100 százalékban gyógyszerészi tulajdonban nyílt meg újra március 1-jén a Déli Gyógyszertár, amely nemcsak a családomnak, hanem a magyarországi magángyógyszerész szakmának és a Magyar Gyógyszerész Kamarának átütő sikere is – mondta Zorkóczy Árpád az Origónak. A több mint 130 éves gyógyszertár tulajdonosa szólt arról is, hogy országosan is védetté kéne tenni azokat a gyógyszertárakat, amelyek már 100 éve üzemelnek, vagy éppen üzemen kívül vannak, mivel ezek nagyon komoly részei a magyar épített örökségnek.

A Déli Pályaudvarnál lévő patinás gyógyszertár 100 százalékban gyógyszerészi tulajdonban nyílt meg újra március 1-jén, amely nemcsak a családomnak, hanem a magyarországi magángyógyszerész szakmának és a Magyar Gyógyszerész Kamarának átütő sikere is – mondta Zorkóczy Árpád az Origónak. A több mint 130 éves gyógyszertár tulajdonosa közölte, hogy a Déli Gyógyszertárat 1884-ben Gróf Dévai Szőlősy István gyógyszerész alapította „Magyarország Védasszonya" gyógyszertár néven, és 1887-től működött a mai helyén, az Alkotás u. 1/B. címen.

Zorkóczy közölte, hogy a gyógyszertár a 130 éves története során többször bővült, átépült és 1976-tól 2017-ig folyamatos állandó ügyeleti szolgálatot látott el a főváros polgárai számára. Ismert emberek, színészek, énekesek, politikusok, tv-sztárok, szinte mindenki megfordult itt, még Tony Curtis is. Az 1996-os gyógyszertári privatizációig a Fővárosi Gyógyszertári Központhoz tartozott és mintegy 50 dolgozót foglalkoztatott. 1996-tól a Gyógyszertár édesanyja, aki maga is gyógyszerész és a Novodata számítástechnikai vállalat közös tulajdona volt, de a gyógyszerészek gyakorolták a kizárólagos gyógyszertár működési személyes jogot.

Ismét megnyílt a Déli pályaudvarnál lévő több mint 100 éves gyógyszertárForrás: Origo

A gyógyszertár 2016. december 31-én történt végleges bezárásához az vezetett, hogy nem tudtak megfelelni a gyógyszerészi törvény előírásainak, amihez mindössze 18 százaléknyi gyógyszerész vagyoni betét rész hiányzott. A Novodata vállalat akkori befektető tulajdonosi köre feltehetően meg akarta szerezni a teljes gyógyszertárat azt az addig működtető gyógyszerészek kiszorításával, és nagy valószínűséggel külföldi vállalatnak kívánta eladni, mint azt időközben a Novodata anyavállalattal meg is tette - tette hozzá Zorkóczy. Hosszú perek és feláras vételek révén pedig sikerült visszaszereznünk a nagy múltú gyógyszertárat - tette hozzá. 

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, Hankó Zoltán egy bő évtizede küzd a Gyurcsány-kormány által meghirdetett 2007-es patikaliberalizáció negatív következményeivel. Ennek eredményeképpen a gyógyszertárak jelentős része teljesen kiesett a szakma kezéből – hívta fel a figyelmet Zorkóczy. 2017. január 1-től a törvény 50 százalék feletti valós gyógyszerészi tulajdont ír elő a magyarországi gyógyszertárakban, így elmondható, hogy a Magyar Gyógyszerészi Kamara az Orbán-kormány támogatásával megmentette a magángyógyszerész szakmát a szocialista megsemmisítő szándéktól.

Zorkóczy szerint  országosan is védetté kéne tenni azokat a gyógyszertárakat, amelyek már 100 éve üzemelnek, vagy éppen üzemen kívül vannak, mivel ezek nagyon komoly részei a magyar épített örökségnek. Ha ez megtörténne, akkor nem alakulhatna ki a jövőben olyan helyzet, mint ami a Déli patika esetében történt. Ebben az ügyben hamarosan javaslatot is tesz majd a gyógyszerészi kamara vezetésének – zárta szavait.