A jobban fertőző vírusvariánsok miatt súlyosabb a harmadik hullám Magyarországon

Koronavírus, COVID, Covid–19, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés, Budapest, 2021, március, tavasz,
Vágólapra másolva!
Már nem új ágyakat, hanem komplett új részlegeket kell megnyitni a kórházakban. Elsősorban a cukorbetegségben szenvedőknél kell a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyására számítani - hangzott el az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján. 
Vágólapra másolva!

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője kezdte a tájékoztatót a hosszú hétvége rendőrségi adataival:

  • 2772 emberrel szemben intézkedtek a maszkviselés elmulasztása miatt, 2620-an közterületen, 100-an zárt helyen, 52-en tömegközlekedési eszközön nem vagy rosszul hordták a védőeszközt.
  • 1893 emberrel szemben kijárási tilalom miatt intézkedtek, 49 szabálytalan kutyasétáltatót találtak.
  • 300 alkalommal intézkedtek az országon átutazó emberekkel szemben, mert nem tartották be a rájuk vonatkozó szabályokat.

Óriási sebesség

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta:

A hosszú hétvége alatt ezernél is többen kerültek kórházba. A fiatalabbakat betegíti meg a brit mutáns, egyre többen kerülnek intenzívre.

Müller Cecília elmondása szerint eddig több mint 1,3 millió embert oltottak be. Újabb adag, több mint 120 ezer Pfizer/BioNTech vakcina érkezett kedden az országba, szerdán 100 ezer Sinopharm érkezik.

A kínai gyártó előrébb hozta a szállítást. Az országos tisztifőorvos szerint minden nap számít.

A korábban érkezett Sinopharm és Szputnyik V vakcinákat fel tudják szabadítani oltásra, ezek vizsgálatával végeztek.

Továbbra is gyorsan terjed a járvány, minden óvintézkedést be kell tartani Fotó: Csudai Sándor - Origo

Új kórházi részlegeket kell megnyitni

Az országos tisztifőorvos elmondta: Új kórházi részlegeket kell nyitni a betegeknek, ezernél is többen vannak lélegeztetőgépen. A szennyvízvizsgálat is azt mutatja, hogy emelkednek a számok a jövőben.

- mondta Müller Cecília.

A kieső adagok helyett kínai és az orosz vakcinával oltanak, ezzel pótolják a kieső mennyiséget.

Mint elhangzott, annyi oltópontot nyitnak amennyi szükséges, jelenleg elegendőek a mostaniak.

A KSH szerint novemberben 15 százalék akart oltakozni, mostanra ez a szám már 46 százalékra növekedett. Müller Cecília hangsúlyozta: az egyetlen kiút a járványból az oltás. Már 3 millióan regisztráltak, ebből 1,6 millió fő 60 év feletti.

Nem kell ettől félni

Az AstraZeneca-vakcinával kapcsolatban az Európai Gyógyszerügynökség és a WHO is megszólalt. Eddig 17 millió embert oltottak be ezzel a vakcinával, mindössze 15 trombózist és 27 tüdőembóliás esetet tapasztaltak, ám az oltások nélkül is lett volna ennyi ilyen jellegű megbetegedés. Müller Cecília hangsúlyozta: nem szabad, hogy a félelmek eltántorítsanak az oltásoktól.

- figyelmeztetett ismét az országos tisztifőorvos.

Elsősorban a cukorbetegségben szenvedőknél kell a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyására számítani

- mutatott rá.

Ha lesz nagyobb mennyiségű oltóanyag, akkor lesznek újabb oltópontok a járóbeteg-szakellátóhelyeknél, de addig maradnak a kórházi és háziorvosi oltópontok. Annyi oltópontot nyitnak, amennyi szükséges az összes vakcina felhasználásához.

A brit vírusvariáns a magyarországi fertőzések több mint 80 százalékában van már jelen, egy ember négy másikat tud megfertőzni.

A klinikusok is azt tapasztalják, hogy nagyon gyorsan fertőz a brit mutáció.