Budapest Kormányhivatalához számos bejelentés érkezett fővárosi háziorvosoktól, hogy a baloldali vezetésű kerületek nem biztosítanak munkatársakat az oltás megszervezéséhez - írja közleményében a kormányhivatal. Az Országos Oltási Munkacsoport hetekkel ezelőtt hivatalosan is kérte az önkormányzatokat, hogy adjanak a területükön működő háziorvosoknak adminisztrációs segítséget, önkormányzati munkatársakat például az oltandókkal való időpont-egyeztetés, az oltással járó adminisztrációs feladatok elvégzésére, hiszen ez is nagyban segíti az oltás felgyorsítását.

A kormányhivatal közleményében azt írja: megdöbbenéssel tapasztalják, hogy sorra érkeznek a háziorvosi bejelentések a baloldali vezetésű fővárosi kerületektől (jellemzően a 4., 3., 11., 13., 7., 14., 19., 2., 9. kerületekből), hogy az érintett önkormányzatok válaszra sem méltatják a háziorvos igényét, vagy megígérték, hogy küldenek embert, de nem tették.

Álláspontunk szerint elfogadhatatlan, hogy a jelenlegi súlyos járványhelyzetben a fővárosiak által választott polgármesterek ahelyett, hogy kerületük lakosságának mielőbbi átoltottságát és életének védelmét tartanák feladatuknak, kiszolgálják a baloldal oltásellenes politikáját, és a jelzett igények ellenére sem segítik a háziorvosok munkáját. Ismételten megkérjük az önkormányzatokat, hogy segítsék az oltási folyamatban a háziorvosokat – áll a közleményben.