Miközben többször is az orosz és a kínai vakcinák ellen kampányolt Szaniszló Sándor, a Gyurcsány-párt XVIII. kerületi polgármestere, addig most azzal próbálja megmagyarázni legutóbbi óriási botrányát, hogy ő - nem oltásellenes... Pestszentlőrincen (és utána az egész országban) csütörtökön azt követően tört ki a botrány, hogy Szaniszló visszaküldte a kínai vakcinákat, mondván, nem kell az embereknek, miközben a kerületiek jelentős része nem is tudott arról, hogy vannak még szabad vakcinák. Az Origo megpróbálta megtudni, hogy Szaniszló Sándor miért törölte eredeti bejegyzését, valamint azt is, hogy a DK-s polgármesterek mennyi vakcinát küldtek vissza a kormányhivataloknak. Azaz, hány embert akadályoztak meg abban, hogy oltáshoz jussanak, vagyis hány ember életét veszélyeztették. Szaniszló Sándor egyre nagyobb bajban érzi magát, összevissza magyarázkodik. Mint többször elmondtuk, a Gyurcsány vezette baloldal hosszú hónapok óta oltásellenes kampányt vezet, egyik tanácsadójuk (Krekó Péter) még el is dicsekedett a Politico nevű újságnak, hogy ez a baloldal taktikája, hiszen így ártanak a kormánynak.

Egyik olvasónk hívta fel a figyelmünket Szaniszló Sándor csütörtöki posztjára, amiben a baloldali politikus arról írt, hogy (szerinte) a kerületiek nagy számban nem tartanak igényt a kínai vakcinára. "Több száz adag kínai koronavírus-vakcinára nem volt jelentkező a 18. kerületben, a megmaradt készletet a kormány még ma elszállítja" - fogalmazott a polgármester. A polgármester a tömegfelháborodás hatására folyamatosan átírogatta a posztot, aztán teljesen törölte. Ez volt az eredeti: 

Forrás: Bordács Bálint

Csakhogy az Origo egyik olvasója rögtön megcáfolta Szaniszló állításait. "Én speciel három hónapja jelentkeztem az oltásra, és senki fel sem hívott, és meg sem kérdezett erről, és a családom tagjait sem. Pedig kellene, mert százával halnak meg emberek" - emelte ki.

Szaniszló már korábban a keleti vakcinák ellen kampányolt

A poszt törlése óta Szaniszló egy szánalmas magyarázkodó videót tett közzé a közösségi oldalán. Ebből a nyilatkozatból kiderült, hogy Szaniszló szerint az önkormányzat kampányt folytatott az oltások mellett, és minden kerületi lakosnak írtak levelet. Ezzel szemben a valóság az, hogy ezt a levelet valóban elküldte a hivatal mindenkinek, de abban azt lehetett olvasni, hogy

jelentkezzen a magyar és európai uniós hatóságok által egyaránt jóváhagyott oltásra a rendelkezésre álló elektronikus felületen, a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon!

Forrás: Origo
Forrás: Origo

 

A levelekből jól látszik tehát, hogy Szaniszló az oltásellenes kampányát és a zavarkeltést nyilvánvalóan főnöke, Gyurcsány Ferenc utasítására már korábban elkezdte. Arról nem is beszélve, hogy azzal, hogy hangsúlyozták, hogy csak a magyar és uniós hatóságok együttes jóváhagyásával rendelkező vakcinákkal oltassák magukat az emberek, egyből kizárta ebből a körből a keleti oltásokat. Mindezek mellett azt is sugalmazták, azért kell regisztrálniuk a kerületieknek, mert káosz van.

Mint ismert: 500 ezerrel kevesebb magyar ember kapott volna oltást, ha a folyamatosan késlekedő brüsszeli vakcinaszállítmányokra hagyatkozik az ország. És nem Magyarország lenne a második leginkább átoltott ország az egész Európai Unióban.

Szaniszló Sándor (baloldalt) a kezdettől fogva a kínai és az orosz vakcina ellen kampányolt, itt éppen Bokros Lajossal látható egy korábbi felvételenForrás: MTI/Beliczay László

Szaniszló mindezek mellett részt vett azon a tájékoztatón még február 14-én, amin levélben kérte Kásler Miklós emberierőforrás-minisztertől öt fővárosi kerület DK-s polgármestere, hogy az általuk vezetett kerületekben orosz és kínai vakcinával ne oltsanak. A Gyurcsány-párti polgármester akkor arról beszélt, levélben tájékoztatta Káslert, hogy az önkormányzat által fenntartott szakrendelőben kijelölt oltóponton felkészülten várják a vakcinák érkezését, de a miniszter haladéktalan intézkedését kérte, hogy a kerületbe kizárólag az EMA által törzskönyvezett védőoltások kerüljenek.

Azaz, valójában az oltás ellen próbált harcolni a DK-s polgármester.

Mindez világosan bizonyítja, hogy Szaniszló a kezdetektől fogva ellenezte az orosz és a kínai vakcina alkalmazását, és mindent elkövetett annak érdekében, hogy a kerületi lakosok ne jussanak hozzá. Mint az valóban ki is derült, a kerületi lakosoknak nem is ajánlották fel azokat a vakcinákat.

Egyelőre hallgat a DK és Szaniszló

Az Origo egyrészt levélben kereste meg Szaniszlót, hogy miért törölte első posztját. Amint választ kapunk, akkor közöljük azt. Másrészt levélben kerestük meg a DK központi sajtóosztályát, hogy van-e arról összesítésük, hogy a polgármestereik mennyi vakcinát küldtek vissza az oltási kampány kezdete óta. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

A DK-s háziorvosok folyamatosan kampányoltak az oltás ellen

Szaniszló és a teljes baloldali propagandamédia abba a levélbe kapaszkodik, amiben a fővárosi kormányhivatal közli, hogy elszállítja a praxisból a megmaradt vakcinákat. Azonban az elszállítás azt jelenti, hogy azok a praxisok kapják meg, ahol van igény azokra. Szó sincsen a levélben arról, hogy a kerületből elszállítanák a vakcinákat, hanem csak arról, hogy azokat újraosztják. Mindazok fényében pedig, hogy a kerületi lakosok felháborodott hozzászólásokban jelezték, hogy őket senki sem kereste, ezért is volt furcsa a polgármester eljárása. Ráadásul a mai napig nem adott semmilyen magyarázatot arra, hogy miért módosítgatta, és törölte végül a posztját, és vele a felháborodott hozzászólásokat.

Két DK-s háziorvos (Komáromi Zoltán, Kiss Csaba) korábban többször felszólalt a keleti vakcinák ellen, sőt Kiss Csaba erdőkertesi háziorvos meg is tagadta az oltások beadását. Komáromi pedig arról beszélt az ATV-ben, hogy egyes vakcinákhoz képest még a betegség elkapása is jobb. A két háziorvos oltásellenes propagandája pedig láthatóan a DK vezette kerületben is táptalajra lelt, főleg annak fényében, hogy Szaniszló korábban azt kérte Káslertől, hogy ne szállítsanak a kerületbe keleti vakcinákat.

A gyurcsányista Komáromi is a keleti vakcinák ellen hergeltForrás: Origo/MTI

Nem szólt a háziorvos

Érdekes az is, hogy Gyurcsány Ferenc egyik Facebook-bejegyzése alatt bukkantunk egy olyan kommentre, miszerint: nekem 18. kerületi a háziorvosom, írtam neki e-mailt hogy ha visszautasítanák a kínai oltást, szíveskedjen szólni és bemegyek érte. Nem szólt.

Forrás: Gyurcsány Ferenc/Facebook

Olyan kommentet is találtunk Szaniszló oldalán, amiben azt írta a hozzászóló, hogy Kettő hibát vétett tegnap: nem lett volna szabad azt a posztot kitenni, hiszen a vakcinák sorsát nem facebook-on kell megbeszélni. A másik, hogy kijelentette csak "eu-s " vakcinát kér helyettük. Nos , nem kell ahhoz jobboldalinak lenni, hogy az emberek összekapcsoljanak bizonyos dolgokat. Csak élni szeretnének, és mindegy a vakcina honnan jön, csak jöjjön.

Forrás: Szaniszló Sándor/Origo

Lévai István: Nem igaz Szaniszló állítása

A DK-s polgármester botrányával kapcsolatban Lévai István Zoltán, a Fidesz országgyűlési választókerületi elnöke, és egyben önkormányzati képviselő azt mondta, hogy azt az információt kapta, hogy a háziorvosi praxisoknak kiosztott Sinopharm kínai vakcinák, amelyek nem kerültek felhasználásra 2021. március 18-ig, azok azon kerületi háziorvosok között kerülnek elosztásra, akik azt a védettség minél hamarabb történő megszerzése érdekében a lehető legrövidebb időn belül a regisztrált személyek körében fel tudják használni a kerületben.
A kormányhivatal intézkedésének célja, hogy a vakcinák minél előbb beadásra kerüljenek, gyorsuljon az oltási folyamat - tette hozzá. Tehát összefoglalva, nem igaz Szaniszló Sándor azon állítása, hogy a kormány a megmaradt készletet elszállítja a kerületből, továbbá az sem igaz, hogy a kerületben lakók nem fogadják el a kínai vakcinát!

Hollik: Szégyelljék magukat

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója azt írta közösségi oldalán, hogy Szaniszló azt állította, hogy nincs igény a kínai vakcinára a 18. kerületben, de százak írták meg neki kommentben, hogy ez nem igaz!
Azt állította, hogy elviszik a vakcinákat a kerületből. Ezzel szemben az igazság az, hogy egyetlen vakcinát sem visznek el onnan. Ismét bizonyították, hogy nekik az emberélet nem számít, csak a hatalom! Szégyelljék magukat! - írta Hollik István.

A Várban is van ingatlana Szaniszlónak

Mindezek mellett Szaniszló Sándorról azt érdemes tudni, hogy 2019-es vagyonnyilatkozata szerint saját kerületében egy 75 és egy 35 négyzetméteres társasházi lakást, az V. kerületben egy 47 és egy 58 négyzetméteres ingatlant birtokolt, míg a Várnegyedben is egy 47 négyzetméteres lakással büszkélkedhetett, de volt egy 730 négyzetméteres telke a XI. kerületben is.

Szaniszló – saját bevallásai szerint – ingatlanjai többségét bérbe adta, a 2015-2018 közötti időszakban minden évben bevallott 960-980 ezer forint ebből származó bevételt. A 2019 januárjában leadott bevallásban már azt tüntette fel, hogy több mint 3,6 millió forintot keresett az ingatlanok kiadásából 2018-ban. A legújabb nyilatkozatában (2020. január) már csak három ingatlan szerepelt a bevallásában, de a Várban lévő lakása megmaradt.

Természetesen egy kérdés még maradt: az oltásellenes, a kerület lakói életét az oltások visszaküldésével egészen konkrétan veszélyeztető DK-s polgármester meddig maradhat polgármester?