Milliárdos áfacsalással bukott le a hajdúsági kutyatápgyár - videó

NAV, állateledel-gyártó, áfacsalás
Vágólapra másolva!
Milliárdos áfacsalással kapcsolták le a nemzetközi színtéren is ismert állateledel-gyártó cég bűnszövetségi vezetőit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei. Kiderült, a hajdúsági gyár külföldről behozott alapanyagok számláival trükközött.
Vágólapra másolva!

A NAV munkatársai a Facebook-oldalukon azt írják, a hajdúsági gyár egy vele szorosan összefonódó cég közbeiktatásával hozta be külföldről a gyártáshoz szükséges alapanyagokat, amivel fizetendő áfáját gyakorlatilag nullára csökkentette, így

lényegében nettó áron jutott az árukhoz.

Hogy a másik cégnek se kelljen adót fizetnie, a készterméket a gyártól azonos értékben visszavásárolta, és egy másik, határokon is átnyúló számlázási láncolatot épített ki a belföldi értékesítés adójának csökkentésére - áll a közleményben.

A NAV észak-magyarországi pénzügyi nyomozói 29 helyszínen kutattak IT-szakemberek, revizorok és járőrök bevonásával. A nyomozók a cégek teljes könyvelési anyaga és elektronikus levelezése mellett az okozott kár biztosítására

hat autót, két ingatlant és a gyár telephelyét is lefoglalták összesen több mint két és fél milliárd forint értékben.


Hét gyanúsítottat hallgattak ki, akik közül három személyt bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalással gyanúsítanak. Az elkövetők az üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt akár 15 év börtönbüntetésre is számíthatnak.