Kicsoda Bige László, a baloldalt finanszírozó vörösbáró?

Vágólapra másolva!
A büntetőeljárás alatt álló vörösbáró, Bige László multimilliárdos látszólag váratlanul beszállt a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal kampányának finanszírozásába. Véletlenek azonban nincsenek: Bige abban reménykedik, hogy a baloldal esetleges győzelme után megúszhatja a felelősségre vonást, nyilvánvaló, hogy erre Gyurcsánytól ígéretet is kapott. Bige szerepvállalása úgy derült ki, hogy Horn Gábor, Gyurcsány volt államtitkára a baloldali oligarcha Nyíregyháza melletti birtoka mellett karambolozott, amikor onnan távozott. Ekkor árulták el, hogy Bige egy drága közvélemény-kutatást fizetett, amelyet a baloldali pártok vezetőinek prezentáltak. Bár ez a kutatás is több tízmillió forintba került, nehezen hihető, hogy Bige pénzét csak erre használnák. Így egyértelmű, hogy ez csak egy kis része Bige támogatásának. A közel 100 milliárdos vagyonnal rendelkező vörösbáró ugyanazt a szerepet akarja eljátszani, mint Simicska Lajos az előző választás előtt. Bige igazi vörösbáró, Horn Gyula miniszterelnöksége alatt lett nagyon gazdag, Medgyessyt pedig csak „Péterkém"-nek szólította. Vagyonával szeret kérkedni: imádja a luxushelikoptereket.
Vágólapra másolva!

Kicsoda, és miért lépett elő 2021 elejére a baloldal egyik legfőbb finanszírozójává Bige László? A következőkben bemutatjuk, hogy milyen események vezettek el ahhoz, hogy a vörösbáró Gyurcsány Ferenc szövetségese lett.

Bige Lászlót súlyos bűncselekményekkel gyanúsítják. Most Gyurcsánytól remél mentességet Forrás: MTI

Bige László üzleti pályafutása még Romániában kezdődött. A vegyész-üzletember egyetemi évei alatt rengeteg pénzt keresett azzal, hogy két barátjával eleinte az általuk készített Jimi Hendrix-szitanyomattal kereskedtek, később pedig sportmárkák emblémáit szitázták pólókra, amelyeket óriási mennyiségben értékesítettek. Magyarul:

Bige és társai márkás divatárukat hamisítottak, amiből volt, hogy egyetlen éjszaka alatt öthavi fizetését megkereste.

Bár a pólóhamisításból volt pénze,1984-ben édesanyját követve végül mégis Magyarországra költözött.

A Horn-kormány alatt gazdagodott meg nagyon Bige

Hollandiából 1986-ban autóval hozott be használt ruhákat Magyarországra, hatalmas haszonkulccsal: a kilónként egy guldenért (akkori árfolyamon 18-19 forint) vásárolt nercbundákat háromezer forintért adta el (ez akkoriban félhavi átlagkereset volt). Érdekes, hogy

ezt nyíltan tehette, a ruhákat a határon egy Daciával hozta be, a kommunista állam valamiért (vajon miért?) engedte a nyilvánvalóan illegális üzletet.

Később, mikor a ruhaüzletben túl nagy lett a konkurencia, újabb simlis üzletekbe fogott, autógumikat cserélt bárányhúsra Romániában, végül műtrágyával és mosószer-alapanyagokkal kezdett el kereskedni. Végül a kommunista utódpárt választási győzelme után, a Horn-kormány alatt a romániai Caola kizárólagos forgalmazója lett, és 1996-ra már ő lett a Magyarország és Románia közötti vegyipari termékek kereskedelmével foglalkozó legnagyobb szereplő.

Horn Gyula kormányzása alatt vált igazi befolyásos emberré Bige László Forrás: MTI/Kovács Attila

Nem véletlenül történt mindez a Horn-kormány alatt. Jól látszik, hogy Bige akkor tudta a befolyását és a vagyonát növelni, amikor baloldali kormány volt hatalmon.

Egyértelműen a hazai vörösbárók azon nemzedékéhez tartozik, akik a Horn-kormány segítségével léptek be a leggazdagabbak közé.

Itt érdemes párhuzamba állítani Bige pályafutását a másik két jelentős vöröbáróéval, Leisztinger Tamáséval, és a Bigéhez hasonlóan - mondjuk így - "sajátos módon" meggazdagodó, a Ripost értesülései szerint seftes társai által csak Trükkös Zotyónak szólított Varga Zoltánéval.

Párhuzamok

Leisztinger szintén a Horn-Medgyessy-Gyurcsány- és Bajnai-kormányok alatt gazdagodott meg. A nagyvállalkozó - nyugodtan írható: klasszikus vörösbáró - vagyona 2002-2010 között 50 milliárd forinttal nőtt. Leisztinger a '90-es évek zavaros privatizációjából szerezte vagyonának jelentős részét. Az elmúlt években a földbizniszben volt érdekelt, valamint vásárolt magának egy sajtóbirodalmat és egy focicsapatot is (utóbbi az egyik legnagyobb hagyományokkal és legtöbb nézővel rendelkező vidéki csapat, a Diósgyőr, amelyet ennek ellenére az összeomlás szélére juttatott).

Varga Zoltán, a Central Médiacsoport Zrt. tulajdonosa, Magyarország 61. leggazdagabb embere a Forbes összesítése szerint. Varga is annak a hálózatnak a része, amely átvette, vagy inkább megőrizte a politikai, gazdasági hatalmat a rendszerváltás során.

Bige László egy Varga Zoltánhoz hasonló vörösbáró Forrás: Central Médiacsoport

De térjünk vissza Bige Lászlóhoz!

Így lett az ország egyik leggazdagabb embere

Az 1990-es években összegyűlt vagyonával tovább akart lépni, és a kereskedelem mellett a gyártásban is részt akart venni. Kapóra jött, hogy ekkor kezdődött a Tiszamenti Vegyiművek (TVM) privatizációja. Nagy nehézségek árán, a harmadszorra kiírt pályázaton – a hírek szerint az akkori miniszterelnöknél, Horn Gyulánál sikerült lobbiznia – végül az övé lett a cég.

Bige 2002-ben tette meg a legnagyobb lépést a leggazdagabbak közé kerülés felé. Ekkor sikerült megszereznie a Péti Nitrogénműveket (PNM). Miután Magyarország 2004-ben csatlakozott az EU-hoz, az uniós támogatások miatt beindult a műtrágyaágazat.

Bige korábban elérte, hogy a vámok védjék a konkurenciát jelentő importőröktől, ráadásul a Medgyessy- és Gyurcsány-kormányok intézkedései miatt a műtrágyagyártáshoz szükséges gázhoz is olcsón jutott.

A Bige Holdingnak 2009-től gyártási monopóliuma volt, az országban nem maradt konkurens műtrágya-előállító. Mindennek köszönhetően elképesztően gazdag lett. Bevételei 2010-ben elérték a 65 milliárd, 2012-ben pedig a 98 milliárd forintot.

A Nitrogénművek Zrt. - korábban Péti Nitrogénművek - gyára Forrás: MTI/Nagy Lajos

Nagyon komoly politikai kapcsolatok

Bige László már a kilencvenes évek végén komoly politikai kapcsolatokkal rendelkezett.

Egy társaságba járt például a későbbi MSZP-s miniszterelnökkel, Medgyessy Péterrel - a rendszerváltás előtti utolsó kommunista kormány pénzügyminiszterével, III/II-es SZT-tiszttel - és Benedek Fülöppel, a MSZP-kormány egyik államtitkárával, valamint Deák Gáborral, aki korábban a KISZ KB titkára, valamint a kommunista Állami Ifjúsági és Sporthivatal és a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is volt. Előfordult, hogy Medgyessyt egyszerűen csak „Péterkém"-nek szólította

Már előzetesben is ült

Bige László többször került összetűzésbe a magyar hatóságokkal különös ügyletei miatt. Ennek azért van nagy jelentősége, mert a mostani helyzet is zűrös ügyei miatt alakult ki. Korábban, 1998-ban előzetes letartóztatásba helyezték, több tízmilliós adócsalással és 15 millió forintos vesztegetéssel gyanúsították meg. A bíróság akkor végül felmentette Bigét. A közelmúltban pedig újra gazdasági bűncselekmények gyanújával vették őrizetbe a milliárdost.

Bigét azzal gyanúsítják, hogy több mint 800 millió forint vesztegetési pénzt fogadott el úgy, hogy eközben közel 2 milliárd forinttal károsította meg saját cégét.

A bíróság 2021. április 17-ig elrendelte Bige László bűnügyi felügyeletét. E szerint nem hagyhatja el lakóhelyét, és nyomkövetőt kell viselnie.

Mit akar Bige Gyurcsányéktól?

Bige és Gyurcsányék kapcsolata úgy lepleződött le, hogy kiderült, nála járt látogatóban Gyurcsány Ferenc volt államtitkára, Horn Gábor, az EU-s pénzekből baloldali előválasztási vitákat szervező Republikon Intézet vezetője. Horn úgy lepleződött le, hogy lefotózták Bige birtoka mellett, ahol karambolozott, amikor távozott.

Bige életútja tele van simlis, a törvény határait feszegető, sokszor azt átlépő üzletekkel. Nyilvánvaló, hogy most sem önzetlen baloldaliként támogatja Gyurcsányék kampányát, ez üzlet a számára:

a bukott miniszterelnöktől ígéretet kaphatott arra, ha Gyurcsányék nyernek, Bige büntetőügyét megszüntetik.

Horn Gábor lebukása után hirtelen a baloldal - a Gyurcsánynéval jó viszonyban lévő régiindexes főszerkesztőn, Dull Szabolcson keresztül - előállt azzal, hogy Bige egy drága, nagymintás közvélemény-kutatást finanszírozott. Ez azonban nyilvánvalóan elterelés, maga Horn is utalt arra egy interjúban, hogy egy ilyen kutatást azért időnként a baloldali pártok is ki tudnak fizetni (különösen azóta, amióta Karácsony Gergely főpolgármester önti a főváros pénzét Horn intézetébe).

Bige ennél nagyobb "játékos", sokkal több pénzzel szállhatott be a Gyurcsány-koalíció kampányába, mint amibe egy közvélemény-kutatás került.

Gyurcsány Ferenc volt államtitkárát, Horn Gábort küldte Bigéhez tárgyalni Fotó: Polyák Attila - Origo

Újabb érdekes párhuzamok

Bige László nem az egyetlen súlyos bűncselekményekkel gyanúsított baloldali szereplő, aki büntetlenséget remél Gyurcsánytól. A baloldal táskás emberének, Czeglédy Csabának büntetőperét jelenleg a Kecskeméti Törvényszék tárgyalja. Czeglédy és húsz társa ellen adócsalás és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyészség. Ez az eljárás évek óta húzódik, és még mindig nincs elsőfokú döntés. Ebben közrejátszott az is, hogy például a Gyurcsány-párt felvette jelöltjei közé a 2019-es európai parlamenti választáson. Nyilvánvalóan a választások utánig próbálják húzni az ügyet.

Czeglédy és Bige ügyét az köti össze, hogy mindketten szoros kapcsolatot ápoltak/ápolnak az MSZP-vel és a baloldallal, valamint Gyurcsány Ferenccel is. Czeglédy esetében az eddig nyilvánosságra került adatok fényében – például, hogy Gyurcsány ügyvédjeként dolgozott – nem kell sokat keresnünk a kapcsolatot. Bige esetében az üzleti szálak meghatározóak:

a Gyurcsány-kormány idején az állam készfizető garanciát vállalt a Nitrogénművek Zrt. ötvenmillió eurónyi, továbbá tízmilliárd forintnyi hitelének felvételéhez.

Czeglédy Csaba is Gyurcsány sikerében reménykedik Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Budai Gyula 2010-ben még elszámoltatási kormánybiztosként a kölcsönnel kapcsolatban megjegyezte: azt, hogy az állam milyen garanciákkal rendelkezik, ha a cég csődbe megy, egy 2008. decemberi kormányhatározat rögzítette, amelyet azonban egy hónappal később úgy módosítottak, hogy a korábban felsorolt biztosítékok – így például a Nitrogénművek ingatlanvagyona és részvényeinek 76 százaléka – közül egy sem szerepelt benne. Kijelentette:

a péti Nitrogénművek úgy kapott ötvenmillió eurót nyolcvanszázalékos bankgaranciával és tízmilliárd forint fejlesztési banki hitelt százszázalékos állami garanciával Gyurcsányéktól, hogy semmilyen fedezetet nem biztosított az állam javára.

Nagyon szereti a luxust, különösen a helikoptereket

Bige László a magánéletében nagyon szereti a helikoptereket. 2011-ben látott napvilágot, hogy egy 5 tonnás ezüst helikopter ereszkedett alá óvatosan manőverezve a belváros közepén, a Hotel President tetejére. Kiderült, hogy a helikopter a Bige Airé, ami a Bige Holding része.

Bige helikoptere belülről nagyjából úgy nézett ki, mint egy Rolls-Royce, maximális sebessége a pilóta szerint jóval 300 km/h feletti, ára pedig ebben a kivitelben több mint 10 millió dollár, azaz mintegy 3 milliárd forint. Bige egy korábbi bevallása szerint olykor saját helikopterével közlekedik, és afrikai vadászatokon is részt vesz.

Így néz ki Bige László helikoptere belülről Forrás: burrzsuj.blog.hu
Forrás: burzsuj.blog.hu

Egyértelmű, hogy Bige számára a Gyurcsány-klánnal való kapcsolat egyfajta üzleti befektetés.

Abban bízik, hogy ellenzéki siker esetén a mostani büntetőügyeiből is könnyen kikeveredhet.

A kapcsolat Gyurcsányék számára is fontos, mert így rengeteg - igaz, nem a legtisztább - pénzhez jutnak a kampányukhoz.