nyilvánosságra hozzák. A magyar kormány képes az év első felében mindenkit oltani, ezért 2021 második felében csak akkor rendelnek plusz vakcinát, ha erre szükség van. A jelenlegi állapotok szerint 4 millió vakcina marad akkor is, ha minden 18 éven felüli magyar polgár beoltatja magát.

Minden vakcinát lekötött és megrendelt az ország, ami az első fél évre ütemezett teljes oltottságra vonatkozik

- jegyezte meg.

Az EU bizottsága Gulyás Gergely szerint valótlan tájékoztatást ad a szerződésekről, ezt Magyarország visszautasítja, mert joga van tudni a polgároknak, hogy a gyártók mikor, milyen ütemben szállítják az oltóanyagot. Úgy fogalmazott: Magyarország felszólítja a bizottságot, hogy ha ez a nyilvánosság nem sérti az orosz és a kínai gyártók érdekeit, akkor az ütemezéssel és a beszerzéssel kapcsolatos EU-s gyártók szerződéseit is tegyék nyilvánossá.

Minden ellenkező híreszteléssel szemben az EU bizottságnak van a legtöbb információja az ütemezésekről, a beszerzésekről, a gyártóktól értesülnek először a készletekről. Minden ezzel ellentétes állítás, ami a tájékozódásra panaszkodik, nem igaz.

Minden készletinformáció, a keleti és a nyugati gyártás is ide érkezik be először

- tette világossá.

Gulyás Gergely az uniós vakcinaszerződések nyilvánosságra hozását követeli Brüsszeltől Forrás: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap/Rosta Tibor

Több mint 50 milliárdot fizetett ki a kormány

Gulyás Gergely a gazdaságról azt mondta, Magyarországon az elmúlt héten hatályba lépett intézkedések sokak számára jelentenek nehézséget.

Ebben a helyzetben a kormány egyértelművé tette, senkit nem hagynak az út szélén, és a bértámogatást minden bezárással érintett területre kiterjesztették.

A miniszter elmondta, egész március hónapra biztosítják az ötvenszázalékos bértámogatást, és a bérleti díj fizetése alól is mentesülnek a szolgáltatók, ha állami vagy önkormányzati helyiséget bérelnek. A munkát terhelő járulékokat is elengedik – fejtette ki Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökség vezetője elmondta, a bértámogatásokat továbbra is időben folyósítják, mintegy 51 milliárd forint a megítélt támogatások összege, és 99 százalék fölötti arányban fizették ki a megítélt támogatásokat.

A miniszter mindenkit arra kért, tartsák be a járványügyi szabályokat.

Gulyás Gergely elmondta, bízhatunk benne, hogy a járvány utolsó szakaszában vagyunk, és már van eszközünk a vírus legyőzésére az oltás révén. A miniszter egyúttal reményét fejezte ki, hogy húsvétig minden idős embert be tudnak oltani, majd utána azokat a fiatalokat is, akik igénylik az oltást. Kitért arra is, hogy eddig félmillióval több embert oltottak be a keleti vakcináknak köszönhetően.

Így támadják Gyurcsányék a határon túli magyarokat

A miniszter kérdésre közölte, a DK nem létezett még, amikor a baloldal a külhoniak ellen ágált, például a tragikus 2004-es népszavazáskor, amit akkor is Gyurcsány vezényelt. A DK nem azért ágál, hogy ne kapjon senki jogosulatlanul oltást, hanem azért, hogy a karanténidőszak alatt felgyülemlett feszültséget hergelésre és politikai haszonszerzésre használja fel – fűzte hozzá. Gulyás Gergely szerint azoknak a feladata a baloldali feddhetetlenségi nyilatkozat megállapítása, akik ezt létrehozták. Czeglédy Csaba például jogerősen el lett ítélve, mégis elindul a baloldali előválasztáson.

Kitért arra is, hogy a lisszaboni szerződésnek megfelelve Magyarország szeretne normális kapcsolatokra törekedni.

A vírus elleni védekezés ügyében a lehető legjobb viszonyra törekszik Magyarország az Európai Unióval.

A Moderna-vakcina rendeléséhez kapcsolódó álhírekre vonatkozólag a bizottság megerősítette a hazug állítást, holott a magyar kormány nem utasított vissza vakcinát, csak az év második felére vonatkozó megrendelések még nincsenek napirenden – magyarázta.

Nem a lojális együttműködés elve szerint járt el, ezért az EU-bizottság legalább egy elnézéskéréssel tartozik Magyarországnak. Emiatt is szükséges a szerződések nyilvánosságra hozatala – állapította meg a miniszter. Beszámolt arról is, hogy az orosz és a kínai vakcina ára nyilvános: a Szputnyik ára 17 euró, a kínai oltóanyagból egy adag 31,5 euró, a két oltás 60 euró. Az uniós vakcinák árait az Európai Bizottság hozhatja nyilvánosságra.

Gyurcsányék megint a határon túli magyarok elleni uszítanak Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az ellenzék eltörölné a jelenlegi családtámogatási rendszert

Tudtuk azt, hogy a családtámogatási rendszer a jelenlegi formájában a legnagyobb támogatást adja, amelynek biztosítása az, hogy a jelenlegi kormány maradjon hatalmon. A baloldal ezeknek a támogatásoknak az elvételében érdekelt – közölte a miniszter. Kérdésre elmondta azt is,

- mondta.

Szakértők szerint 60-70 százaléknál érhetjük el a nyájimmunitást, de ehhez még kell oltani – folytatta Gulyás Gergely, és hozzátette: ehhez ötmillió beoltottra van szükség. A miniszter arról is beszélt, hogy nagy eredmény, hogy teljes konszenzus volt az egészségügyi béremelésről a parlamentben. Milliós fizetésemelés is lehet az orvosoknál, és megszűnik a hálapénz – vélekedett Gulyás Gergely, emlékeztetve: az orvosok több mint 96 százaléka aláírta az új jogviszonyra vonatkozó szerződést.

Szputnyikot kapott Gulyás

A miniszter kifejtette, hogy az oltási tervért a kormány felelősséget vállal, és a szakmai kérdésekben a szakemberek véleményét követik.

Egyértelműen a legidősebbekre a legveszélyesebb a vírus, és ezért csak kevés kivétellel nem ők kapják az oltást.

Gulyás Gergely elmondta, az operatív törzs javaslatára oltják előbb az időseket. Az érettségi vizsga kapcsán közölte: az írásbeli május 3-án kezdődhet, a szóbeli pedig júniusban. A szóbeli érettségi megtarthatósága ugyanakkor még nem látható előre. Az érettségizőket a 18 évesekre vonatkozó vakcinaszabályok szerint csak Pfizer-vakcinával lehet beoltani, erről még nem született döntés.
A tavalyi vírushelyzetben megtartott érettségit sikerült lebonyolítani. Az idei időpontokkal kapcsolatban azt reméli a kormány, hogy addigra az oltottság is magasabb lesz, és a harmadik hullámot is legyőzzük. Az érettségi vizsgák konkrét formájáról az akkori fertőzöttségi helyzet szerint lesz majd döntés.

A kormánytagok és az operatív törzs oltása is megkezdődött, Gulyás Gergely elmondta, ő Szputnyik vakcinát kapott.

Ennek most nincs itt az ideje

A miniszter kitért rá: Matteo Salvinival és a lengyelekkel egyeztettek már egy európai jobboldali párt létrehozásáról. Azt is hozzátette: szélsőségekkel nem működnek együtt. Salvini fontos szövetséges, megmutatta, hogy a tengeren is meg lehet védeni a határokat, és a lengyelekkel is kiváló a kapcsolat.

Egyelőre a kormány nem a néppárti kilépéssel, hanem a vírus elleni védekezéssel van elfoglalva.

A kormány számára most nem prioritás az európai parlamenti ügyekkel való foglalkozás Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A miniszter azt is kifejtette, hogy a virágboltok március 22-ig nem nyithatnak ki. Ez alól csak a nőnap volt a kivétel. Nem igaz, hogy az elmúlt hétvégén nem volt tömeges oltás, hiszen csaknem 200 ezer embert oltottak be. Magyarországon adtuk be a közelmúltban a legtöbb vakcinát az unióban – hangsúlyozta Gulyás. 74 ezerből 16 ezren eddig megkapták az AstraZeneca vakcinát, és 500 ezerrel több vakcinát tudtunk beadni, mert – nem hallgatva a baloldalra – nemcsak nyugati, hanem keleti oltóanyagot is lekötöttünk.

Emlékeztetett arra is, hogy tavaly decemberben 400 ezren dolgoztak távmunkában, azaz 150 ezerrel többen, mint az azt megelőző egy évben. A munkáltató 17 ezer forinttal hozzájárul a munkavállaló költségeihez – tette hozzá.

Marad a szabad szülészorvos-választás

A kismamák szülész-nőgyógyász választásánál a kormány szempontjai egyértelműek és világosak. A hálapénzt sikerült kiirtani az egészségügyből. de biztosítani kell, hogy mindenki annál az orvosnál szülhessen, akinél akar – húzta alá kérdésre a miniszter. Azok a hírek valótlanok – folytatta -, melyek szerint nem lehetséges, hogy egy magánorvos bemenjen egy kórházba az általa gondozott várandós anya szüléséhez, ezt az EMMI fogja koordinálni.

Az új szabályozás Gulyás Gergely szerint minden tekintetben tisztább helyzet lesz, hiszen az államilag finanszírozott egészségügyből a paraszolvencia rendszerét kivezette. A szülészet terén volt a legnagyobb a probléma, de ez nem jelenti azt, hogy a szülés előtt álló nők jogai csökkennének. A miniszter beszámolt arról is, hogy szeptemberben Ferenc pápa látogatásával kapcsolatban megkezdődtek a tervezések, biztonsági intézkedések. Azt még nem lehet tudni, találkozik-e a pápa és a kormányfő, illetve hogy ezeknek a találkozásoknak mi lehet a témája. – Tisztelettel várjuk Magyarországra a Vatikán képviselőit – mondta Gulyás.

Több álhírt is cáfolt Gulyás Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Gulyás: Ez egy álhír!

Álhír, hogy a hazánkba érkező vakcinák 60 százalékát nem adták be. Kizárólag az ellenőrzés alatt álló oltóanyagokat nem alkalmazzák egy ideig, de a bevizsgálás után egyből beadják azokat is. Emellett minimális mennyiséget tartanak vissza a második oltásokhoz. Mivel már sok vakcina érkezik, kevés vakcina vár beadásra – mondta Gulyás Gergely. A miniszter arról is beszélt, hogy

- mondta a miniszter.

A magyarországi árfolyam stabilizálásáért a jegybank felelős, jó eséllyel az infláció a normális keretek közt marad – rögzítette a vonatkozó kérdésre. – Reméljük, hogy a 3 százalékos infláció plusz-mínusz egy százalék tarthatóvá válik – mondta a miniszter.

Gulyás Gergely újságírói felvetésre úgy fogalmazott, jó kérdés, hogy a baloldalnak hol a határa kormánypárti képviselők, miniszterek fenyegetésében. Gulyás arra kéri az ellenzéket, hogy ne ezekben a hónapokban hergeljék az embereket, hanem energiájukat a járvány elleni közös védekezésre fordítsák, hiszen ez méltatlan a pártokra és a Parlamentre nézve is.

A kormány visszautasítja, de a választási kampányban majd megvitatja a baloldal jogállamisággal kapcsolatos vádjait. Az ellenzék nyilatkozatai nem a demokratikus megegyezést és a jogállami vívmányok megtartását tükrözik.

Ez az egész unió érdeke

Kérdésre Gulyás közölte azt is: a Nyugat-Balkán gyengesége vonzza az embercsempész maffia tagjait. Az unió bővítésének az érdeke, hogy Szerbia tagsága valósággá váljon.

A szándék megvan, francia és holland akadály miatt ez most lelassult, de Magyarország ezért dolgozik, mert azzal természetesen könnyebb lenne a határvédelem, a migrációs nyomás kezelése.

A gondolkodás és a kulturális terror érvényesítése ezen a téren is káros. Az emberi méltóság sérthetetlen, ezt az EU tagállamainak garantálnia kell, de amit az EU ki akar követelni a tagállamok és a tagságra törekedő államok terén, a genderpolitika, LMBTQ témakörében, az nem azonos ezzel.

Úgy fogalmazott: nincs jelentősége a jogállamisági vádaknak az Európai Unióban, mert azoknak semmi közük a tényekhez.

Ezt rajtunk kívül a lengyelek, a csehek és most a szlovének is megtapasztalták, mert nem szimpatikusak a brüsszeli bürokratáknak. Gulyás Gergely elmondta, a magyar sajtó és a magyar bíróságok sem kevésbé függetlenek a németeknél. A miniszter szerint arról van szó, ha valaki nem osztja a brüsszeliek a gondolkodásmódját, minden alapot nélkülöző vádakat hoznak fel ellene.

A miniszter arról is beszélt,

ha megkapják a Johnson and Johnson vakcinák az engedélyt, akkor azok a gyártás sebességének megfelelően érkeznek majd hazánkba.

Ebből a vakcinából csak egy oltást kell beadni, és összesen 4 millió 360 ezer darabot kötöttünk le belőle.

A járványügyi korlátozások kapcsán a miniszter jelezte: versenyeket kizárólag zártkörűen lehet megrendezni, ha szabadtéren zajlanak a sportesemények, akkor csak zárt kapuk mögött lehetséges a megtartásuk.

Szerbia uniós csatlakozása a ránk háruló migrációs nyomást is csökkentené Fotó: Polyák Attila - Origo

Eddig senki nem halt meg az oltás után

Az oltások kapcsán jelezte: akik módosították regisztrációs adataikat, azokat a háziorvosaik értesítik. A regisztrációs adatok módosítására az [email protected] e-mailen van lehetőség.

Magyarországon nincs olyan beoltott, aki az első oltás után meghalt volna. Olyan beteg viszont van, aki az első oltás után kórházba kerül. Az oltások megfelelő garanciát nyújtanak a védettség terén, az oltottság fertőzés esetén is lényegesen enyhíti a tüneteket.

Az oltási igazolvány az első oltás után mindenkinek automatikusan jár, függetlenül a vakcinától.


Arra kérik az Európai Bizottságot, tegyék lehetővé, hogy az uniós polgárok megismerhessék a vakcinák érkezésének ütemét. Gulyás Gergely emlékeztetett, a bizottság csak szavakban támogatja az átláthatóságot. Kérni fogják a bizottságot, minden részletet hozzanak nyilvánosságra a vakcinaszerződésekből.

A miniszter arról is beszélt, hogy az adómentességet, a járulékkedvezményt és a bértámogatást minden ágazatra kiterjesztették, amelyek a járvány indokolta lezárások miatt nehéz helyzetbe kerültek.

100 mandátum felett minden ajándék

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta: messze van a jövő évi választás, de a kormány célja a választásokon a többség megszerzése.

A november 11-étől érvényes és március 8-ától két hétre szigorított lezárás a miniszter szavai szerint 0,1 százalékkal mérsékli a várt gazdasági növekedést hetente.

Gulyás Gergely az álláskeresőkről elmondta, tervezik az ő támogatásukat is, ugyanakkor a piaci igényekre tekintettel kell lenni. A szakképzésekre sokat fordított a kormány annak érdekében, hogy minél többen, egyre nagyobb eséllyel jussanak álláshoz.

Közölte továbbá: a magyar kórházakban – ha szükséges – a kórházi főigazgatóság dönthet az átvezénylésekről.

A magán egészségügyi ellátásban dolgozók is be tudnak kapcsolódni a vírus elleni védekezésbe, nehéz hetek várnak az orvosokra és az ápolókra – fogalmazott.

Nem lesznek ünnepségek március 15-én

A kormány azért nem döntött februárban a szigorításról, mert a Soros-blog által kérdezett időpontban a baloldal még nyitást követelt, ehhez képest a kormány felelősségteljes döntést hozott: a fertőzés adatainak romlásakor avatkozott közbe a korlátozó szabályokról.

- mondta.

Tavasszal gondot jelentett, hogy nem volt megfelelő teherszállító repülőgépe hazánknak – mondta a miniszter. Ezért vettek egy Airbus gépet, amit a Wizz Air üzemeltet. Ebben a beszerzésben nem volt közbeszerzés. A cég központja Magyarországon van, a menedzsment magyar, ezért indokolt, hogy ők üzemeltessék ezt a fontos gépet.

Szentkirályi Alexandra zárásként elmondta: