Közel van a harmadik hullám csúcspontja

koronavírus, Budapest, járvány, maszk
Vágólapra másolva!
Március végéig biztosan tetőzik a harmadik járványhullám, utána radikális csökkenéssel számol a kormány - derült ki a Kormányinfón. A kormány reményei szerint május-júniusra elérhető a magyar lakosság átoltottsága. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője azt is elmondta, csütörtök este 8-kor lezárják a nemzeti konzultációt, eredményeit a hét végén hozzák nyilvánosságra.
Vágólapra másolva!

– jelentette ki Gulyás Gergely a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint sok múlik az oltási hajlandóságon és a pandémiás előírások betartásán a nyitás idejének tekintetében, és ezek függvénye is, hogy lesz-e negyedik hullám. A miniszter közölte: lassan elindulhat a fokozatosra tervezett nyitás előkészítése. Beszélt arról is, hogy

Orbán Viktor pénteken, a Kossuth rádiónak nyilatkozva jelenti be a terveket, az esetleges újabb lépéseket.

A kormány egyelőre nem döntött nyitásról Fotó: Csudai Sándor - Origo

Megvan a megfelelő kapacitás

Gulyás Gergely emlékeztetett: 207-en haltak meg szerdán a fertőzésben, és több mint 10 ezren vannak kórházban, 1170 ember pedig lélegeztetőgépen.

A kapacitások rendelkezésre állnak

– hangsúlyozta a miniszter, és megköszönte az orvosok megfeszített munkáját. Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy

– Álhír minden ezzel ellentétes információ. Látni a számokból, hogy a lazításnak még nincs itt az ideje. az oltást kell folytatni, ezért szerzünk be mindenhonnan vakcinát, ahonnan ez lehetséges. Európa legjobbjai között vagyunk oltás terén, de most a legfontosabb, hogy mindenki tartsa be a járványügyi szabályokat, így csökkentsük a kapcsolatok számát, és ha ez sikerül, gyorsan fog visszahúzódni a harmadik hullám – fogalmazott.

A miniszter arra is kitért: a nyitásról szóló konzultációt csütörtökön este zárják le, és a hétvégén nyilvánosságra hozzák az eredményeket. Hozzátette:

abban bíznak, hogy közel vagyunk a nyitás megkezdéséhez, amelyről a konzultáció eredményei alapján döntenek.

Szavai szerint a konzultáció eredményétől függ az is, hogy a védettségi igazolványokhoz milyen jogosítványt kapcsolnak.

Újabb forrásból jöhet vakcina

A vakcinációval kapcsolatos legfrissebb híreket ismertetve a miniszter elmondta: a beoltottak száma 1 441 706 fő, a második oltásukat 421 915-en kapták meg. Közölte: a védettségi igazolványok postázása folyik.

Gulyás Gergely arról is beszámolt, hogy mindenkivel tárgyalnak a vakcinabeszerzésekről, és további szerződéseket is köthetnek. Közölte:

az oroszok a februári lemaradást be fogják hozni a Szputnyik V oltásból.

Az AstraZeneca készítményével kapcsolatban pedig azt hangsúlyozta, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint megbízható vakcina, az oltás védettséget nyújt, komplikációval nem jár.

– Ellenőrzött és biztonságos minden vakcina hazánkban, és ezeket egy héten belül beadják. Ez alól kivétel, ha nem ért véget a biztonsági ellenőrzés, vagy ha a második oltás miatt kell félretenni oltóanyagot – mondta a miniszter. Szavai szerint ezért remélhető, hogy elérhető az átoltottság.

Már nyugaton is azt mondják – folytatta –, hogy Brüsszel elrontotta, ezért van szükség a keleti vakcinákra, a beadott oltások mintegy fele kínai vagy orosz.

Ezek is ellenőrzött, biztonságos oltóanyagok – húzta alá Gulyás Gergely, aki mindenkit hangsúlyozottan arra biztatott, a szabályokat betartva viseljék el az előttünk álló heteket, ezután úgy lehet majd nyitni, hogy többet ne kelljen zárni az oltások révén.

Gulyás: Brüsszel elrontotta a vakcinabeszerzést Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Nagyon nagy a látencia

A miniszter elmondta, a harmadik hullám csúcsának közelében járunk, néhány nap múlva, vagy a legpesszimistább előrejelzés szerint legkésőbb március végéig tetőzik a harmadik járványhullám, utána radikálisan csökkennek majd a számok, köszönhetően az oltásoknak, hiszen egyre jelentősebb lesz az átoltottság. – Mivel a legveszélyeztetettebb korosztály be lesz oltva, ez is csökkenteni fogja a halálozásokat és a megbetegedéseket – tudatta a miniszter. Arra a kérdésre, hogy a betegséggel szemben mennyien védettek, Gulyás Gergely elmondta:

több mint félmillióan már elkapták a betegséget, ők egy ideig védettek, feltételezhetően hat hónapig.

Arról, hogy mekkora a látencia, becslések vannak, azt a választ adta: ez a szám a négyszerestől a tízszeresig –, vagyis a másfél milliótól az 5 millió főig terjedhet.

Gulyás Gergely közölte: az uniós államok egyharmada érdeklődött a keleti vakcinák iránt, ám ha ők ezt nem jelentik be, akkor ezt a magyar kormány sem fogja nyilvánosságra hozni. – A szlovákoknak a Szputnyik vakcinát segítettünk beszerezni, de több német tartományi miniszterelnök szerint is időszerű lenne beszerezni az orosz vakcinát – ismertette.

Az alkotmányos kereteket nem tartja tiszteletben a baloldal

A Czeglédy-ügy kapcsán arról kérdezték a tárcavezetőt, hogy ismét mentelmi jog mögé bújhat-e az ügyvéd-politikus. Gulyás reményét fejezte ki, hogy nem lesz olyan párt, amely lehetőséget ad olyasvalakinek, akit adócsalással vádolnak, de szavai szerint jelenleg úgy tűnik, hogy ez nem okoz problémát a baloldalon.

Fekete-Győr Andrásnak azon kijelentéseivel kapcsolatban, ahol arról beszélt: eltiltaná a jobboldali újságírókat foglalkozásuktól, a miniszter emlékeztetett:

már többször felhívták rá a figyelmet, hogy az alkotmányos kereteket nem tartja tiszteletben a baloldal.

A Covid-útlevéllel kapcsolatban, illetve a keleti vakcinák uniós elfogadása kapcsán a miniszter hangsúlyozta: ezt álvitának tartják. – Jobb lenne, ha Brüsszel és az Európai Bizottság a vakcinabeszerzésre koncentrálna – mondta.

A teljes nyitás, így a fesztiválok megtartása nyártól lehetséges legkorábban.

– mondta a miniszter, aki arról is beszélt, hogy nem tervez a kormány regionális védekezést, országosan egységes szabályozás marad továbbra is. – Álhír volt az ezzel ellentétes sajtóinformáció, s ha az Index megkereste volna a koronavírus-központot, kaptak volna választ ebben a témában – tette hozzá.

A kormány nem létezőnek tekinti Jourovát Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Az igazolvány nem jár le

Szavai szerint jelenleg nem azért nem teljes az átoltottság, mert ne tudnánk oltani, hanem mert nincs elég vakcina.

– utalt a politikus Karácsony Gergely főpolgármester felajánlására, hogy 30 új oltópontot hozna létre.
Gulyás Gergely elmondta, a bírák és ügyészek azért kaptak oltást, mert vannak olyan funkciók, amelyek nem állhatnak le, például a bűnözőket előzetes letartóztatásba kell helyezni, ehhez pedig személyes jelenlét kell. – Összesen 4500 embert oltottak be emiatt – tudatta.

Az oltási igazolás kapcsán feltett kérdésre a miniszter elmondta: azok is megkapják azt, akik a rendelet megjelenése előtt kaptak vakcinát. – Van egy egységes szolgáltatási tér (ESZT) nevű rendszer, s ha valakit beoltanak, annak ebbe a rendszerbe bekerülnek az adatai, így kapják meg a vakcinaigazolást – közölte, hangsúlyozva: az oltásban részesülők oltási igazolványa nem jár le. Mint mondta, a vakcinák valószínűleg 0,5-2 éven át adnak védettséget, ezt még nem tudjuk pontosan. Ha valaki megfertőződött, és ezért kap védettségi igazolást, az fél évig érvényes.

Nem rangsorolják a betegeket

– Ha laboratóriumi vizsgálattal igazolja valaki, hogy antitestek vannak a szervezetében, az is kaphat védettségi igazolást. Ha valaki beteg volt és kap egy védettségi igazolványt, majd kap egy oltást, akkor kap egy újabb igazolványt – számolt be róla Gulyás Gergely.

Az azt implikáló kérdésre, hogy nem beszélhetnek szabadon az orvosok és az ápolók a járvánnyal kapcsolatos tapasztalataikról, a miniszter azt hangsúlyozta: több kórházvezetőt látni nyilatkozni, mint bármikor máskor.

– tette hozzá.

Az intenzív osztályon ápolt Covid-betegek kapcsán a politikus közölte: a nagy érdeklődés miatt a kormány a jövőben ezt az adatot is szeretné előállítani. Leszögezte: a betegeket nem rangsorolják az ellátásnál.

Senkit nem rangsorolnak a kórházakban fotó: Talán Csaba

Gulyás: Ez hazugság

Gulyás Gergely arról is beszélt: hazugság, hogy meghatározzák név szerint, hogy ki milyen vakcinát kaphat. Az oltópontokon, ahol több vakcina van, lehet választani – mondta a tárcavezető, aláhúzva: mindegyik vakcina biztonságos. A miniszter hangsúlyozta: az orvosok egyetértenek abban, hogy minden vakcina kevésbé veszélyes, mint a betegség. – A hatóságok szigorúan megvizsgálnak minden szállítmányt. Hazugság, hogy lista lenne arról, ki milyen oltóanyagot kaphat. A miniszterelnök is kínai vakcinát kapott, ez is bizonyítja, hogy abban is meg lehet bízni – fogalmazott.

Annak kapcsán, hogy 70 ezer euro volt annak a költsége, hogy az állami repülővel Kínából vakcinát hozzanak Magyarországra, Gulyás Gergely azt hangsúlyozta: amíg nem volt saját gépünk, ez háromszor annyiba került.

– mondta miniszter, és köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak.

Jourová teljesen alkalmatlan a tisztségére

A Věra Jourovával kapcsolatos kérdésre úgy fogalmazott: a cseh uniós biztos – miközben Brüsszel elrontotta a vakcinabeszerzést – egyes országokat vegzál, amivel teljesen alkalmatlanná válik a tisztségére. – A biztos gyűlöli hazánkat, mert szerinte a választók nem találják el az általa kívánt választ a választásokon.

- mondta a miniszter. Jogos vitának nevezte, hogy szabad-e a német sajtó, amiről szerinte annyi biztosan kijelenthető, hogy kiegyensúlyozatlan. – A Deutsche Welle riportja is bizonyítja ezt, emellett antiszemitizmusra vonatkozó vádakat nem szívesen fogadunk Németországból – fogalmazott Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökség vezetője közölte, hogy súlyos bűncselekmény minden pedofil cselekedet. Kár ebben a katolikus egyházat kiemelni, amikor a magyar közéletben sokan vannak, akik mentegetik a pedofilokat, Révész Sándoron át Kőszeg Ferencig. A magyar baloldal ikonja volt a pedofil Cohn-Bendit is - tette hozzá. Jó lenne, ha a balliberálisok visszavonnák ezeket a nyilatkozatokat - mondta a miniszter.