Karácsony Gergely kiárusítja a főváros kastélyait

KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2021. február 18. Karácsony Gergely főpolgármester, a klub tiszteletbeli elnöke beszédet mond a BVSC-Zugló sportkomplexum geotermikus hőellátó rendszerének avatásán 2021. február 18-án. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
A baloldali vezetésű Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló tokodi, kéthelyi és szőlőskerti kastélyt is megpróbálják idén értékesíteni. Karácsony Gergelyék 8,2 milliárd forintot remélnek a Budapest tulajdonában álló műemlék épületek kiárusításából – derül ki a Ripost7 cikkéből.
Vágólapra másolva!

A Budapest Fővárosi Vagyonkezelő Központ Zrt. (BFVK Zrt.) jelenleg 43 ingatlanát értékesíti, többek között három, műemlékvédelem alatt álló kastélyát és két, hatalmas méretű iskolaépületet is.

Idén

72, a baloldali vezetésű Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló ingatlanból akarnak pénzt csinálni

Karácsony Gergelyék, amiből

hozzávetőlegesen 8,2 milliárd forint bevételt remélnek.

Karácsony Gergely Forrás: MTI/Mónus Márton

Tarlósék sokáig bérlőt kerestek a kastélyokba

Korábban, a Tarlós István-féle vezetés megpróbálta megmenteni a három kastélyt, miután a Demszky-érában éveken át nem akadt rájuk vevő.

A BFVK Zrt. 2011-ben már hosszú távú bérlőt keresett az ingatlanokba azzal, hogy a saját tetszése szerint át is alakíthatja őket akár wellness-szállodává vagy konferenciaközponttá, aki hosszú távon vállalja az üzemeltetést.

A bérleti szerződés 50-100 évre szólhatott volna.

Van, amelyik kastélyt Karácsonyék már nem is őriztetik

A kiadónak hirdetett ingatlanokból aztán újra eladó lett. A Ripost7 munkatársai a helyszínen néztek körül.

A három, igencsak szomorú állapotban lévő kastély közül kizárólag a szőlősgyörökit őrzi egy portás.

Bár annak az udvarán egy csodálatos kápolna áll, senki sem láthatja, látogatót ugyanis egyáltalán nem engednek be az impozáns parkba.

A tordasi kastélynál a Fővárosi Vagyonkezelő munkatársait találták a lap újságírói, ők éppen terepszemlét tartottak, de az is lehet, hogy egy reménybeli vevőnek mutatták meg éppen.

A leghányatottabb sorsú kastély Marcali közelében, Kéthelyen található. Bár 2015-ben még kutyás őrök vigyáztak rá,

ma már nem őrzi senki, kertjébe az sétál be a lyukas kerítésen át, aki akar.

A tolvajok bentről már elhordták, amit tudtak, és az évekkel ezelőtt emelt védőtető is életveszélyes állapotban van.

Többe kerül felújítani, mint megvenni

A vállalás nagyon nehéz, akár egy vásárlónak, akár egy bérlőnek: a kastélyok műemlék jellegének megóvása mellett meg kell akadályozni a lepusztulását is, a beavatkozás, újjáépítés azonban nem károsíthatja a műemlék jelleget. Valószínű, hogy aki hasznosítani akarja, annak nem a vételár lesz a legnagyobb kiadása.

Kéthely, Sáripuszta

Kéthely külterületén, Sáripusztán fekszik a volt Hunyadi birtok. A barokk eredetű kastélyépületet 1760 és 1820 között építették. A II. világháború alatt sebesült kórházként működött. 1951 után eltüntették a háború nyomait, rendbe tették az épületet, és általános szociális otthont, majd mentálisan sérültek számára otthont működtettek benne.

Forrás: Ripost

Telekterület: 116 583 m²
Hunyadi-kastély alapterülete: 3668 m²
Melléképületek alapterülete: körülbelül további 2000 m²
Parkja természetvédelmi terület

Tordas, Sajnovics Kastély

A Fejér vármegyében lévő földbirtokokat Sajnovics Mátyás vásárolta meg a hódoltság után, ő építtette a kastély elődjének tekinthető kúriát. A jelenlegi kastélyt a 17. század végén emelték. Az 1930-as években a későbbi VI. György angol király (róla szól A király beszéde című film) látogatta meg a kastélyt, ekkor újították fel az ingatlant – valószínűleg utoljára.

A II. világháború után az épületben előbb úttörőtábort, majd az Aranycsapat edzőtáborát alakították ki. 2006 óta üresen áll.

Forrás: Ripost

Telekterület: 33 702 m² erdő és 20 443 m² kastélykert.
Kastély alapterülete: 2517 m²
Melléképületek alapterülete: körülbelül további 2000 m²

Szőlősgyörök, volt Jankovich-kastély

A volt Jankovich-kastély 1752-ben épült, barokk stílusban, majd 1853-54-ben bővítették az északi szárnnyal, romantikus stílusban. Az eredetileg 23 hektáros parkban kiemelkedő dombon áll a család 1891-ben épült mauzóleuma. A kastélypark értékes növényzetéről az 1990-es években részletes dokumentáció készült. Gyönyörű kastélyparkjában egy 120 négyzetméteres kápolna is található. Sajnos a park zárva tart, nem látogatható.

1949 óta védett műemlék, valamikor gyermekotthon üzemelt itt.

Az épület 15 éve üresen, elhagyatottan áll, a pusztulás jelei már megjelentek rajta.

Forrás: Ripost

Telekterület: 17 hektáros angolpark
A kastélyépület hasznos alapterülete: 1263 m²
Melléképületek alapterülete: körülbelül további 3200 m²
Kápolna: 120 m²