Válaszolt Brüsszel Ómolnár Miklósnak a szombati, leleplező videójára, amelyben a Mediaworks bulvár és magazin üzletágának igazgatója megszerezte és bemutatta az Európai Bizottság által kötött vakcinaszerződéseket. A válasz megerősíti Ómolnár videójának a tartalmát, miszerint valóban a brüsszeli testület szerződött a vakcinagyártókkal. Ahogy az közismert, az Európai Bizottság szóvivője, Stefan De Keersmaecker néhány napja még azt mondta, hogy nem Brüsszel, hanem a tagállamok szerződtek a vakcinagyártókkal. Most pedig cáfolták korábbi álláspontjukat.

Brüsszel, egész pontosan az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének a válasza az MTI-ben jelent meg.

Ebben azt írták, hogy az Európa Bizottság az uniós tagállamok megbízásából eddig hat vakcinagyártóval kötött előzetes beszerzési megállapodásokat. Ezeket a szerződéseket a gyártók és az EB képviselői írták alá. 

Stella Kyriakides uniós egészségügyi biztos aláírása a Modernával kötött szerződésénForrás: YOUTUBE/ÓMOLNÁR MIKLÓS: FEKETÉN - FEHÉREN

Brüsszel a válaszában tehát megerősítette Ómolnár Miklós szombati videójának a tartalmát,  amelyben ő bemutatta az Európai Bizottságnak a négy vakcinagyártóval, a Pfizerrel, a Modernával, a Sanofival és a Janssennel kötött szerződéseit.

Ahogy az közismert, mind a négy dokumentumon a „sensitive" felirat szerepelt, amiből egyértelmű, hogy Brüsszel szerint ezek az adatok kényesek.  Az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének a válasza a „sensitive" jelző tartalmára is kitért, azt írták, hogy a vakcinagyártók üzleti érdekei miatt kellett bizalmasan kezelni ezeket a megállapodásokat. Brüsszel értelmezése alapján a szerződéseket csak a partnerek beleegyezésével hozhatják nyilvánosságra, három keretszerződés (AstraZeneca, CureVac, Sanofi-GSK), bizonyos adatok kitakarásával már megismerhető. 

Elég nyilvánvaló, hogy éppen ezek „a bizonyos adatok" az érdesek, pedig Brüsszel ezeket nem hajlandó nyilvánosságra hozni. 

Ómolnár videóból az is kiderült, hogy a bizottság részéről Stella Kyriakides ciprusi egészségügyi biztos írta alá a szerződéseket, ezt a tényt egyébként a mai részleges válasz is megerősíti. Ez alapján még egyértelműbb, hogy az Európai Unió szerződött a gyártokkal.

Az aláírások a Sanofi szerződésénForrás: YOUTUBE/ÓMOLNÁR MIKLÓS: FEKETÉN - FEHÉREN

Ennek ellenére Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság szóvivője néhány napja azt mondta: A vakcinákat az uniós tagállamok rendelték meg, a Bizottság nem játszott ebben semmiféle szerepet. 
Stefan De Keersmaecker szavait ma pedig az Európai Bizottság Magyarországi képviselete cáfolta. 

A Pfizer szerződésének előlapjaForrás: YOUTUBE/ÓMOLNÁR MIKLÓS: FEKETÉN - FEHÉREN

Brüsszel részleges és ködösítő válasza miatt Ómolnár kérdése továbbra is adott: Miért lehet érdeke a brüsszeli bürokráciának eltitkolni a tényeket, letagadni a megkötött szerződéseket? Mire megy ki itt a játék? 

Az Európai Bizottság akkor tudna tiszta vizet önteni a pohárba, ha végre nyilvánosságra hozná – teljes egészében – mind a hat gyártóval kötött szerződést.

Ahogy az közismert, a magyar kormány már múlt héten nyilvánosságra hozta az orosz és a kínai gyártókkal kötött megállapodásokat,  és erre kérte az Európai Bizottságot is

Ennek tükrében Brüsszel magyarázata, miszerint „a szerződéses feltételek bizalmas kezelését a vakcinagyártók kötötték ki üzleti érdekeikre hivatkozva" nem helytálló, mert, ha az orosz és kínai gyártóknak nincsenek ilyen jellegű feltételeik, akkor a nyugataiknak sem lehetnek, elvégre ők hangoztatják folyamatosan az átláthatóság fontosságát.

Dömötör Csaba is reagált a nyilvánosságra hozott szerződésekre

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában méltatlannak minősítette, hogy az Európai Bizottság megpróbálja letagadni a szerepét ebben. Ha nyilvánosságra hoznák a szerződéseket azok, akik egyébként állandóan az átláthatóságra hivatkoznak, akkor ez világosan ki is derülne  - mondta.

Az államtitkár szerint egyre nyilvánvalóbb, hogy Brüsszel a világ más meghatározó országaihoz képest késve kötött szerződést, és azok a szállítmányok is akadozva érkeznek, amelyek le vannak kötve. Ez Magyarországot is hátrányosan érinti, mert félmillióval kevesebb AstraZeneca-vakcina érkezhet a következő hetekben - közölte, hozzátéve, a magyar kormány feladata, hogy most más forrásokból pótolja a kieső szállítmányokat, a külügyminiszter pedig folyamatosan egyeztet ennek érdekében - hangsúlyozta Dömötör.