A büntetőeljárás alatt álló Bige László multimilliárdos lehet a baloldal legújabb finanszírozója. Mindezt az bizonyítja, hogy nemrégen Horn Gábor, Gyurcsány volt államtitkára járt a baloldali oligarcha Nyíregyháza melletti birtokán. A Republikon Intézet vezetője hosszú évek óta szervezi a baloldalt a háttérben, és teremt kapcsolatot a különféle szereplők között. Karácsony Gergelyék is komoly összegekkel finanszírozták Horn házi intézetét. Az, hogy bevonta ebbe a körbe Bige Lászlót, azt jelenti, hogy komoly szerepe lesz a 2022-es kampányban a közel 100 milliárdos vagyonnal rendelkező oligarchának.

A napokban Horn Gábor, a Republikon Intézet elnöke, korábbi SZDSZ-es országgyűlési képviselő és Gyurcsány Ferenc államtitkára az egyik leggazdagabb magyarnál, az Orbán-kormányt rendszeresen bíráló milliárdosnál, a jelenleg büntetőeljárás alatt lévő Bige Lászlónál járt látogatóban. Mindez akkor derült ki, amikor lefotózták Horn Gábort és balesetet szenvedett autóját. Horn Bige birtokáról hajtott éppen ki. 

Horn Gábor a baloldal egyik legújabb finanszírozójánál, Bige Lászlónál jártForrás: vadhatasok-jhu

Már 2018-ban nyomozott a rendőrség Bigénél 

A nagyváradi születésű üzletember nem először került be a hírekbe hasonló ügyek kapcsán: tavaly májusban az ügyészség vádat is emelt ellene, ekkor börtönbüntetést és 135 millió forint vesztegetési pénz elkobzását indítványozták.

Bige szolnoki kénsavgyárát már 2018 őszén átkutatta a rendőrség és a katasztrófavédelem. A rendőrség akkori közlése szerint a hulladékgazdálkodási törvény megsértése és más bűncselekmények miatt nyomoztak. A szolnoki gyárban a rendőrök kilencszer, a katasztrófavédők 12-szer voltak kint fél év alatt, az üzemet pedig be is záratták a hatóságok. 

Középpontban Gyurcsány volt államtitkára

De miért is ment el Horn Gábor Bigéhez? A történet megértéséhez érdemes egy kicsit visszamenni az időben. Horn Gábor a rendszerváltástól a párt megszűnéséig az SZDSZ tagja, 1994-től 2010-ig a párt országgyűlési képviselője, 2002–2009 között kampányfőnöke volt. Az egykori politikus 2002-től 2008-ig a Medgyessy-, majd a Gyurcsány-kormányokban koalíciós egyeztetésért felelős államtitkárként dolgozott. 2010-ben, 55 évesen kedvezményes képviselői nyugdíjba vonult (a lehetőséget még a második Gyurcsány-kormány vezette be), emellett a Republikon vezetője lett.

Az intézet korábbi stratégiai igazgatója, a Republikon egyik alapítója, Tóth Csaba politológus és szociológus, az ELTE korábbi oktatója, aki szintén kötődött az SZDSZ-hez, hiszen tanácsadóként részt vett a 2004-es és 2006-os választási kampányok irányításában. Pozíciójából 2019-ben távozott, amikor a Momentum EP-képviselője, Cseh Katalin brüsszeli kabinetfőnöke lett. 

Karácsony is nagyon komoly milliókat kapott és adott Horn GábornakForrás: MTI/Mónus Márton

Nagyon jó Horn és Karácsony viszonya

A Republikon Intézet szorosan kötődik a baloldalhoz, hiszen 22,5 millió forintnyi összeget kapott Szabó Tímea és Karácsony Gergely pártjától, a Párbeszéd frakciójától különböző kutatásokért és „kommunikációs tanácsadásért" csak az elmúlt másfél évben. Korábban éppen Horn Gábor államtitkársága idején a Párbeszéd vezetője, Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester adott neki tanácsokat – szintén nem ingyen. Cége, a Social Report Bt. tíz alkalommal, összesen mintegy 21,5 millió forintos megbízást kapott a Gyurcsány-kormánytól. 

A liberális háttérintézményt, a Republikon Intézetet egyébként az Európai Unió is komoly összeggel támogatja. Az intézet résztvevője a Europe for Citizens, röviden EFC (Európa az állampolgároknak) programnak, amelynek célja a hivatalos megfogalmazás szerint „hozzájárulni ahhoz, hogy az emberek megértsék az EU-t, a történetét és a sokféleségét, és a program célja emellett az állampolgárok demokratikus részvétele uniós szinten". A Republikon az EFC-programban 2018 és 2020 között jelenlegi árfolyamon több mint 45 millió forintot kapott az uniótól erre a célra.

Az előbb leírtak alapján világosan látszik, hogy Horn Gábor nagyon fontos szerepet tölt be a baloldalon, hogy a különféle szereplők között összekötő legyen. Az, hogy Bige Lászlónál, járt egyértelműen azt mutatja, hogy a milliárdos valamilyen módon szeretné bekapcsolni a baloldali világba.  Minden bizonnyal leginkább azt szeretné elérni, hogy Bige minél nagyobb mértékben finanszírozza a baloldal kampányát. De kicsoda Bige László, és hogyan kapcsolódik a Gyurcsány vezette ellenzékhez? 

Bigének már az 1990-es években nagyon jó baloldali kapcsolatai voltak

Mint arról az Origo korábban beszámolt, Bige László Nagyváradon született és 1984-ben költözött Magyarországra. 1990-ben egy nagyváradi ismerősével kezdett el barterezni, és ekkortól kezdett vegyipari anyagokkal, műtrágyával, mosószer- és üvegipari alapanyagokkal kereskedni, a ruhakereskedelemmel pedig felhagyott, mert túl nagy lett a konkurencia. A romániai Caola kizárólagos forgalmazója lett, 1996-ban már ő bonyolította le a legnagyobb forgalmat a vegyiparban Magyarország és Románia között. 

Az 1990-es években szerezte meg meglehetősen zavaros ügyletek révén Bige a Tiszamenti Vegyiműveket (TVM). Mindezt többek között annak köszönhette, hogy együtt vadászott Medgyessy Péterrel, a későbbi MSZP-s miniszterelnökkel, Benedek Fülöppel, a Medgyessy-kormány egyik államtitkárával, későbbi OTP-főtanácsadóval, illetve Deák Gáborral, aki korábban a KISZ KB titkára, valamint a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke volt, 1998 és 2006 között igazgatósági tag, rövid ideig vezérigazgató is volt a TVM-ben. Mindez jól mutatja, hogy Bigének már akkor nagyon jó baloldali kapcsolatai voltak. 

Így lett multimilliárdos 

Az igazi áttörést a Péti Nitrogénművek (PNM) megszerzése hozta meg Bigének 2002-ben. A 2004-es uniós csatlakozás után az EU-támogatások miatt jelentősen megnőtt a magyarországi műtrágya-felhasználás, ráadásul Bigének sikerült elérnie, hogy 2003-tól vámpótlék védje a dömpingáron érkező importtól. A Medgyessy-kabinet által bevezetett gázliberalizáció is kedvezett a Bige Holdingnak, a műtrágyagyártás költségeinek nagy részét kitevő földgázt is olcsóbban tudta beszerezni. 

A Bige Holdingnak 2009-től gyártási monopóliuma volt, az országban nem maradt konkurens műtrágya-előállító.  Mindennek köszönhetően óriási pénzeket keresett. Bevételei 2010-ben elérték a 65 milliárd, 2012-ben pedig a 98 milliárd forintot. Az eredmények elérésében azonban a Bige által bevezetett több tíz milliárdos fejlesztéseknek és a szigorú cégvezetésnek is komoly szerepe volt.

Bige László mindig is nagyon jó kapcsolatot ápolt a baloldali politikusokkal, most ő lehet az új finanszírozó Simicska Lajos utánForrás: MTI/Balázs Attila

Feljelentés

Egyébként még 2011-ben tett büntetőfeljelentést hűtlen kezelés és jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt egy, a péti Nitrogénműveknek nyújtott 2008-as állami hitelgarancia miatt Budai Gyula. Hozzátéve, hogy szerinte az ügyben vizsgálni kell az akkori kormányfő, Gyurcsány Ferenc felelősségét is. Az ügy részleteiről szólva a kormánybiztos kifejtette: az állam készfizető garanciát vállalt a Nitrogénművek 50 millió eurónyi, továbbá 10 milliárd forintnyi hitelének felvételéhez. Azt, hogy az állam milyen garanciákkal rendelkezik, ha a cég csődbe megy, egy 2008. decemberi kormányhatározat rögzítette, amelyet azonban egy hónappal később úgy módosítottak, hogy a korábban felsorolt biztosítékok - így például a Nitrogénművek ingatlanvagyona és részvényeinek 76 százaléka - közül egy sem szerepelt benne - mondta Budai Gyula.

Az elszámoltatási kormánybiztos kijelentette: a péti Nitrogénművek úgy kapott 50 millió eurót 80 százalékos bankgaranciával és 10 milliárd forint fejlesztési banki hitelt 100 százalékos állami garanciával, hogy semmilyen fedezetet nem biztosított az állam javára.  Budai álláspontja szerint az ügyben felelőssége lehetett a kormányhatározat előterjesztőinek, Gráf József volt agrárminiszternek, valamint Veres János volt pénzügyminiszternek, és vizsgálni kell Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök felelősségét is. Az ügyben később nem történt vádemelés. 

Bige a baloldal új Simicskája

Bige László tehát nagyon komoly vagyonnal rendelkezik. Továbbra is megtalálható a 100 leggazdagabb magyar között, több mint 92 milliárd forintra becsülik a vagyonát. Mindezek alapján érthető, hogy Horn Gábor miért szeretné elérni, hogy Simicska Lajoshoz hasonlóan Bige legyen a baloldal legújabb finanszírozója. Mivel jól láthatóan Bigének nagyon jó baloldali kapcsolatai voltak már az 1990-es években, így minden bizonnyal Simicska után ő lesz a baloldal legújabb oligarchája.