5 dolog amit a gránit mosogatótálcákról tudnia kell

Vágólapra másolva!
A gránit mosogató a konyhai mosogatótálcák egy jól bevált típusa, ami egy elegáns alternatívája a hagyományos rozsdamentes acél mosogatóknak. A gránit mosogatókat szintén említik mint „Silgránit mosogatók”. Egyik nagy előnyük, hogy rendeltetés szerű használat mellett egy életen át kiszolgálják a használóját, megtartják a színt és formájukat, nem törnek el vagy egyéb módon károsodnak. Több színben is elérhetőek, a leggyakoribb színek a bézs, fekete, fehér, és a szürke. Így a konyha színvilágához legjobban illőt lehet választani.
Vágólapra másolva!
Forrás: freepik

1. Miből készül a gránit mosogatótálca

A mosogatók a gránit őrlemény részecskék, vagy más néven gránit kvarc alapanyagból készülnek, ami a mosogató anyagának 80%-át adja. A másik összetevő a folyékony kötőanyagként szolgáló speciális akril vagy műgyanta, ami a fennmaradó 20%-ot teszi ki. A gránit őrlemény es kötőanyag 80-20 százalékos összetétel aránya a gránit mosogató gyártásánál egy általánosan alkalmazott arány, a gyártók ettől nem szoktak eltérni. Fontos az alapanyagok minősége, így a gyártóknak ügyelniük kell arra, hogy bevált alapanyagokkal dolgozzanak, amelyek a mosogató üzembe helyezését követően nem mutatnak színelváltozást, kopást vagy egyéb rendellenességet. A miniwebshop által forgalmazott mosogatók a német Dorfner (dorfner.de) gránit őrleményből készülnek, amelyek megbízható gyártási minőséget és hosszú élettartamot biztosítanak a mosogatóknak.

Forrás: freepik

2. A mosogatók gyártási folyamatáról

A mosogatók alapanyagát az adott arányban összekeverik, ami egy enyhén folyékony anyagot eredményez. Az alapanyagot egy két részből összekapcsolt formába öntik, amiben a polimerizáció megindul és ellenőrzött körülmények között zajlik. A szilárdulás változó időt vesz igénybe, a mosogató formáját adó eszköz néhány óra múltával eltávolítható. A gyártási folyamat több egyéb tevékenységet is kíván, az egyik ilyen az öntés során a formákba zárt levegő eltávolítása, ezáltal a mosogató alján keletkező légbuborékok száma és mérete minimalizálható. Emellett fontos, hogy a mosogató anyagát adó vegyület egyenletes arányban és maximális sűrűségben terüljön el az öntés során. A kémiai folyamatot követően, további munkafolyamatok következnek, ami magában foglalja a központi lefolyó lyuk kialakítását, a mosogató pereméről a szilárdulás során keletkezett sorja gépi eltávolítását, a munkapulttal érintkező egyenletes felület kialakítását.

Forrás: freepik

3. Hová telepíthető a mosogató?

A gránit mosogatók beépítésének fő feltétele a megfelelő szélességű mosogatószekrény amibe elhelyezésre kerül. Minél szélesebb (szélesség balról jobbra) a fogadó szekrény annál több választási lehetőségünk van a mosogatók közül. Gyakori probléma, hogy a konyhabútor megtervezésénél figyelmen kívül hagyják a mosogató medence helyigényét, a szekrény alul méretezett lesz és csak kisebb méretű mosogató választható. Egyes mosogatóink már 40 cm széles szekrénybe is beépíthetők. Bizonyos modellek esetén mint a Nero Parma modell a tervezők egyik fő szempontja az volt, hogy a mosogató beépíthető legyen egy 40 cm széles mosogatószekrénybe is. A kisméretű mosogatókon kívül a 40 cm-től egészen a 100 cm-es szélességig kínálunk mosogatókat. Az egymedencés mosogatók többsége beépíthető 50 cm széles szekrényekbe, a másfél medencés modellek a 60 cm-es szekrényekbe, míg a kétmedencés mosogatók általában a 80 cm-es bútorszekrényt igénylik a beépítéshez.

Forrás: freepik

4. A konyhai munkalapok kivágása a mosogatók telepítése során

Felmerül a kérdés a munkalapok kivágása előtt, hogy a mosogatótálca csepegtető része alatt is ki kell e vágni a munkalapot. A legtöbb mosogatótálca csepegtető részének az alsó, lefelé néző része nem teljesen sík. A csepegtető rész alja olyan merevítéseket tartalmaz, amelyek a tálca szerkezetét erősítik, ezáltal a mosogató nehezebben reped vagy törik el az olyan csomópontokban mint ahol a medence fala végződik és a csepegtető felület indul. A mosogató már ezekkel a merevítésekkel kerül megformázásra és vastagságukból adódóan az alsó síkból kilógnak lefelé. Ezáltal a mosogató csepegtető része legtöbbször nem tud felfeküdni a munkalapra, így azok kivágása a csepegtető alatti részen is szüksége

Az általánosan ajánlott kivágási méret, amikor a mosogató minden oldala körül elhagyünk 15 millimétert, tehát körben egységesen 1,5 cm-es felfekvést biztosítunk.

Forrás: freepik

5. A gránit mosogatótálcák rögzítése

A gránit mosogatók rögzítése egy rendkívül egyszerű folyamat. Az új generációs mosogatók esetében – néhány kivételtől eltekintve – általában már nem alkalmaznak lefogató körmöket, így azoknak nincs kialakítva nyúlvány a mosogatón. A mosogató rögzítése a végső pozíció beállítását követően szilikonragasztóval történik úgy, hogy a felfektetett mosogató és a munkalap találkozásánál egy vékony csíkban elhúzzuk. A szilikonragasztó lehet tetszés szerinti színű, fontos, hogy penészálló legyen, mivel vízzel érintkezik majd.

Forrás: freepik

A szilikonragasztós rögzítés egyszerű és hatékony megoldás. Emellett ezáltal elkerülhető annak a kockázata, hogy a rögzítő körmök túlfeszítése esetén a mosogató elrepedhet. Ez főleg gránit munkalapokra történő telepítésnél fordulhat elő nagyobb eséllyel.